Noter
LFS-vægkalender 2022
Du kan nu hente den store LFS-vægkalender for 2022. Den er trykt i målene 100 x 67 centimeter og bærer parolen ’Ligeløn nu - ophæv tjenestemandsreformen’. Kalenderen er illustreret af Thomas Balle.
Den kan afhentes i LFS, Rosenvængets Allé 16, 2100 København Ø inden for LFS' åbningstid.
Politikens pædagogpris
Fire ud af 10 nominerede til pædagogpris er LFS’ere
For andet år i træk skal Politikens Pædagogpris, der hylder landets dygtigste pædagoger, uddeles. Der er i alt blevet indstillet 708 pædagoger fra hele Danmark, hvoraf en række fageksperter inden for pædagogik har udvalgt 10 nominerede i kategorierne ’Dagtilbud (0 – 6 år)’ og ’Skole- og fritidstilbud (0. – 9. klasse)’. Blandt de 10 nominerede er hele fire medlemmer af LFS, nemlig: Daniyal Raza, Kasper Løvenskjold, Jannik Hjorth Müller og Tina Scharbau. Mens Daniyal Raza er nomineret som enkeltperson, er de tre øvrige nomineret med deres pædagogteam Team Græshoppen. De er alle nomineret i kategorien ’Skole- og fritidstilbud (0. – 9. klasse)’.
Ved prisuddelingen bliver der uddelt en hovedpris på kr. 75.000 og to særpriser på kr. 25.000 for hver af de to kategorier. Derudover uddeles en specialpris på kr. 50.000 til en pædagog, der arbejder med social- eller specialpædagogik. Vinderne bliver fejret ved en prisoverrækkelse i Politikens Hus tirsdag den 26. oktober.
Naturlegepladsen overlever
I LFS Nyt nr. 2 2021 bragte vi en artikel om naturlegepladsen i Valby, der efter godt 20 år bogstaveligt talt var ved at rådne op, fordi der ikke blev afsat nok midler til renovering. Men i den netop vedtagne budgetaftale for Københavns Kommune, har flertallet besluttet at bevilge 7,8 millioner kroner til at renovere legepladsen. Renoveringen skal forgå allerede fra 2022. Flertallet bag aftalen afsætter desuden også midler til at renovere andre legepladser i kommunen, samt 1,7 millioner til at opgradere sansehaven i Fælledparken og legepladsen på Sundbyøster Plads, så de bliver mere tilgængelige for børn og voksne med handicap.
Borgerforslag om forlænget barsel
Det tog kun 15 dage at nå 50.000 underskrifter for et borgerforslag om at forlænge barslen med farens øremærkede andel. Når et borgerforslag bakkes op af 50.000 borgere, kan det blive behandlet og stemt om i Folketingssalen. Borgerforslaget blev stillet den 27. september, efter at Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening indgik en aftale om at øremærke 11 ugers barsel til hver forælder. I forslaget skriver de 11 personer, der står bag: ”Da øremærkningen ikke kan overføres til mor, vil taberne ved øremærkningen blive samfundets mindste borgere, der mister måneders samvær med sine forældre”. Forslaget lægger derfor op til at forlænge retten til dagpenge under barsel ved at lægge farens nye øremærkning oveni den eksisterende barselsorlov.
Formandsskifte i SIND
SIND, Landsforeningen for psykisk sundhed, har fået ny formand. Det er Mia Kristina Hansen, som gennem de senere år er blevet en væsentlig stemme i samfundsdebatten, hvad angår handicapområdet. Men Mia Kristina Hansen, som er medlem af LFS, har også markeret sig i debatten om arbejdsvilkårene for medarbejdere i socialpsykiatrien, efter hendes kollega Vivi Nielsen blev dræbt af en psykisk syg borger på bostedet Lindegaarden i 2016.
Mia Kristina Hansen afløser Knud Kristensen, der har været formand for SIND siden 2009, og som ikke genopstillede ved SINDs landsmøde i slutningen af september 2021.
Våd demo 5. oktober
Flere hundrede deltagere trodsede den silende regn og mødte op på Christiansborg Slotsplads på dagen for Folketingets åbning. Demoen var arrangeret af Handicapinitiativet, et aktivistisk netværk for mennesker med handicap, pårørende og fagprofessionelle, som er oprettet i frustration over regeringens tomme løfter om bedre velfærd på handicapområdet.
Hvilke forskelle gør en forskel?
Hvordan står det egentlig til med mangfoldigheden og ligestillingen i danske dagtilbud? Det fortæller docent og forskningsleder Marta Padovan-Özdemir om i den ny podcast fra Pædagogisk Extrakt.
Marta Padovan-Özdemir kommer ind på, hvordan de mekanismer, der opretholder ulighed, indimellem virker bag om vores ryg, og hun redegør for, hvorfor hun ikke mener, at pædagoger kan vælge at være "strategisk farveblinde". Podcasten kommer også med bud på, hvad vi konkret kan gøre for ligestilling og mangfoldighed ude i dagtilbuddene, herunder ved at have opmærksomhed på forskelle og sprog - og så er der hjælp at hente i en normkritisk evalueringskultur. Du finder serien af podcast fra Pædagogisk Extrakt i din gratis podcastapp.