Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Demo imod lønudbetalinger
Af Elisabeth Lockert Lange
Løn til tiden
Det er det beskedne krav ansatte i Københavns Kommune stiller. De kræver også at få dækket alle de udgifter de har haft i det lønkaos som har varet i fire måneder – indtil nu.
Ikke overvældende mange havde fundet vej til Rådhuspladsen på den smukke efterårseftermiddag. Der var indkaldt til demonstration så alle Københavns Kommunes ansatte havde lejlighed til at vise deres vrede over kommunens forkerte lønudbetaling.
Men de røde faner var på plads og lyste i solen og fra ladvognen spillede og sang et kopiband John Mogensens sange. En daginstitution havde medbragt et banner med ordene »hvor svært kan det være«, der var brandfolk i uniform og sosu-assistenter i kitler.
»De ansatte i kommunen passer deres arbejde trods det lønkaos, kommunen byder dem. Det er tydeligt at se«, kommenterede formand for både KFF (Københavns og Frederiksberg Fællesrepræsentation) og LFS, Britt Petersen, at så relativt få havde kunnet omlægge arbejdet for at møde frem.
Demonstrationen blev holdt den 30. september, på lønudbetalingsdagen, netop den dag hvor det stod klart at også september måneds lønsedler, lønudbetalinger, pensionsindbetalinger, skatteindbetalinger og ferieopgørelser er fyldt med fejl.
Det private firma Accenture, som kommunen har udliciteret opgaven til påstod ganske vist at september måned kun viste 1200 fejl i denne måned. Men de glemte lige at tælle alle de ansatte med, som har fået acontoudbetalinger siden juni måned, mindst 10.000, og hvis lønudbetalinger stadig ikke er afstemt med aconto-udbetalingerne og rettet op. De har derfor stadig ikke fået den rigtige løn i flere måneder. Oven i det er der masser af forkerte tal for ferie, pension og skat på lønsedlerne, og ingen ved præcis om disse forkerte beløb går igen i skatte- og pensionsindbetalingerne.
Bondefangeri
Britt Petersen understregede at ingen ansatte i kommunen kan stole på deres lønseddel. Og hvis den løn der står på lønsedlen er rigtig, er det i øvrigt ikke ensbetydende med at det er det beløb, der er sat ind på lønkontoen.
»Københavns Kommune beklager og presser på Accenture. Men det er ikke nok. De er arbejdsgiverne og ansvarlige. De køber arbejdskraften men betaler ikke for den«, sagde Britt Petersen.
»Vores krav er ret beskedne: Aftalt løn til tiden, skat, ferie og forståelige lønsedler. Det er legitime krav, ikke overbud, og vi venter på at Københavns Kommune indfrier dem«.
Næstformand i KFF og formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg harcelerede over Accentures uformåen i forhold til lønudbetalinger, trods det at de beskriver sig selv som verdensmestre i det. Bondefangeri i hovedstaden, sagde han. Gennembrud for udlicitering? Nej sammenbrud! Kommunen forestillede sig at spare 34 mill.kr. Det sandsynlige er ekstraudgifter.
Skærpet krav
Mange ansatte har direkte udgifter på grund af de forkerte og forsinkede lønudbetalinger fx i form af morarenter, gebyrer og andet. Og helt uanstændigt nægter kommunen at give en klar melding om at de dækker disse udgifter.
»Vores krav er selvfølgelig at alle ansatte får dækket en hvilken som helst dokumenteret udgift, de har haft i forbindelse med de tre måneders forkerte og forsinkede lønudbetalinger. Vi kræver også at aconto-udbetalingerne ikke først sker efter tre arbejdsdage (hvilket kan betyde en hel uge, hvis den ansatte konstaterer sin manglende løn om fredagen), men straks«, understreger Britt Petersen.
Hun tilføjer at et af problemerne med udliciteringen til et privat firma er at de, netop fordi det er et privat firma, forsøger at dække over deres fejl og holde omfanget af problemet skjult. Den kontrakt kommune har indgået med Accenture er en privat og hemmelig kontrakt, og det betyder at den gennemskuelighed som kommunen påstår de gerne vil fremme, forhindrer de samtidig ved at udlicitere til et firma som Accenture.
Samme dag som demonstrationen samlede folk på Rådhuspladsen, holdt Arbejdsretten møde om den sag, FOA har anlagt mod kommunen for overenskomstbrud. FOA kræver at kommunen dækker de ansattes omkostninger og stiller samtidig krav om at kommunen idømmes en bod.
Arbejdsretten valgte at udsætte sagen. Det har de gjort flere gange siden. Det skulle nu være vist at sagen kommer på den 21. oktober.
I mellemtiden har FOA skærpet sit krav, så der ikke kun er tale om aftalebrud og bod, men også at kommunen forpligtes til at udbetale manglende løn med det samme det opdages.