Vi kan forvente hård sygdomsvinter
Efteråret har allerede budt på et usædvanligt stort antal RS-indlæggelser på de danske børneafdelinger, og Sundhedsstyrelsen er bekymret for, hvor hårdt vinterens influenza kommer til at ramme. Derfor er der tilbud om gratis vaccination af småbørn, og styrelsen opfordrer til, at vi i vidt omfang fortsætter en række af vanerne fra coronapandemien.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
RS-virus har ramt danske børnefamilier, dagtilbud og børneafdelinger tidligere og hårdere end normalt, og det er med stor sandsynlighed endnu en uheldig følgevirkning af cornapandemien, siger Helene Bilsted Probst, som er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.
”Sidste efterår og vinter var præget af et usædvanligt lavt antal RS-tilfælde, og det samme var tilfældet med influenza. Det var et bevis på, at vores corona-forholdsregler virkede. Men det betyder til gengæld, at vi forventer en ophobning i år. Der er ikke nær så mange, der har opbygget en immunitet over for de forkølelses- og influenzavirus, der er i spil, og der er flere børn end vanligt, der bliver udsat for RS-virus for første gang,” siger Helene Bilsted Probst.
Hun er derfor bekymret for sygdomsudviklingen i de måneder, der kommer. Det gælder både RS-virus og influenza.
”Det er ikke fordi, vi ikke vil have smitte i befolkningen. Men vi er bekymrede for det pres, som et meget stort antal sygdomstilfælde vil lægge på sundhedsvæsnet. Vi har allerede set, hvordan børneafdelingerne er blevet belastede, og vi skal stadig tænke på corona, selv om der er styr på pandemien,” siger Helene Bilsted Probst.
Gratis vaccine til 2 til 6-årige
Sundhedsstyrelsen har særligt fokus på den smittespredning, der sker i daginstitutioner og skoler. Og et af efterårets tiltag er, at børn fra to til seks år kan blive vaccineret gratis mod influenza. Normalt er gratis influenzavaccination forbeholdt ældre, mennesker med kronisk sygdom og medarbejdere i sundhedsvæsenet, som risikerer at smitte andre. Pædagogiske medarbejdere er derimod normalt ikke omfattet af tilbuddet om gratis influenzavaccination.
Helene Bilsted Probst forklarer, at denne afvejning er sket, både for at beskytte de små børn, men også fordi mindre børn spiller en stor rolle i spredningen af influenza i samfundet, da de er meget smitsomme, når de har influenza.
”De små børn har mange kontakter i løbet af en dag, som kan blive smittet, hvis de kommer i kontakt med barnet. Derfor kan vi, ved at vaccinere børn i alderen to til seks år, forebygge mange influenzatilfælde i den samlede befolkning, herunder også hos personalet i daginstitutionerne. Så formålet er både at beskytte barnet, beskytte familien og at bremse smitten i hele samfundet lidt op,” siger Helene Bilsted Probst.
Ingen facitliste for syge børn
Sundhedsstyrelsen har desuden sat en række initiativer i gang med det formål at bremse smittespredningen. Kampagnen ’Ren rutine’ skal få danskerne til at fastholde en række af de vaner, som vi lærte under corona.
”Man skal blive hjemme, når man er syg, man skal lufte ud, holde afstand, hoste i ærmet og vaske hænder. Hvis vi alle sammen gør det, kan vi tage en del af smitten ud af samfundet,” siger Helene Bilsted Probst, som dog også siger , at man ikke kan lave en helt firkantet facitliste for, hvornår et barn skal holdes hjemme, og hvornår det må være i dagtilbuddet.
”Mange småbørn har løbenæse, altså snot ud af næsen, når de er udenfor, og når de leger, men det betyder ikke, at de er syge. Der er også børn, der hoster en periode, efter at de har været syge, uden at det betyder, at de skal holdes hjemme. Men hvis et barn er forkølet og alment påvirket, og hvis det ikke leger og deltager i de sædvanlige aktiviteter med de andre børn, så bør det ikke være i institutionen. Her har jeg stor tillid til, at pædagogiske medarbejdere og forældre selv træffer de rigtige vurderinger.”
RS-virus
Respiratorisk syncytialvirus, oftest bare kaldet RS-virus, medfører typisk kun almindelig forkølelse hos større børn og voksne. RS-virus kan til gengæld være hård ved børn under to år, hvor sygdommen kan forårsage bronkitis og lungebetændelse. RS-virus er den hyppigste årsag til, at småbørn indlægges på sygehus i Danmark med luftvejsinfektion, og næsten alle danske børn har haft RS-virus mindst en gang, når de fylder to år. Man kan få RS-virus flere gange, men vil opbygge en vis immunitet, så sygdommen rammer mindre hårdt efterhånden.
Hvornår må barnet komme i institution
”En hovedregel er, at syge børn og personale ikke må komme i institutionen, og at et barn med en smitsom sygdom først må komme igen, når det ikke længere smitter. Barnet skal være rask og kunne deltage i de aktiviteter, det plejer uden at kræve særlig pasning.”
Kilde: Smitsomme sygdomme hos børn og unge. Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. Sundhedsstyrelsen, 2020.
Gratis influenzavaccination til to- til seksårige
I 2021 tilbydes børn fra to til seks år gratis vaccination mod influenza. Tiltaget sker for at begrænse den generelle smittespredning, fordi børn spiller en stor rolle i spredningen af influenza i samfundet, da de er meget smitsomme, når de har influenza. Vaccination kan ske fra 1. oktober og foregår hos den praktiserende læge. Barnet skal ikke stikkes, vaccinationen sker i form af en næsespray.
Hvem kan få gratis influenzavaccination
- Alle personer, der er fyldt 65 år
- Personer, der lever med kroniske sygdomme som kronisk lungesygdom, hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret forhøjet blodtryk), diabetes, medfødt eller erhvervet immundefekt, påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft, kronisk lever- og nyresvigt samt andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko
- Gravide i 2. og 3. trimester
- Børn på 2-6 år
- Personer med svær overvægt med BMI > 35
- Førtidspensionister
- Personer i samme husstand som personer med medfødt eller erhvervet immundefekt
- Personale i sundheds- og plejesektoren, der har opgaver med pleje, omsorg og behandling af borgere, der er i særlig risiko for alvorligt forløb med influenza
- Børn og voksne med andre alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko.