Anbragte unge har brug for hinanden
Anbragte unge i København får en ny mulighed for fællesskab og oplevelser, når De 4 årstider sammen med familieplejen København udvider med et nyt gruppetilbud.
Tekst: Martin Baad Foto: Agnete Solvej Christiansen
Anbragte unge står i en anden livssituation end deres jævnaldrende. De kan derfor have gavn af at kunne spejle sig og danne netværk med ligesindede, siger socialpædagog Nadja Kaa, som står for et nyt gruppeforløb for anbragte unge i Københavns Kommune.
“Vores erfaring er, at det betyder rigtigt meget, at man kan mødes med andre, som genkender de udfordringer man har, og de følelser de er forbundet med,” siger Nadja Kaa.
Tilbuddet går ud på, at de anbragte unge mødes en weekend lørdag om måneden, hvor de sammen med socialfaglige medarbejdere skaber positive fællesskaber, som blandt andet vil byde på ture og overnatninger.
Et fremtidsrettet initiativ
Ida Secher Houengaard er konstitueret leder af “De Unges Hus”. Hun siger, at initiativet, foruden ideen om at skabe positive fællesskaber, også har nogle meget konkrete formål indbygget:
“Formålet er også at forebygge anbringelsesskift og sørge for, at der er nogen til at gribe de unge, hvis de oplever konflikter eller problemer i deres hverdag.”
Hun påpeger, at projektet først og fremmest skal give de unge noget selvværd, som de unge kan bruge fremadrettet i livet
“Gruppetilbuddet vil være et fællesskab, hvor man kan vende det, der er svært og de oplevelser, hvor man føler sig anderledes. Det kan være et trygt øverum til at være en del af andre fællesskaber. For eksempel et uddannelsesfællesskab, eget netværk og i lokalsamfundet. Ligesom forløbet både tilbyder personlig udvikling og tro på egne muligheder for fremtiden.” siger hun.
Skabe en positiv fortælling
Ifølge både Nadja Kaa og Ida Secher arbejder de pædagogfaglige medarbejdere narrativt med at forbedre de unges historie om sig selv.
“Når en ung kommer ind her, vil de ofte have en rygsæk fuld af fortællinger, og det er typisk fortællinger, der kan påvirke den måde, de oplever sig selv i et fællesskab,” siger Nadja Kaa.
Ida Secher uddyber:
“Vi lytter meget opmærksomt på, hvad det er for en fortælling den enkelte unge kommer med. Hvad er på spil her, og hvad kan vi sætte ind med for at udbygge den unges oplevelse af muligheder i deres liv. Vi oplever ofte, at den unges fortælling ændrer sig i takt med oplevelsen af, at her bliver de hørt.”
Det nye gruppeforløb, som bærer navnet De 4 årstider, skal give de unge en ny kontekst at være ung i, og det er ifølge Ida Secher afgørende for at udbygge de unges selvbillede. Derfor læser personalet for eksempel heller ikke de unges journaler.
“Det er et vilkår for alle mennesker, at vi kan have det megagodt i en ramme og blive usikre i andre rammer. Derfor er vi optagede af at designe rammer, hvor de unge kan få øje på sider af sig selv. Det er vigtigt, de mærker deres værd for fællesskabet, og at de kan få erfaringer med, at deres stemme er vigtig og gælder,” siger hun.
Plads til flere
I gruppetilbuddet er de unge derfor med til at bestemme, hvad der skal foregå. Og de bliver opfordret til at tage initiativ og ansvar.
“Vi er meget opmærksomme på ressourcerne, som de unge har og, at vi ikke skal tage nogle ressourcer fra dem ved at hjælpe dem for meget. Derfor er det også helt naturligt, at det er de unge, der bestiller kajakker, hvis det er det, vi skal,” siger Ida Secher.
Gruppeforløbet er i gang, men der er løbende optag.
”Skulle man kende et barn eller ungt menneske som dette initiativ vil gavne, er man meget velkommen til at kontakte os,” siger Nadja Kaa.
De 4 Årstider
Et tilbud om at være en del af et fællesskab og et forløb der bliver bygget op omkring oplevelsesorienteret aktiviteter. Formålet med tilbuddet er, at de unge kan indtage nye positioner og opdage nye og mere nuanceret sider af sig selv.
Der vil være løbende optag, tilbuddet er gratis og baseret på frivillighed.
Hvis man kender en ung, som det er relevant for, kan man kontakte socialpædagog Nadja Kaa på GG3k@kk.dk eller på tlf.nr: 26873004
Gruppeforløbet er skabt i samarbejde med familieplejen København. Forløbet hører under ”De Unges Hus”
De Unges Hus
Tilbyder støtte og hjælp til særligt sårbare unge i aldersgruppen 12-23 år, som er eller har været anbragt udenfor hjemmet. Huset ligger på Vesterbro i København
Her tilbydes blandt andet individuel rådgivning, mentorforløb og telefonisk rådgivning for sårbare unge.