Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Kvalitetsmusik i daginstitutioner
Af Elisabeth Lockert Lange
KONCERT MED KARAVANE
Seks daginstitutioner på Ydre Nørrebro er gået sammen om at give deres børn og forældre et anderledes musiktilbud. Nyskrevet musik af kvalitet på tværs af sprog og kultur.
»Kvalitetsmusik for børn. Jeg er begejstret for, at nogen laver det. Og så rækker det ud over sprog, holdninger og kultur og bliver universelt.«
Siger daginstitutionleder Ole Post om de arrangementer som seks daginstitutioner på Ydre Nørrebro har fået Karavane, en forening som arrangerer musik for børn og deres forældre, til at lave.
Og det er ikke hvilken som helst slags musik. Det er ny og udfordrende musik, og det er spillet af professionelle kunstnere.
Det kunne ses og høres den 28. februar, da Karavane gav sin anden af i alt tre koncerter for de seks daginstitutioners børn og deres forældre. LINensemble spiller nyere instrumentalmusik, og det gik fint ned blandt de ca. 200 børn og forældre af næsten ligeså mange forskellige nationaliteter. I januar måned var det Pierre Dørges New Jungle Orchestra, som gav koncert, og i slutningen af marts optræder Nowhereland i den sidste.
»Vi ønsker med disse arrangementer at give børn og forældre en fælles oplevelse af kvalitet. Og samtidig noget som går på tværs af og ud over sprog og kultur. Det er musik godt til, og orkestrene er fantastiske. Musik er universelt, og man kan jo se kor og orkestre, som arbejder sammen på tværs af holdninger og kulturer.«
Integrationsprojekt
Kålormen er en integreret institution med en rumlepot, en stor naturlegeplads, 34 vuggestuebørn og 64 børnehavebørn. Musikarrangementerne er for børnehavebørnene og deres forældre, som på den måde får nye fælles oplevelser.
»Første gang jeg hørte om Karavane, tænkte jeg, hvorfor skal det kun være i provinsen, hvorfor ikke også på Ydre Nørrebro. Det lød spændende, og det gælder jo om at gribe sådanne ting, når man falder over dem. Og forsøge at få dem til at blive til noget«, siger Ole Post og fortsætter:
»Idéen var at give børn en musikoplevelse, som er noget mere end det, som kommer ud af høretelefoner. Personligt synes jeg, at meget af det musik, der laves for børn er noget bras. I modsætning til musikken i disse koncerter.«
Ole Post tænkte også hurtigt i integration. Ud over at gå sammen med fem andre institutioner på Ydre Nørrebro, har arrangementerne fået tilskud fra en integrationspulje gennem Lokalcenter Ydre Nørrebro.
Kålormen har ti forskellige nationaliteter og har sat fokus på integrationsdelen i arrangementet. Et sådant fælles arrangement giver mulighed for at skabe nye kontakter. Nye og anderledes fælles oplevelser giver noget at tale om. Og alle vil møde koncerterne med samme udgangspunkt, for musikken vil være ny for stort set alle.
»Det er vigtigt at have noget at mødes om. Hvis vi når så langt, at nogle af forældrene nikker til hinanden i stedet for bare at gå forbi, er vi kommet et skridt videre. Inden for de enkelte sprogog kulturkredse kender de som regel hinanden, men med undtagelse af de velintegrerede, ikke på tværs«, siger Ole Post.
Overraskelser
Koncerterne er såkaldt formidlingskoncerter. Det vil sige, at koncerterne ikke er almindelige koncerter, hvor hvert musikstykke kommer efter det andet, og ikke har forbindelse med det forrige. De tre orkestre giver forskellige musikalske oplevelser, de er rejseledere, overraskere, de leger med og i musikken. Målet er at vække publikums nysgerrighed, at røre dem og trække dem ind i musikken. Og publikum ved ikke, om de for et øjeblik bliver en del af orkesteret, eller om musikerne kun optræder fra scenen.
Hver koncert varer en lille time. Niveauet for den sproglige formidling ligger hvor børn kan være med, men også hvor forældre får viden, så de kan fortælle mere eller uddybe efter koncerten.
Som Karavane selv udtrykker det: Koncerterne skal give en samlet oplevelse af overraskelse, fordybelse og ny viden.
»Og vi kan ikke klage over reaktionerne fra børn og forældre. De er begejstrede, men det kræver rigtig meget benarbejde at fortælle forældrene om sådanne arrangementer. Vi snakker meget med både børn og voksne og forbereder dem på det«, siger Ole Post.
Personalet på Kålormen har tidligere haft succes med fælles arrangementer tilrettelagt med integration for øje. I september lavede de gadeteater, netop på et tidspunkt hvor alle de nye børn var kommet ind. Ligesom nu ønskede de at give børn og forældre en fælles oplevelse af noget som går på tværs af kulturerne.
Integration er også fremtrædende i andre af institutionens fokuspunkter, især i forhold til kost, ernæring og madpakker og parallelt tandhygiejne.
»Der er grænser for, hvor meget vi skal blande os i maden, men hvis de overvejende har slik med i madpakken, så siger vi fra. Nogle af børnene har da også meget dårlige tænder allerede i børnehavealderen, og det har vi fået integrationspenge til at lave en visuel og sproguafhængig pjece om«, siger han og fortæller, at de også har lavet en film om skovbørnehave, også for integrationspenge. I den kan alle forældrene se, hvad der sker derude, hvad børnene blive tilbudt, og hvad de laver. Den er lavet på dansk, tyrkisk og arabisk, og den ligger på flere biblioteker.
»Og så er det altså ikke et problem med de mange nationaliteter, kun når der er en social belastning«, understreger Ole Post.