Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Værdsættende samtale
Af Elisabeth Lockert Lange
Det halvfulde glas
Tag udgangspunkt i det der virker – og gør mere af det. Er glasset halvtomt eller halvfuldt?
Med det spørgsmål lagde Flemming Nielsen, forstander for bostedet Røde Mellemvej og formand for specialområdets ledersektion, ud i sit oplæg om værdsættende samtale før specialområdets generalforsamling.
Han svarede selv: »Det afhænger af hvordan man ser ting. Om man ser manglerne eller mulighederne«
Tag udgangspunkt i det der virker, sæt fokus på det vi ønsker mere af: glæde, begejstring, energi, mening og påskønnelse. For vi får mere af det vi sætter fokus på, er hans overbevisning. Han fortalte om en virksomhed, som havde lavet en undersøgelse af kundernes tilfredshed, og i stedet for at spørge de utilfredse, hvad de er utilfredse med, som man som regel gør, valgte de at spørge de tilfredse om hvad de var tilfredse med – og så gjorde de mere af det.
»Det starter når vi står op. Hvordan går vi ind i dagen, fokuserer vi mere på det som giver energi og sætter mindre fokus på problemerne? Den grundlæggende tanke i den værdsættende tilgang til tingene er at der altid er noget der virker, og at det er det man skal fokusere på. Det er det vi fokuserer på, som fylder for os og som bliver vores virkelighed. For der er mange virkeligheder, og når vi stiller spørgsmål til andre, så sætter vi tanker i gang. De ord vi bruger skaber vores virkelighed, og anerkendelse giver energi«.
Ligeså grundlæggende er at det skaber tryghed at tage noget med fra fortiden ud i fremtiden. At vi skaber flere handlemuligheder, når vi værdsætter forskelle. At vi først og fremmest lærer af det der lykkes for os, ikke af fiaskoer, og at vi skal dræne ting for læring. Han foreslår at søge tilbage til oplevelser og erfaringer der er lykkedes, hvis man står i noget, som ikke vil lykkes.
»Bag hvert problem er der en drøm, et ønske om noget bedre. Og det giver glæde og energi at tale om det. Lad os tage udgangspunkt i disse grundtanker og ikke i skyldsplacering «.
Flemming Nielsen præsenterede 4 D-modellen: Discovery: arbejd med at finde det vellykkede og værdifulde – ved et sted, en ansættelse, en oplevelse. Dream: skab billeder af den ønskede fremtid, nye muligheder, noget endnu bedre. Design: skab billeder af den opnåelige fremtid – hvad skal ændres og udvikles af det som virker.
Destiny: igangsæt processen til at virkeliggøre ønsket. »Når vi stiller spørgsmål til andre, så skal vi dels forsøge at droppe fordommene, dels droppe vores moraliseren og patent på hvad der er rigtigt og forkert, pænt og grimt, og endelig lade være med at overtage den andens historie og fortælle hvordan det var for mig. Og husk de tre h’er: hold ud, hold af, hold mund«. EL