Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
V/ Maj-Britt Nilsson
Socialt Udviklingscenter har netop udgivet tre temahæfter med den fælles titel:
Når det gør ondt indeni
Temahæfterne tager hul på nogle af de problemstillinger, der kan opstå i tilfælde af et dobbelthandicap. Det almindelige psykiatriske behandlingssystem har ofte kun et yderst begrænset kendskab til udviklingshæmmede, ligesom det socialpædagogiske støttesystem ofte kun har ringe viden om psykiske lidelser.
Temahæfterne sigter mod at give alle involverede parter et tværfagligt perspektiv, der gør det muligt at skabe rammer for at igangsætte og opbygge den nødvendige psykiatriske, psykologiske og socialpædagogiske behandling/støtte til udviklingshæmmede med sindslidelser eller svære adfærdsforstyrrelser.
Temahæfterne er ment som det grundlag, et udviklingshæmmet menneskes omgivelser kan tage udgangspunkt i, når de skal tale med den pågældende om sindslidelser og deres behandling.
- Når det gør ondt indeni – udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner retter sig mod udviklingshæmmede mennesker og deres omgivelser. Af Søs Balch Olsen, Marianne Hørdam og Birger Perlt
- Når det gør ondt indeni – om samarbejde og tværfaglighed handler om det nødvendige samarbejde mellem netværk og faglige professioner. Af Søs Balch Olsen, Marianne Hørdam og Birger Perlt.
- Når det gør ondt indeni – om psykofarmaka og udviklingshæmning beskriver virkninger og bivirkninger ved de forskellige typer af medicin. Af Mette Egelund Olsen.
Socialt udviklingscenter · Henholdsvis 12, 24, 36 sider · Pris 95 kr. (sælges kun samlet).
Mit politiske ideal
Af Bruno Jacobsen
En af LFS’ medlemmer Bruno Jacobsen, legepladsansat på Bondegården, har skrevet bogen Mit politiske ideal, som er en skæbnefortælling om hans politiske venskaber på tværs af partiskel.
Som han selv skriver: han er ingen marionet, som egocentriske magthavere kan indoktrinere. Han anerkender ærlige modstandsfolk og bekæmper nepotistisk bureaukrati og buksebrede bænkesliders pampervælde. Bogen er en række anekdoter om hans forskellige møder og oplevelser med en række politikere.
Mere velfærd for pengene – hvordan?
Socialforskningsinstituttet stiller skarpt på forandringerne af velfærdsmodellen i et nyt temanummer af bladet Social forskning. Hvilke konsekvenser får valgfrihed, individuelt tilpasset ydelser, tilkøb og konkurrence mellem offentlige og private leverandører? Det rejser en række spørgsmål, fx:
- Hvad sker der med ansvaret for servicen til den enkelte borger – bliver der i højere grad hans/hendes eget?
- Og hvad betyder det for politikernes ansvar og for de politiske handlemuligheder?
- Hvordan kan en sådan velfærdsmodel styres økonomisk og indholdsmæssigt?
- Hvad er kvalitet i ydelserne set fra brugernes synsvinkel?
- Hvordan får vi mest velfærd for pengene, og hvordan måles det?
- Hvordan inddrages brugerne, fx i børnesager, på ældre- og handicapområdet?
- Hvordan får vi mere for de penge, der allerede bruges – fx i folkeskolen?
- Hvordan får den sociale indsats et medmenneskeligt perspektiv i stedet for et ”system” perspektiv?
I temanummeret er der bidrag af bl.a. indenrigs-og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen. professor Niels Egelund, DPU, professor Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universitet, direktør Jørgen Søndergaard, programleder Else Christensen og seniorforsker Steen Bengtsson,
Socialforskningsinstituttet. Socialforskningsinstituttet · 85 sider · Pris 85 kr. Kan bestilles på library@sfi.dk
Når hørelsen svigter
• Om konsekvenserne af hørenedsættelse i arbejdslivet, uddannelsessystemet og for den personlige velfærd
Af Thomas Clausen
Hørehæmmede har vanskeligere ved at få fodfæste på det danske arbejdsmarked og udviser i højere grad symptomer på psykosociale problemer end flertallet. Omkring 10 procent af befolkningen i den erhvervsaktive alder oplever problemer med hørelsen, når de deltager i en samtale, hvor der er baggrundsstøj.
Hørehæmmede har dobbelt så stor risiko for at blive og langt større sandsynlighed for at blive udstødt fra arbejdsmarkedet. De lever desuden med større risiko for psykisk og fysisk udbrændthed end resten af befolkningen. Selv om hørehæmmede tager del i fritids- og kulturaktiviteter i samme grad som normalthørende er oplevelser af social isolation udbredt blandt hørehæmmede.
Undersøgelsen baserer sig på spørgeskema- interview med knap 1.600 høreapparatbrugere i Århus og Storstrøms amter. Undersøgelsen er lavet af Thomas Clausen på foranledning af Socialforskningsinstituttet.
Socialforskningsinstituttet · 232 sider · Pris 175 kr.