Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Ny løn får det gule kort
Af Elisabeth Lockert Lange
DET GIVER FOR LIDT
Ny løn giver ikke nok i lønningsposen, og samtidig er det uigennemsigtig og uretfærdigt. Sådan lyder vurderingen fra hvert andet medlem af FOA.
Dennis Kristensen, formand for FOA, Forbundet af Offenligt Ansatte, giver det gule kort til arbejdsgiverne, når han beretter om sine medlemmers holdning til ny løn.
Det er nemlig ikke rosenrødt, tværtimod er halvdelen af FOAs 195.000 medlemmmer utilfredse med det nye lønsystem, som blev indført for de første grupper i 98. Det viser en undersøgelse, som FOA bladet har fået lavet. Undersøgelsen, som er foretaget af PLS ud fra et repræsentativt medlemsmateriale, dokumenterer, at medlemmer hverken bryder sig om selve systemet, som de oplever som uigennemsigtigt og uretfærdigt, eller er imponerede af resultaterne.
Det får Dennis Kristensen til at advare arbejdsgiverne:
»Ny løn kan ende som konfliktemne i 2005, derfor er det vigtigt at arbejdsgiverne forstår budskabet i undersøgelsen. For hvis kollegerne før overenskomstforhandlinger i 2005 har samme oplevelse som i dag, er der ikke ny løn efter 2005. Arbejdsgiverne skal tage ny løn alvorligt, ikke mindst så lavtlønnede ikke oplever, at ny løn bare kanaliserer penge fra de lavtlønnede til de højtlønnede. Det betyder, at der skal ligge et resulatet frem til 2005, som er markant anderledes end indtil nu, og jeg skal være sikker på, at kollegerne har ændret opfattelse. Ellers skal det afskaffes,«siger han og uddyber:
»Der skal flere penge til det lavtlønnede basispersonale. Jeg er bekymret over, at det kniber med at følge med gennemsnittet for de lavtlønnede. Og hvis ny løn samtidig flytter penge fra de lavtlønnede til de højtlønnede, så skal vi ikke have lokale lønforhandlinger. De højestlønnede har haft 4-5 gange større lønstigninger end de laveste. Vi accepterer muligheden for lønspredning på tværs, men vi accepterer ikke, at ny løn bruges til en større lønspredning i højden. Hvis det fortsætter, så når vi frysepunktet i 2005.«
Langsommeligt
Dennis Kristensen understreger, at hvis der skal skabes en oplevelse af gennemsigtighed og retfærdighed, skal der laves lønaftaler, som bygger på objektive forhold som ansvar, arbejdsfunktioner og lignende også for basispersonale med mere ensartet arbejde. 75% beskriver ny løn som ikke gennemskuelig.
Han fraskriver sig ikke sin del af ansvaret for, at ny løn mildest talt ikke er en succes. Ikke mindst lover han at styrke de lokale forhandlere, både afdelinger og tillidsrepræsentanter og at øge informationsniveauet.
»Vi kan ikke informere os ud af det, men vi skal sikre bedre information. 70% af kollegerne oplever ikke at have modtaget nogen information fra deres arbejdsgiver, og det er altså den lokale arbejdsgiver som har størst viden om de lokale forhandlinger. Det er et ledelsesmæssigt svigt.«
Dennis Kristensen kalder ny løn for et utroligt langsommeligt og bureaukratisk system. Det kan være medvirkende til, at man ikke oplever, at det har lokal effekt.
Han understreger, at undersøgelsen viser medlemmernes oplevelse, ikke hvor mange penge og hvor meget information de faktisk har fået.
Konkret viser undersøgelsen, at 49% samlet set er utilfredse med ny løn, mens kun hver femte medlem er tilfreds. 31% er hverken eller. De begrunder deres utilfredshed med, at de ikke kan se en effekt, og at det i øvrigt ikke er det rigtige, der gives tillæg for. Samtidig mener en tredjedel at ny løn i høj grad skaber jalousi og splid mellem kollegerne imellem. En anden tredjedel mener det gør det i nogen grad.
Det pædagogiske område, hvor dagplejerne på landsplan er den meget store gruppe, er for øvrigt det mest tilfredse med ny løn. Rygtet vil vide, at det mere handler om, at dagplejerne oplever, at de dog endelig har fået noget med ny løn.