Der blæser nye vinde – også i LFS
af Britt Petersen, formand i LFS
Det offentlige arbejdsmarked står over for enorme udfordringer i de kommende år. Lønmodtagerne, herunder de pædagogiske medarbejdere, gider ikke mere og er begyndt at stemme med fødderne: De fravælger omsorgsfagene i protest mod alt for mange år med dårlige rammevilkår, lav løn og manglende prioritering og anerkendelse fra politisk side.
Derfor bliver de næste overenskomstforhandlinger historiske: Der er skabt en bred, folkelig protest mod den uligeløn, der har betydet, at det gennem årtier er blevet ringere og ringere betalt at arbejde med mennesker. Ligeløn bliver et af de helt store temaer ved OK24, og selv statsminister Mette Fredriksen har antydet, at hun ved, at der er et problem.
Det kan virke, som om der er lang tid til overenskomstforhandlingerne i 2024. Men det er der ikke. For mobiliseringsarbejdet skal i gang, og vi står denne gang ikke kun over for en kamp mod arbejdsgiversiden. De interne uenigheder i fagbevægelsen kan ikke længere ignoreres. Vi skal have gjort op med den ulighedsskabende tradition for, at lønstigninger udmøntes i procenter i stedet for i kroner og ører. For det har betydet, at de højtlønnede offentligt ansatte gang på gang er løbet med hovedparten af lønmidlerne, og at uligheden inden for de offentligt ansattes egne rækker er blevet større og større.
LFS har altid spilet en politisk rolle, der er større end vores egentlige størrelse ”berettiger” til. Det håber jeg også kommer til at ske op til OK24.
Derfor bliver det vigtigt OG spændende at være fagpolitisk aktiv i LFS i de kommende år.
Samtidig blæser der nye vinde. Jeg går af efter 32 år på formandsposten, og vores mangeårige kasserer i forretningsudvalget Pia Ludvigsen går også på pension, så der skal nye ansigter i forretningsudvalget, som udgør den daglige ledelse af LFS.
Der kommer også til at ske forandringer på almenområdet, hvor nuværende formand Kirsten Gunvor Løth har meddelt, at hun forlader posten, fordi hun i stedet stiller op til formandsposten i LFS. Der er allerede varslet kampvalg til posten som hendes afløser. Det er glædeligt og et sundhedstegn for en politisk organisation, at flere byder ind på det politiske arbejde.
Derfor vil jeg stærkt opfordre til, at man møder op til generalforsamlingen på sit område i LFS her i september. Det er her det grundlæggende medlemsdemokrati udfolder sig. Det er her, man vælger sin områdebestyrelse og sin områdeformand, og det er her, man vælger delegerede til repræsentantskabsmødet. Og det er også her, man kan møde og knytte bånd til andre LFS’ere med gejst og interesse for det fagpolitiske arbejde.