Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Leder
Pia Bah og Pia Ludvigsen, forretningsudvalget
Fremtidens velfærd
Efter den borgerlige regering har tiltrådt regeringsmagten, er der i dele af fagbevægelsen vokset et netværk op ”fagligt ansvar”.
Fagligt ansvar forsøger sammen med LO-storbyerne at synliggøre konsekvenserne af regeringspolitikken.
En politik der bygger på at nedbryde velfærdssamfundet ved at dyrke princippet om ”enhver er sin egen lykkes smed”, bl.a. ved at sænke skatten og lade befolkningen betale for de ydelser de har brug for.
Og at udbyde offentlige opgaver (og derved offentlige arbejdspladser) til private, som har et andet udgangspunkt end at levere en ordentlig service – nemlig at tjene penge. Penge som i dag kommer via skatten og ud til den offentlige sektors serviceydelser, som i fagligt ansvars velfærdsoplæg og -diskussioner skal komme de svage i samfundet til gode.
Lørdag den 5. april 2003 holdt fagligt ansvar og LO-storbyerne deres tredje store faglige konference. På denne konference var temaet Fremtidens velfærd.
Følgende udtalelse blev vedtaget på konferencenRegeringen har sat en klar ideologisk dagsorden. Den solidariske velfærd skal erstattes af et samfund, hvor de økonomisk velstående også skal sikres den bedste velfærd. Det er konsekvensen, når sygehuse privatiseres og det bliver muligt at købe sig foran i køen, når forældre får mulighed for at købe mad og bedre kvalitet i daginstitutionerne og de ældre kan købe mere hjemmehjælp. Der bliver mere frit valg – for de der har råd.
Med stramme økonomiske rammer for de offentlige udgifter fremmer regeringen bevidst sine ideologiske mål.
Det private forbrug skal øges på bekostning af det kollektive, og med sin skattepolitik er regeringen i fuld gang med at forøge den økonomiske ulighed i samfundet og udhule det økonomiske fundament for velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Skattestoppet vil årligt reducere de offentlige indtægter med 1,5 milliarder kroner og med det netop indgåede skatteforlig vil regeringen i løbet af få år yderligere have fjernet skatte indtægter på 9,6 milliarder kroner.
Regningen for regeringens skattepolitik betales gennem forringelser af velfærden, nedskæringer i den offentlige sektor og reallønsfald for offentligt ansatte. For statens vedkommende vil forringelserne blive udmøntet i det kommende forslag til næste års finanslov, mens kommuner og amter allerede vil få præsenteret deres del af regningen ved forårets forhandlinger med finansministeren om budgetterne for 2004.
Allerede i forbindelse med budgetlægningen for 2003 havde kommuner og amter mere end vanskeligt ved at få enderne til at nå sammen, og mange steder endte det med vedtagelse af budgetter, der medfører opsigelser af ansatte og forringelser i kvaliteten overfor borgerne. Nogle steder har de stramme økonomiske rammer også banet vej for nye udliciterings- og privatiserings- initiativer, selv om utallige eksempler viser, at der ikke er penge at spare på denne måde.
Det er denne økonomiske virkelighed, der nu skal gøres endnu vanskeligere med regeringens krav om nye økonomiske stramninger. De skal bane vej for nye nedskæringer, mere ”frit valg” og mere udlicitering gennem den såkaldte udfordringsret og samtidig lægge pres på kommunerne for at indføre mere brugerbetaling. Manglen på penge vil blive en murbrækker for regeringens ideologiske politik. Dagsorden er sat for forhandlingerne mellem finansministeren og Amtsrådsforeningen, KL og Københavns og Frederiksberg kommune.
Skal der sættes stop for regeringens nedskæringspolitik, må fagbevægelsen reagere nu. Regeringens skattepolitik må afvises, og fagbevægelsen må stille sig bag kravet om en retfærdig skattereform, hvor bl.a. de multinationale selskaber, der i årevis har unddraget sig beskatning i Danmark nu kommer til at betale. Samtidig må en samlet fagbevægelse rejse krav om, at kommuner og amter tilføres penge, så vi ikke skal opleve endnu et budgetår, hvor der spares på skoler, institutioner, sygehuse, ældreomsorg m.m.
Deltagerne på konferencen om Fremtidens velfærd opfordrer derfor de kommunale forhandlere til at afvise regeringens økonomiske udspil og kræve forbedrede økonomiske rammer, så kommuner og amter kan undgå nye nedskæringsrunder. Kommuner og amter skal sikres mulighed for at opfylde borgernes krav til udvikling af velfærden og mulighed for at indgå aftaler, som sikrer anstændige løn- og arbejdsforhold for de ansatte.
Vi opfordrer faglige organisationer og arbejdspladser til at afvise regeringens ideologiske angreb på velfærden og markere kravet om en bedre økonomi til kommuner og amter. Vi opfordrer til at organisere lokale tværfaglige initiativer og til gennemføre aktiviteter for en bedre kommunal økonomi. Hold møder overalt hvor det er muligt d.15.maj og vedtag udtalelser, som kræver at amter og kommuner står fast over for regeringen. Samtidig opfordrer vil til forberedelse af nye markeringer, når forhandlingerne mellem regeringen og de kommunale sammenslutninger officielt går i gang i anden halvdel af maj.
Der er brug for udvikling og ikke afvikling af vores velfærd. Vi vil ikke affinde os med nye økonomiske nedskæringer i kommuner og amter. Det konstante udsalg af samfundets værdier bør standses. Det udhuler demokratiet, når den folkelige kontrol forsvinder til fordel for privatøkonomiske interesser.