Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Undersøgelse om dagplejen
Af Elisabeth Lockert Lange
DEN TRYGGE DAGPLEJE
Forældre elsker dagplejen og dagplejere elsker at være dagplejere. Det viser en undersøgelse, som Københavns Kommune har lavet i forbindelse med Pædagogisk Perspektivplan.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har over nogen tid sat fokus på kvalitet i de mange dagtilbud, der findes i Københavns Kommune. Det sker dels som egentlige undersøgelser, dels som debatter. Tanken er, at det til sammen skal munde ud i en Pædagogisk Perspektivplan, som skal sætte rammerne for den fortsatte kvalitetudvikling i kommunens dagtilbud. I sidste ende skal perspektivplanen vedtages politisk og implementeres i kommunen.
Processen omfatter bl.a. en spørgeskemaundersøgelse blandt forældre og ansatte i kommunens dagtilbud, og vi har valgt i denne artikel først og fremmest at koncentrere os om de svar, dagplejerne og »deres« forældre har bidraget med.
Og det er opløftende at læse dagplejeforældrenes oplevelse af dagplejen og deres barns glæde af tilbudet. Generelt er de københavnske forældre glade for deres dagtilbud, men dagplejens forældre er endnu gladere. 98% af forældrene i dagplejen er tilfredse, 68% endog »meget tilfredse«. Og ingen er utilfredse. 92% af forældrene i dagplejen er enig i, at personale skaber trygge rammer, 58% af dem er endog »meget enige «. De sidste 8% fordeler sig med 4% på »hverken i høj eller ringe grad« og på uoplyst.
På spørgsmålet »mit barn er glad for at komme i dagtilbudet« erklærer 70% af dagplejeforældrene sig »meget enig«, 22% sig »enig« og 6% »hverken enig eller uenig«. 2% er uoplyst. Ingen er uenig. Henholdsvis 48% og 44% af dagplejeforældrene er »meget enig« og »enig« i at »der er en god atmosfære i mit barns dagtilbud. Igen er ingen uenig.
På spørgsmål om gensidig respekt mellem personale og børn er 46% af forældrene »meget enige« og 48% »enige« mens 2% er »hverken enig eller uenig«, 2% »ved ikke« og 2% er uoplyst.
Endnu mere positive er svarene på, at der er gensidig respekt mellem personale og forældre. Her er 52% »meget enige « og 38% »enige«. Heller ikke i dette er nogen af forældrene uenige. 92% beskriver den daglige kontakt til dagplejeren som »meget god« (52%) eller »god«, og 82% oplever at deres opdragelsesværdier respekteres.
Stor tryghed hos forældre
90% af forældrene føler sig trygge ved at aflevere deres barn i dagplejen, 68% af dem meget trygge. Heri er 2% dog uenige. 94% anser dagplejerne for imødekommende, når de afleverer barnet hos dem, 88% af forældrene oplever, at dagplejerne er opmærksomme på deres barns ønsker og behov og 80% oplever af deres barns personlighed bliver respekteret. Samme mønster gør sig gældende i svarene om opsyn og atmosfære i dagplejen.
Forældrenes holdning modsvares ganske godt af dagplejepersonale selv. De mener også, at de i høj grad skaber trygge rammer, gensidig respekt osv. Og hvor forældrene i dagplejen udtrykker endnu mere tilfredshed med dagplejen end forældre i andre dagtilbud, så udtrykker dagplejepersonalet parallelt også endnu mere tilfredshed med deres arbejde.
Forældre og personale blev også spurgt om, hvilke værdier og aktiviteter, færdigheder og egenskaber, de ser som de vigtigste. Topscorere er selvstændighed, hensyntagen og selvværd. Forældrene ønsker, at deres barn skal lege med andre børn, spille musik og synge, danse og lære rytmik og lave fysiske udfoldelser i det hele taget. Der skal også naturoplevelser, ro og højtlæsning til. Forældrene vil gerne, at deres barn udvikler sin fantasi, får venskaber, bliver hjælpsom og lærer at udtrykke sine følelser.
Disse værdier og færdigheder modsvares af dagplejernes opfattelse: de sætter de samme værdier, aktiviteter og færdigheder højt. Og 94% af dem oplever, at de skaber trygge rammer for børnene.