TEMA – Kommunalvalg 2021
Ja, se på de personalepolitiske udfordringer
LFS Nyt har spurgt kandidaterne til Borgerrepræsentationen, om de er indstillede på at få undersøgt, om København har personalepolitiske udfordringer på det pædagogiske område. Det vil partierne gerne.
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
LFS Nyt sendte følgende spørgsmål til alle de partier, som stiller op til Borgerrepræsentationen, og som samtidig er opstillingsberettigede til Folketinget:
”Der er rekrutteringsudfordringer på det pædagogiske område, og i disse år er der flere pædagoger, der forlader området, end der kommer til. Samtidig oplever LFS, at København halter bagud, hvad angår fastholdelse af syge medarbejdere samt fastholdelse af seniorer. LFS oplever desuden en konfrontatorisk og ikke løsningsorienteret kurs i kommunens personalejuridiske enhed, KS. Vil dit parti være indstillet på at få undersøgt, om København har personalepolitiske udfordringer, der risikerer at forstærke rekrutteringsudfordringen på det pædagogiske område?”
S er åben
Laura Rosenvinge, kandidat for Socialdemokratiet, erklærer sig åben for at se på udfordringerne:
”I socialudvalget har vi også flere gange stillet spørgsmål til vikarforbruget, som tydeligt viser, at der er rekrutteringsudfordringer. De udfordringer skal vi til bunds i - men meget af det handler også om at sikre tilstrækkelige midler, så man ikke går ned med stress, hvis man tager et job i Københavns Kommune,” siger Laura Rosenvinge.
Helle Bonnesen, kandidat for Det Konservative Folkeparti, og Jens-Kristian Lütken, kandidat for Venstre, er enige om at takke ja til en undersøgelse, men påpeger, at de mener, at en stor del af løsningen er en leder på hver matrikel med både ledelses- og ansættelsesansvar.
Må ikke blive en sovepude
Sisse Marie Welling, kandidat for SF, er også åben for en undersøgelse, men advarer mod, at det bliver en sovepude for at vente med at handle i forhold til rekrutteringsproblematikken, mens Franciska Rosenkilde, som er kandidat for Alternativet, er enig i, at det giver mening at få undersøgt, om der er personalepolitiske udfordringer, der risikerer at forstærke rekrutteringsudfordringen. Det samme gælder Maria Nørgaard Andersen fra Veganerpartiet, som understreger, at partiet ikke mener, at personale på det sociale område bliver anerkendt i den grad, de burde.
”Det giver god mening for samfundet og økonomien at investere i gode arbejdsforhold. God trivsel er med til at holde på glade medarbejdere, og derigennem sikrer vi den bedste service til vores borgere,” skriver Maria Nørgaard Andersen.
Knud Holt fra Enhedslisten takker ligeledes ja til en undersøgelse.
Det SKAL gøres
Kandidaten fra Dansk Folkeparti, Lars Vestergaard, er ikke bare enig i, at der bør foretages en undersøgelse. Han understreger vigtigheden af, at det sker:
”Københavns Kommune SKAL undersøges på sine personalepolitiske udfordringer på ALLE sine personaleområder i alle fag. Der er udbredt mistrivsel både i regionen og kommunen.”
Også Rolf Bjerre, kandidat for Kristendemokraterne, Niels Peder Ravn fra Nye Borgerlige, Jes Vissing Tiedemann fra Radikale Venstre og Sofie Seegert fra Liberal Alliance takker ja. Sidstnævnte uddyber:
”Det er ikke fordrende, hvis syge medarbejdere og seniorer føler sig nødsaget til at søge arbejde i andre kommuner. Hvad, der er årsag til dette, skal klart undersøges, da det er bedre for børnene, hvis pædagogerne følger dem gennem så mange år som muligt,” skriver Sofie Seegert.