Et sted for ligesindede
Tekst og foto: Agnete Solvej Christiansen
I en smuk gammel præstebolig i hjertet af Københavns gamle Latinerkvarter ligger kulturhuset Pulsen. Huset er et fritids – og netværkstilbud for Københavnske borgere over 18 år med autismespektrumforstyrrelser og udviklingshæmning.
Når man går ind ad den tunge grønne port tæt på Sankt Petri Passage, møder ens blik en gård med plads til en lille fest. På en snor hænger små lamper, der kan lyse gården op en lun sommeraften.
Denne dag er hyggen og snakken dog indenfor. I kulturhuset Pulsen er de første gæster ankommet. Nogle sidder og slapper af med en kop kaffe. Andre er ved at forberede sig til eftermiddagens brætspilsaktivitet og en gruppe sidder koncentreret bøjet over papir med blyant, imens en underviser opmærksomt instruerer dem i at tegne.
”Brugerne, der kommer her, kan godt lide, at der er en aktivitet og en plan for, hvad de skal her. Det har de nok mere end andre brug for,” siger Klaes Lundkvist Mosen. Han er netværksmedarbejder i Pulsen.
To typer af gæster
En skærm, som giver et overblik over dagens aktiviteter, lyser op på en væg. Gennem en app kan alle brugere se, hvad man kan lave i Pulsen lige netop den dag. Man kan også tilmelde sig dagens aftensmad, som koster 40 kroner.
”Det fungerer rigtigt godt, at brugerne kan se, om der er andre brugere her, som de kender,” fortæller Klaes Lundkvist Mosen.
Pulsen er et kulturhus, der er målrettet brugere, der ligger på autismespektret eller som har udviklingshæmning. Der er dog dage i løbet af ugen, hvor det kun er borgere på autismespektret, som bruger Pulsen.
”Vi ser flere og flere, som får en autismediagnose og færre og færre, som har udviklingshæmning. Den udvikling oplever vi også i Pulsen, hvor flere og flere af vores gæster ligger på autismespektret,” siger Klaes Lundkvist Mosen.
Et fleksibelt pædagog-arbejde
Pulsen har åbent både i dag-og aftentimerne, så Klaes Lundkvist Mosen og hans kollegaer har skiftende arbejdstider. Han har i løbet af en uge både dag – og aftenarbejde. Her arbejder fem faste pædagogiske medarbejdere.
”Pædagogfaget er jo ikke særligt fleksibelt, men Pulsen er en fleksibel arbejdsplads i kraft af de mange forskellige typer af opgaver, aktiviteter og arrangementer. Vi holder både fredagsbare og fester,” siger han.
Når Klaes Lundkvist Mosen møder ind på en aftenvagt, så starter han dagen ved 13-tiden. Han tjekker mails på kontoret og ordner administrative opgaver, før han stoler ned i caféen og gør klar til at modtage de første gæster, som begynder at dukke op fra omkring klokken 14.
Heavy-metal café og temafester
I dag skal Klaes Lundkvist Mosen vise en fyr og en ung kvinde rundt, som måske gerne vil begynde at bruge Pulsen. Ved indgangen til husets café hænger en IBG skærm.
”Her kan man se, hvad man kan lave i Pulsen i dag. Man kan også tilmelde sig aftensmad,” forklarer Klaes Lundkvist Mosen til Max og Frederikke, som han viser rundt.
Klaes Lundkvist Mosen leder Frederikke og Max op ad den store trappe, imens han fortæller om de muligheder, som Pulsen giver.
Huset har efterhånden en velvoksen udsmykningssamling, der blandt andet bliver taget i brug til Halloween, og stedet lægger også rum til for eksempel heavy-metal-fredagsbarer.
”Man skulle ikke tro, at vores brugere er til hård musik eller til at blive skræmt i rum bag døre, hvor de ikke ved, hvad gemmer sig. Men vi oplever at festerne og fredagsbarerne er en stort tilløbsstykke,” siger Klaes Lindkvist Mosen.
Aktiviteter er nøglen
Over cirka 500 kvadratmeter giver huset plads til både gamerrum, en café, sofa-stue, biograf, køkken, makeuprum og plads til, at man kan låne et rum til at tale med sin kontaktperson, holde en bogklub, en tegnegruppe eller vil spille et spil med andre. Huset har også et massagerum, hvor brugerne kan købe 25 minutters massage for 25 kroner.
”Hvis man ikke er interesseret i de aktiviteter, som vi har i løbet af ugen, så kan man også komme til nogle af de lidt større begivenheder, som vi har. Vi har for eksempel haft Jakob Stegelman fra Troldspejlet forbi for at holde foredrag. Der var legende-stemning i luften, og det var noget, som mange af vores brugere syntes, var spændende,” fortæller Klaes Lundkvist Mosen.
Fra akupunktur til gaming
Klaes Lundkvist Mosen byder på en sodavand, og Max og Frederikke har mulighed for at stille spørgsmål. Klokken er efterhånden ved at være kvart over fire, og aktiviteterne i huset er så små begyndt at gå i gang. På husets første sal får en gæst øreakupunktur, og en gruppe kvinder har samlet sig i sofaerne med te bag en lukket dør for at tale om den aktuelle bog i deres bogklub. I løbet af ugen kan man blandt andet også deltage i computerspilscafé, dansehold, Stines makeup-salon, mangategning og madlavning.
”Vi har mulighed for at hyre undervisere, som kan lave aktiviteter indenfor det, som vores brugere interesserer sig for,” forklarer Klaes Lundkvist Mosen. Derfor er der dage, hvor Klaes Lundkvist primært har rollen som tovholder.
”Aktiviteterne bliver interessante for vores gæster at deltage i, når vi også kan hyre fagmedarbejdere, fordi det simpelthen højner niveauet. Jeg synes, at det fungerer rigtigt godt,” siger han.
Peer to peer undervisning
Pulsen har også lagt en strategi for at få de gæster, der har særlige interesser eller evne til at undervise andre gæster med den samme interesse. Det man i fagsprog kalder peer to peer undervisning.
”Det giver os et større økonomisk råderum, at vi ikke altid skal hyre undervisere ind til aktiviteten, og det giver også mening, at gæsterne bidrager” siger Klaes Lundkvist Mosen.
I dag bliver brætspilsgruppen ledet af Martin. Han er selv på autismespektret og har brugt Pulsen i en måneds tid. Han er oprindeligt uddannet skolelærer.
”Det, der er fedt ved at komme her og spille i stedet for at spille for eksempel over nettet, er, at det er med ligesindede. Man kan hjælpe hinanden. Jeg kan godt have svært ved at forstå, hvis folk ikke er direkte, og her er der mange, der har det på samme måde,” siger han.
Et sted at øve sig
Da Klaes Lundkvist Mosen har sagt farvel til de to unge personer, som han har vist rundt, bruger han eftermiddagen på at betjene baren i caféen. Her har man mulighed for at købe espresso-kaffe, slik og sodavand ligesom på en café ude i byen. Personer på autismespektret har typisk sanseforstyrrelser og bliver let overstimulerede, men i Kulturhuset Pulsen er der både udsmykkede vægge og musik, der kører i baggrunden.
”Vi prøver hele tiden at arbejde med en balance, så her ikke bliver for kommunalt. Pulsen er det bedste sted at træne, hvordan det også er at være ude i det omgivende samfund,” siger Klaes Lundkvist Mosen.
I forhold til de sanseforstyrrelser som personer på autismespektret ofte er plaget af, så gør Klaes Lundkvist Mosen sig også nogle tanker, når han eksempelvis viser folk rundt.
”Jeg vil jo gerne fortælle en masse, men jeg er ret opmærksom på at gøre det på en stille og rolig måde, så jeg ikke overvælder folk,” siger han.
Et frirum
Pulsen er et populært sted. I løbet af en måned kan helt op til 1000 brugere benytte huset. Tallet dækker over en del gengangere, men ikke desto mindre er der rigtigt mange, som bruger Pulsen.
”Engang kunne jeg navnene på alle brugere, men det kan jeg ikke længere,” siger Klaes Lundkvist Mosen.
Nogle af de personer, som kommer i Pulsen, bor på bosted eller i beskyttet bolig. Men modsat personalet på de institutioner, som nogle af Pulsens brugere er tilknyttet, så går Klaes Lundkvist Mosen og hans kollegaer ikke ind i behandlingen af Pulsens brugere.
”Når folk kommer her, så møder vi dem, som de er. Vi har ikke mulighed for at læse deres journaler, og vi blander os ikke i deres gøren og laden. Vi hjælper selvfølgelig gerne, hvis de for eksempel har mistet deres dankort og har brug for hjælp til at spærre det, men ellers så hjælper vi egentlig bare gæsterne med at bruge husets aktiviteter og snakker med dem om, hvad de har lyst til om,” siger han.
Fakta
En diagnose kommer ikke alle ved
Af hensyn til Pulsens brugeres privatliv nævner vi kun interviewpersonerne ved fornavn, så de selv kan styre, om de vil fortælle om deres diagnose. LFS-Nyt har indhentet tilladelse til at bruge fornavne og til at tage billeder.