Løntræf 2022: Vi skal aldrig acceptere et nej, hvis vi skal have en fair løn
”Det er bunduretfærdigt, at vi hver gang ender med mindst til dem, der i forvejen har mindst. Viskalgøre noget ved lønnen. FOA’s medlemmer er selve kittet i velfærdssamfundet, men det afspejler sig ikke på lønsedlen,” sagde forbundsformand Mona Striib, da 1200 FOA-tillidsrepræsentanter, herunder knap 100 fra LFS, mødtes til løntræf i Fredericia.
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
”Kampen for en fair løn handler både om at føre den helt overordnede overenskomstkamp og at blive knivskarpe på den lokale lønforhandling,” sagde Mona Striib fra scenen på løntræffet, hvor hun til tordnende klapsalver udfordrede Lizette Riisgaard, formand for FH, Fagbevægelsen Hovedorganisation, som var gæstetaler på træffet:
”Det er fagbevægelsens opgave, Lizette, at sørge for, at dem, der får mindst, får de største lønstigninger. Det er ulykkeligt, at vi ikke i nutidens fagbevægelse kan finde den solidaritet, at vi skal løfte fra bunden. Du er nødt til at italesætte, at vi tidligere har været mere solidariske i fagbevægelsen!”
Den underliggende dagsorden for røflen til FH-formanden handlede om den brændende platform frem til overenskomstforhandlingerne i 2024, nemlig diskussionen internt i fagbevægelsen om, hvorvidt fremtidige lønstigninger skal afregnes i procenter eller kroner og ører. Sidstnævnte er et FOA-krav, som Mona Striib flere gange vendt tilbage til fra talerstolen, men som hun altså ikke fik en ret ordknap Lizette Riisgaard til at kommentere på.
Løn fra top til bund
Mobilisering og forarbejde til OK24 var hovedemnet på løntræffets anden dag, mens tirsdagens program handledeom den retfærdige løn hjemme på arbejdspladsen. Der blev givet inspiration og redskaber til arbejdet med at tjekke lønsedler og lønindplacering mv., og deltagerne blev klædt på til forhandlinger om lokalløn.
Thomas Enghausen, næstformand i FOA og tidligere formand for almenområdet i LFS, understregede, at prioriteringen af de lokale TR-opgaver omkring løn var et meget bevidst valg:
”Arbejdet med løntjek og lokalløn er en hjørnesten i det faglige arbejde. Så det her løntræf er en investering i fællesskabet. Der er brug for, at vi sætter fokus på lønnen på alle niveauer, og det giver simpelthen noget andet til fællesskabet, når vi samles om det på et træf som det her. Og vi har brug for vores fællesskab frem til OK24,” sagde Thomas Enghausen.
Løntræffet nåede dog også et tilbageblik på fagbevægelsens historie og oplæg om løndannelse på det offentlige arbejdsmarked, og de ca. 1200 deltagere fik rørt både lattermuskler og danseben under aftenens program, der bød på satire af Snobberne Fritz og Poul og dansemusik fra The Antonelli Orchestra og Back to Back.
Helt blæst bagover
”Jeg er helt blæst bagover af de mange gode oplæg. Det har været helt anderledes end jeg forventede – på den gode måde. Jeg troede, der ville være meget mere gruppearbejde, og det kom bag på mig, at vi har fået så meget god debat fra politikerne,” siger Lars Vinqvist, der har været tillidsrepræsentant på Fritidsinstitutionen ved Skolen ved Sundet i knap to år.
Lars Vinqvist synes også, det har været en stor oplevelse at være del af det store FOA-fællesskab.
”Det har jeg nok ikke tænkt så meget over før; jeg har altid primært opfattet mig selv som LFS ’er. Men det har været fedt at mærke fællesskabet med så mange andre, og jeg synes faktisk, at Mona er superfed; hun har masser af pondus,” siger tillidsrepræsentanten, der kun har en negativ ting at sige om arrangementet:
”Mit telt må have ligget ved siden af lejrens største snorker. Så jeg er lidt træt og trænger til min egen seng.”
Skal hjem og snakke lønsedler
”Træffet har været over al forventning. Super velorganiseret. Det var lidt svært at lave gruppearbejde med SOSU’ er om lønforhandling, for de gør det på en helt anden måde end os, men jeg fik rigtig meget ud af emnet rigtig løn. Jeg skal hjem og snakke lønsedler!” siger Marianne Pihl Jensen, som har været tillidsrepræsentant på Specialfritidsinstitutionen ved Engskolen i næsten 11 år.
Marianne Pihl Jensen var rigtig glad for, at træffet også indeholdt debatter med sektorformænd og formandskab, som beskæftigede sig med de store linjer:
”Jeg er blevet endnu mere interesseret i det fagpolitiske. Jeg var i forvejen afklaret med, at jeg vil gå ind i mere LFS-arbejde og lægge en indsats, og det er da bare blevet bestyrket,” siger Marianne Pihl Jensen, som havde en forrygende fest tirsdag aften.
”Det var et fantastisk arrangement, og alle var i stand til at feste og danse, selv om mange af os havde været oppe siden klokken fem om morgenen,” fortæller Marianne Pihl Jensen.
Vi er godt klædt på fra LFS
”Man kan godt mærke, at man som TR er godt klædt på, hvis man kommer fra LFS. Men jeg har fået fint fagligt udbytte, især hvad angår lokallønforhandlinger. Jeg har fået ny viden om, hvad der sker med pengene, hvis vi ikke forhandler lokalløn, og løsningsmodeller, hvis man ikke kan nå til enighed,” siger Joseph Chaula, som gennem et år har været tillidsrepræsentant for KKFO’en på Tove Ditlevsens Skole. Joseph Chaula synes, det har været fedt at møde så mange andre tillidsrepræsentanter fra andre faggrupper.
”Man kan mærke helt ind i kroppen, at vi er stærke sammen. Jeg er lidt høj af det hele. Det har også været supervelorganiseret. Men vi har virkelig været på arbejde; det har været intenst. Så det var velkomment, at der var underholdning og musik tirsdag aften, så man fik løsnet op.”
Sindssygt fedt at networke
”Det har været sindssygt fedt at networke og møde andre tillidsrepræsentanter. Jeg har også fået mange konkrete redskaber med mig hjem, og det har været interessant at få hele helikopterperspektivet på de kommende OK-forhandlinger. Men jeg har virkelig også været på arbejde. Det har været et kompakt program, hvor jeg som ny TR godt kunne have brugt mere tid til at mingle og sparre med andre,” siger Nille Wendel, som har været tillidsrepræsentant på Børne- og Familiehuset Arild siden marts 2022.
”Nu glæder jeg mig helt vildt, til jeg skal på TR-uddannelse til efteråret, siger Nille Wendel, som indrømmer, at hun er ret træt, for det blev sent til festen tirsdag aften.
”Jeg er faktisk ret imponeret over hele det her store set-up. Det har gjort et kæmpe indtryk på mig, hvor åbne, imødekommende og festlige folk er. Det koster så på energien i dag,” griner Nille Wendel.
Dejligt at få lidt arbejderhistorie
”Det har været fint at få genopfrisket en masse viden om blandt andet løntjek, og jeg har fået gode værktøjer omkring lønforhandling og lokalløn,” siger Ulla Viborg, som har været tillidsrepræsentant på Strandparkskolens KKFO i otte år.,
Ulla Viborg nød, at træffet begyndte med en gennemgang af arbejderbevægelsens historie.
”Jeg er meget glad for historie, så det var sådan en fin start for mig. Men det har også været godt at få et perspektiv på alle de andre faggrupper og at få input om de forestående overenskomstforhandlinger,” siger Ulla Visborg, der giver arrangementet 10 point ud af 10 mulige.
”Et rigtig fedt arrangement hvor jeg har haft det dejligt, og hvor jeg har fået en masse med hjem”.
Godt at opleve, at vi er mange
”Jeg har fået masser af ny viden til løntjek og lønforhandlinger, og så har det været enormt hyggeligt at møde folk fra andre faggrupper, som faktisk slås med nogle af de samme udfordringer, som jeg gør. Jeg møder i min hverdag afdelingsledere, der ikke helt har styr på reglerne, og vores område er komplekst, så det er en stor opgave at være TR på specialområdet,” siger Sabaheta Ocuz, som er nyvalgt tillidsrepræsentant i Svanehuset.
Sabaheta Ocuz synes, det har været spændende at opleve det store FOA-fællesskab.
”Det er godt at opleve, at vi er mange,” siger den trætte TR, der ikke helt er fan af, at teltområdet lå lige op ad festpladsen.
”Jeg har sovet dårligt på grund af støjen. Men ellers har det været en helt igennem god oplevelse at være på løntræf.”