Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Arbejdsnedlæggelser og protester i Ballerup
Af Elisabeth Lockert Lange
Til kamp for dagplejen
Dagplejen i Ballerup skal skæres ned, har kommunalbestyrelsen besluttet, men det sker ikke uden modstand. Arbejdsnedlæggelse og protestdelegationer har markeret dagplejernes vrede og bekymring.
Torsdag den 7. oktober var en trist dag for dagplejen i Ballerup kommune. Da vedtog kommunalbestyrelsen et nedskæringsbudget for næste år. Et budget som reducerer selve børnetallet i dagplejen, og skærer drastisk i dagplejens gæstepleje og vikarbudget foruden antallet af tilsynstimer.
Det skete ikke uden sværdslag fra dagplejernes side. To dage før nedlagde de arbejdet og holdt faglig dag for klart at markere deres vrede over kommunens manglende opbakning til deres arbejde og deres bekymring for fremtiden.
Deres vrede og bekymring rettes først og fremmest mod det faktum at dagplejens gæsteplejesystem skæres ned, hvilket reelt betyder en opnormering af antallet af børn pr. dagplejer. Samtidig bliver dagplejens tilsynstimer reduceret. Begge dele kan betyde fyringer og under alle omstændigheder en mere presset hverdag for dagplejere og pædagoger. Oven i det overvejer kommunen på lidt længere sigt en tættere tilknytning til daginstitutionerne i distrikterne. Men en sammenlægning med institutionerne advarer dagplejerne stærkt imod, det er en trussel mod den særlige dagplejepædagogik, først og fremmest en lille gruppe børn i eget hjem, dvs ro, omsorg og tryghed.
Dagplejepædagogikken skal tværtimod bevares og udvikles inden for rammerne af en fagligt bæredygtig dagpleje.
Dagplejerne er også stærkt utilfredse med både informationen og samarbejdet fra kommunens side i hele forløbet med forslag og vedtagelsen af besparelserne, alt for kort tid til at sætte sig ind i problemerne, og uden at deres synsvinkel og bekymringer er blevet hørt.
Dagplejerne som var forsamlet til den faglige dag forfattede en udtalelse hvor de klart protesterede over de forringede arbejdsvilkår. Protestudtalelsen blev samme dag afleveret på Ballerup Rådhus til borgmesteren og til administrative chefer.
Stor nedskæring
Ballerup er en stor kommune med en dagpleje på 200 børn. Det vil kommu- nen skære ned til 185 børn. Det er en nedskæring som overstiger, hvad nedgangen i børnetal berettiger til, og derfor er det en egentlig nedskæring af dagplejen. Det opreklamerede frie valg af dagtilbud for forældrene vil ikke mere være et reelt frit valg.
Samtidig er en dagplejeordning af den størrelse i en så stor kommune som Ballerup meget sårbart, og dagplejerne forudser at kvaliteten bliver dårligere med de kommende nedskæringer.
I den udtalelse som dagplejerne afleverede på Rådhuset i forlængelse af deres faglige dag gør de klart opmærksom på de mange negative konsekvenser af kommunens rationaliseringer, ikke mindst af nedskæringen af gæstedagplejesystemet fører til flere børn i det enkelte dagplejehjem. Og at det dermed vil betyde en større belastning for både børn og dagplejere
Den tætte tilknytning til områdets dagplejere vil også blive forringet for børn i gæstedagpleje, peger dagplejerne på, fordi rationaliseringen vil gøre, at børn ofte skal passes i andre distrikter. Dette giver både utrygge børn og utrygge forældre, frygter de. Også flexpladserne som bruges i forbindelse med pladsgaranti vil ikke kunne blive opretholdt i de beskrevne besparelser.
I det hele taget er dagplejerne bekymrede for omsorgen for det enkelte barn ved de nedskæringer, som kommunalbestyrelsen har vedtaget.
Også nedskæringen af tilsynstimerne er dagplejerne meget utrygge ved. De skriver i udtalelsen:
»Der stilles stadig stigende kvalitetskrav til dagplejerne. Det er i samarbejde med dagplejepædagogerne, at kravene opfyldes. Ballerup kommunes værdisæt beskriver blandt andet ansvaret for arbejdspladsen, åbenhed udadtil og omsorgen for hinanden.
Virksomhedsplanen for dagplejen beskriver samtidig kostpolitik, motorikudvikling, hygiejne o.s.v. I dette arbejde har vi også brug for tæt kontakt med dagplejepædagogerne. Desuden medfører implementeringen af lov om pædagogiske læreplaner en tæt og udviklende pædagogisk dialog«.
Lyt til medarbejderne
Demonstrationen ved Rådhuset samme dag omfattede ikke kun dagplejen, der skal også spares på kommunens skolelærere.
Som dagplejernes tillidsrepræsentant Eva Fredborg sagde i sin tale foran Rådhuset:
»Børneområdet i Ballerup kommune er under hårdt pres!«
Hun fremhæver de problemer som nedskæringerne vil medføre især for gæsteplejens børn:
»Gæstebørn vil ofte skulle passes i et andet område, og derfor også i en anden gruppe, end de kender«.
Nedskæringerne rammer også dagplejerne, deres arbejdsmiljø og kvaliteten af deres arbejde:
»Det betyder større pres og flere børn hos den enkelte dagplejer. Vi dagplejere får mindre tilsyn og rådgivning. Samtidig som der stilles større og større krav til kvaliteten i børnenes hverdag hos os. I det arbejde har vi brug for tæt kontakt til dagplejepædagogerne, og ikke for færre besøg«, sagde Eva Fredborg som sluttede sin tale med at understrege at bekymrede og utilfredse dagplejere opfordrer politikerne til at lytte til medarbejderne og værne om dagplejen.
»Vi vil gerne lave et stykke arbejde vi kan være bekendt – også i år 2005«.
Besparelser på forkert grundlag
Inden den endelige beslutning af nedskæringerne på dagplejen kontaktede LFS kommunalbestyrelsen i Ballerup kommune. Fagforeningen gjorde kommunalbestyrelsens medlemmer opmærksom på de store reduktioner i dagplejen er sket på et forkert grundlag.
»Det budget, som kommunalbestyrelsen vedtog, opererer med en tilpasning, hvor udgiften pr. dagplejeplads bringes ned til niveauet for en vuggestueplads. Men sådan er de faktiske forhold ikke, i og med at budgettet for 2004 er større end det faktiske regnskab for året. Desuden har dagplejen i Ballerup allerede i budgettet for 2004 opnået besparelser blandt andet via dagplejere, som er ophørt i arbejdet, og ved at en ledig stilling som dagplejepædagog ikke er besat. Desuden er der »tekniske« indtægter, som fx refusion for orlov m.v., der ikke er medtaget«, påpeger Bjarne Fritzbøger, faglig sekretær i LFS.
Fagforeningen protesterede mod de konkrete besparelser, som ikke kan undgå at have negative konsekvenser for både ansatte og børn. Reduktionen af vikarpladser medfører flere børn pr. dagplejer, hvilket på sin side vil forringe det pædagogiske indhold i dagplejen. Desuden vil besparelserne på vikarpladserne medføre et øget pres på den enkelte dagplejer, og dermed øge risikoen risikoen for stress og problemer med at fastholde og rekruttere gode dagplejere.
»Dagplejerne vil oftere skulle passe fire til fem børn. Og muligheden for at gæstepleje vil kunne finde sted hos en dagplejer, der er kendt af det enkelte barn, reduceres kraftigt. Alt i alt indvirker disse faktorer negativt på kvaliteten i dagplejen«.
LFS har også protesteret mod besparelserne på tilsynet. De er uforholdsmæssigt meget større end den nedgang i børneantallet i dagplejeordningen, som kommunen budgetterer med. Ud over den ubesatte stilling handler det om de mange andre opgaver, som dagplejepædagogerne varetager udover tilsynet. Bl.a. medarbejdersamtaler, implementering af læreplaner og udvidet samarbejde med institutionerne.