Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
v/Maj-Britt Nilsson
Fordelingen af velfærd i Danmark
Resultater og perspektiver fra Socialforskningsinstituttets forskning om velfærdsfordeling
Af Jens Bonke og Martin D. Munk
Hvordan er velfærden fordelt i Danmark?
Er fordelingen blevet mere eller mindre ulige?
Er der fortsat fattigdom?
Hvor stor er den sociale arv?
Hvordan fordeles goderne i familien?
Hvad kan vi sige om ældres muligheder for at klare sig i fremtiden?
Og hvordan ser velfærden ud i Europa?
Det er nogle af de spørgsmål, der tages op i denne rapport om fordelingen af velfærd i Danmark.
En vigtig kilde til forskningen har været omfattende dataindsamlinger, det gælder en Levevilkårsundersøgelse, en Ungeforløbsundersøgelse, og en Tidsanvendelsesundersøgelse, der alle er opfølgninger på tidligere undersøgelser.
Hertil kommer, at disse data i forbindelse med flere af forskningsprojekterne er blevet sammenkoblet med data fra Danmarks Statistiks administrative registre.
Socialforskningsinstituttet · 60 sider · Pris 50 kr.
Ansættelse og introduktion i børneinstitutionen
Af Søren Gundelach og Kjeld Rasmussen
Der ansættes jævnligt nye medarbejdere i vores børneinstitutioner. Ledere, souschefer, pædagoger, medhjælpere. Valget af den nye medarbejder og den første tid i institutionen er afgørende processer - for de fremtidige kolleger, for forældrene, for forvaltningen og ikke mindst for børnene. Forfatterne mener der har manglet et redskab til at håndtere alt dette, og har derfor valgt at udgive et arbejdshæfte der beskriver:
Eksempler på ansættelse af ny medarbejder i børneinstitutionen.
Opslag, genopslag, tavshedspligt, straffesager, om at jage hoveder, hvad man (ikke) må spørge om, bestyrelsens rolle, forvaltningens rolle, ledernes rolle, afslag, klagemuligheder.
Ansættelsesudvalg, ansøgeres kompetencer, lederstillinger, markedsføring af stillingen, ansættelsessamtale, besøg af ansøgere, brev til dem, at træffe beslutning, at sige ja eller nej til ansøgere.
Introduktion af den nye, information til omverdenen, den 1.dag, faste kontaktpersoner, information til den nyansatte, introduktions-medarbejdersamtaler, sociale netværk.
Det er henvendt til de som er involveret i et ansættelsesforløb.
Dansk Pædagogisk Forum · 52 sider · Pris 65 kr.
Marginalisering og velfærdspolitik
Arbejdsløshed, jobchancer og trivsel
Af Jørgen Goul Andersen, Christian Albrekt Larsen og Jan Bendix Jensen
Make work pay, er blevet et mantra for OECD og mange regeringer, når det gælder bekæmpelse af ledigheden. Men hvor meget betyder økonomiske incitamenter egentlig for lediges chance for at komme i arbejde?
Ville det hjælpe at sænke mindstelønnen? Er de lediges hovedproblem manglende kvalifikationer? Eller er der helt andre faktorer, der er afgørende? Og hvad er det egentlig, der motiverer ledige og andre til at arbejde?
Passiv forsørgelse er et andet nøgleord. Det understreger, at kun gennem arbejde, bliver man en del af samfundet, men kan det bekræftes empirisk? Er de ledige nu også så passive, bliver de isolerede, og mister de struktur på tilværelsen? Eller bidrager økonomisk tryghed til, at de som ledige kan »mestre« deres situation og undgå social marginalisering?
Disse hovedspørgsmål besvares bl.a. på basis af omfattende spørgeskemaundersøgelser af længerevarende ledige.
Bogen stiller store spørgsmålstegn ved den underliggende diagnose, som arbejdsmarkeds- og socialpolitikken siden 1990’erne har bygget på.
Frydenlund grafisk, tlf. 3393 2894 · 333 sider · Pris 268 kr.
Empowerment i storbyen rum
- et socialvidenskabeligt perspektiv
Redigeret af John Andersen, Anne-Marie Tyroll Beck, Catharina Juul Kristensen og Jørgen Elm Larsen
Dette er den første bog på dansk, som indeholder en teoretisk gennemgang af internationale teorier om empowerment.
Bogen spænder fra analyser af empowerment på et overordnet bypolitisk og velfærdspolitisk niveau til forståelsen af empowerment i mødet mellem den professionelle socialarbejder og det enkelte menneske i et aktiveringsprojekt eller på socialkontoret.
Med udgangspunkt i en konkret case, bydelen Kgs. Enghave i København, indeholder den endvidere en række analyser af empowermentprocesser i forhold til fysisk planlægning, socialt arbejde, aktiveringspolitik og bydelsrådsforsøg, og af bypolitik og kvarterløft.
Bogen henvender sig til studerende på samfundsvidenskabelige uddannelser, de sociale højskoler, arkitektskolerne samt byplanlæggere og socialarbejdere.
Hans Reitzels Forlag · 252 sider · Pris 250 kr.