Noter
Ernaprisen til Dion Sommer
Det er Dion Sommer, professor i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet, der er modtageren af årets Ernapris.
Det er Dansk Pædagogisk Historisk Forening, der uddeler prisen, som gives til en person, der via sit virke har placeret sig i den pædagogisk historie eller har synliggjort historien gennem forskning og formidling indenfor børne- og daginstitutionsområdet.
Dion Sommer modtager Ernaprisen, fordi han, som det fremgår af indstillingen, ”altid har insisteret på at blande sig i pædagogik og opdragelse… altid engageret og altid på barnets side og med barnets perspektiv. Han har udtalt at, ”er der noget, der truer børn og deres opvækst, så er jeg der. Hver dag ser jeg mig selv i spejlet og spørger, kan du være dig selv bekendt, og har du sagt fra?” og kritiserer det han kalder ’en foruroligende forsigtighed’ i forskerkredse. Man kan på flere måder beskrive Dion Sommer som modig. Han tør gå mod strømmen.”
Prisen uddeles for 32. gang på Dansk Pædagogisk Historisk Forenings årsmøde torsdag den 21. april.
Fremtidscafé for specialområdet
Kan du lide indflydelse og kage, og arbejder du på specialområdet i LFS, inviteres du hermed til fremtidscafé.
Formålet med cafemøderne er at styrke medlemsdemokratiet og at give medlemmerne mulighed for at komme med input til, hvad der skal sættes særligt fokus på i fremtiden. De vil derfor også være med til at danne grundlag for, hvad der kommer på dagsordenen på generalforsamlingen og repræsentantskabsmødet, som begge afholdes i efteråret 2022.
Ingen café uden kage, så der vil naturligvis være et stort udvalg af lækre kager i alle afskygninger, også veganske og glutenfrie varianter.
Cafémøderne afholdes mandag den 25. april, tirsdag den 26. april og torsdag den 28. april - alle dage klokken 14.00 til 15.30 i LFS. Tilmelding via www.mitlfs.dk/kalender.
Nej til budgetloven
Omkring 100, heraf en pæn andel LFS’ere, mødte op ved KL-Huset den 17. marts for at sende et signal til landets kommunalpolitikere op til KLs topmøde: Skrot budgetloven, som er den største hindring for den kommunale velfærd.
A på plakaten
Du kan frem til 8. maj 2022 opleve Socialdemokratiets mest ikoniske plakater i en udstilling på Arbejdermuseet.
Socialdemokratiet var Danmarks første moderne masseparti, og kommunikationen med vælgerne har været en hjørnesten for partiet lige fra dets fødsel for 150 år siden. Som nyt, moderne massemedie kunne plakaten levere et hurtigt budskab til byens vælgere på vej til og fra arbejde. Den blev et vigtigt våben i kampen for politisk indflydelse. I udstillingen ’A på plakaten’ kan du opleve 35 originalplakater fra partiets historie og dykke ned i mange flere.
Som LFS-medlem har du fri adgang til Arbejdermuseet, og du kan tage ægtefælle/samlever og børn med. Du skal blot udfylde en lille formular, som du finder på www.mitlfs.dk/10984
Glorias Podcast
Hvad er meningen med livet, hvad sker der i psykiatrien, og hvor sårbar bliver man af en vanskelig opvækst? Det er bare nogle af de emner, der behandles i podcast-serien Glorias Podcast, som er brugerdrevet og udgives hos Gloria Mediehus.
Gloria Mediehus er et aktivitets- og samværstilbud for psykisk sårbare borgere i Københavns Kommune. Der udgives magasin, radio, tv og altså også podcast. Gloria Mediehus orienterer om, hvad der rører sig i socialpsykiatrien – og skriver og fortæller også om kunst, kultur og samfundsforhold i det hele taget.
Man kan finde Glorias Podcast på de almindelige podcast-platforme, og derudover kan man følge mediehuset via www.facebook.com/Gloriamediehus og socialpsykiatri.kk.dk/gloria
FOA giver millionstøtte til Ukraine-indsats
Ruslands brutale invasion af Ukraine har skabt en humanitær krise, som kræver en særlig indsats. Derfor donerer FOA nu en million til Dansk Flygtningehjælp.
”Billederne af krigens rædsler sidder i os alle. De hjerteskærende scener med familier, der tager afsked med hinanden. Kvinder og børn, der siger farvel til deres mænd, fædre og sønner. Vi kan ikke sidde med hænderne i skødet,” sådan siger forbundsformand i FOA Mona Striib om baggrunden for, at hovedbestyrelsen i FOA mandag den 14. marts besluttede at donere en million kroner til en humanitær indsats for Ukraines flygtninge.
Igen færre pædagogstuderende
Ansøgningsfristen for årets studieoptag via kvote 2 udløb den 15. marts, og tallene viser endnu engang, at pædagoguddannelsen er blevet mindre attraktiv.
Man kan søge optag på en uddannelse via kvote 2, hvis man søger ind på en videregående uddannelse på baggrund af andre kvalifikationer end sit karaktersnit.
I 2018 søgte 4485 personer ind på pædagoguddannelsen via kvote 2. I 2022 var det 2800. Også en række øvrige velfærdsuddannelser som sygeplejerske, lærer, fysioterapeut og socialrådgiver er ramt af lavere søgning, mens flere unge gerne vil være læger, psykologer og jurister.
Den glemte Danmarkshistorie
Defekte, undermålere og minusindivider. Åndssvage har haft mange navne i tidens løb. Det gælder også Erling Frederiksen, hvis lange rejse gennem danske institutioner begyndte kort efter fødslen i 1941. I over 40 år var Erling anbragt uden for hjemmet. Erlings fortælling væver sig ind i en større, men glemt historie. Danmark var foregangsland, når det drejede sig om indgreb over for de åndssvage. Kastration, sterilisation og det hvide snit blev udført i et omfang, som det er vanskeligt at finde sidestykke til i andre lande. Siden vandt nye ideer om menneskerettigheder, ligestilling og integration frem. Forfatter og ph.d. i medicinhistorie Jesper Vaczy Kragh tager udgangspunkt i Erlings historie og fortæller derfra i bogen ’IQ75’ historien om åndssvageforsorgen fra 1800-tallet til i dag. ’IQ75’ er udgivet på Gads Forlag og har en vejledende udsalgspris på kr. 349,95.
Modregning afskaffes
Fra 1. januar 2023 er det slut med at blive straffet økonomisk, hvis man som pensionist er gift eller lever sammen med en partner, der har arbejde. De såkaldte modregningsregler afskaffes, så man ikke længere får nedsat sin folkepension, seniorpension eller førtidspension på grund af ens partners arbejdsindtægt.
De yngste skal udforske død i naturen
Hvad sker der, når et dyr dør i naturen, og hvordan kan det enes dyr død være til gavn for andre dyr? Det vil naturprojektet Krible Krable gøre børnene klogere på. Derfor har Krible Krable fremstillet et stort og omfangsrigt materiale, som stilles gratis til rådighed for dagtilbud og skoler. Krible Krable samarbejder desuden med landets naturvejledere, som arrangerer kurser og events for daginstitutioner og skoler. Læs meget mere og find materiale på www.kriblekrable.dk.
Forældre til børn med handicap må ikke forskelsbehandles
Man må ikke fyre forældre, der har tjenestefri for at passe børn med handicap. Ligebehandlingsnævnet har netop afgjort en sag, hvor en sprogkonsulent blev afskediget fra sin stilling. Sprogkonsulenten var fraværende fra sit arbejde, fordi han havde tjenestefrihed til pasning af sin alvorligt syge søn.
Nævnet vurderede, at den fyrede var omfattet af beskyttelsen i forskelsbehandlingsloven, fordi hans søn havde et handicap, og fordi han stod for den primære pleje af sønnen. Det var nødvendigt for sprogcenteret at foretage besparelser, og i den forbindelse blev sprogkonsulenten afskediget. I forbindelse med afskedigelsen talte sprogkonsulenten med den centeransvarlige leder, som blandt andet udtalte, at de øvrige medarbejdere havde ”knoklet med det som sådan nogle bæster” og at ”det er jo heller ikke fair”, hvorved den centeransvarlige leder henviste til de øvrige medarbejderes indsats ved valget af den, der skulle afskediges.
Nævnet vurderede, at indklagede var eller burde være bekendt med, at sprogkonsulentens søn havde et handicap, og at sprogkonsulenten blandt andet på baggrund af indholdet af telefonsamtalen mellem ham og den centeransvarlige leder havde påvist faktiske omstændigheder, som gav anledning til at formode, at han havde været udsat for forskelsbehandling på grund af handicap. Sprogkonsulenten fik derfor medhold i klagen, og blev tilkendt en godtgørelse på 370.000 kroner svarende til omkring ni måneders løn.