Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Arbejdstilsynets på daginstitutioner
BELASTNINGER:INDEKLIMA STØJ
Arbejdstilsynets indsats på landets daginstitutioner er slut. Indsatsen viser, at der stadig er problemer med pædagogernes arbejdsmiljø. Især belastninger på arme, ben og ryg, dårligt indeklima og støj. Men ét positivt resultat er der, skriver Arbejdstilsynet i deres afsluttende artikel om indsatsen: daginstitutionerne har fået styr på problemerne med fugt og skimmelsvamp.
Under 768 besøg på daginstitutioner i perioden november 2002 til februar 2003 stødte Arbejdstilsynet på i alt 2409 arbejdsmiljøproblemer. Det svarer til ca. tre problemer pr. besøg.
Problemerne varierer alt efter type af institution. vuggestuer, børnehaver og aldersintegrerede institutioner er problemer med belastninger af bevægeapparatet størst, mens problemer med støj og dårlig akustik er størst på fritidshjem og aldersintegrerede institutioner. Herudover står det værst til på fritidshjemmene/SFO’erne, som især har svært ved at overholde de formelle krav, herunder kravene til en arbejdspladsvurdering.
Og det er forklaringen på, at hele 58 procent af de besøgte fritidshjem og SFO’er bliver vurderet til niveau 3- virksomheder, da det er svært at opnå en god niveauplacering, hvis egenindsatsen ikke er god. Det står bedre, men ikke godt nok til på vuggestuer og aldersintegrerede institutioner, hvor henholdsvis 29 og 40 procent af de besøgte institutioner er placeret på niveau 3.
Indsatsens positive resultat er, at institutionerne har fået taget godt hånd om problemerne med fugt og skimmelsvamp, da kun ca. en procent af tilsynsbesøgene viste problemer her.
Indsatsen har også vist, at problemerne især drejer sig om belastninger af bevægeapparatet, dårligt indeklima, manglende opfyldelse af formelle krav og støj, som tegner sig for i alt 87 procent af de problemer, som Arbejdstilsynet har mødt på de besøgte institutioner.
Det største problem er fortsat belastninger af bevægeapparatet, som udgør ikke mindre end 32 procent af de registrerede problemer. Det svarer til ca. ét problem med bevægeapparatet pr. besøg i gennemsnit. Indeklima kommer ind på en trist andenplads med 21 procent af de registrerede problemer, her er især dårlig luftkvalitet et problem. På en skuffende tredjeplads kommer de formelle krav med 20 procent af de registrerede problemer.
Her drejer det sig især om mangler ved arbejdspladsvurderingerne. Fjerdepladsen går til støj, som tegnede sig for 14 procent af de registrerede problemer.
Tabel 1:
Arbejdstilsynet placerer de besøgte institutioner på tre niveauer.
Niveau 1-virksomheder er de bedste, som selv løser deres arbejdsmiljøproblemer og har en høj egenindsats, mens niveau-3 virksomheder er de dårligste, som skal have Arbejdstilsynets særlige opmærksomhed.
Institutionstype Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3
Sum
Vuggestuer
20, 51, 29, 100
Børnehaver
22, 34, 44, 100
Fritidshjem,SFO, m.v. 10, 32, 58, 100
Aldersintegrerede institutioner 27, 33, 40, 100
Sum 21, 35, 44, 100 »
Tabel 2:
Procentvis fordeling af de største arbejdsmiljøproblemer i de forskellige typer af institutioner.
Institutionstype/Arbejdsmiljøproblem
Vuggestuer:
støj 9, belastning af bevægapparatet 37, indeklima 27, formelle krav 17, øvrige problemer 0.
Børnehaver: støj 14, belastning af bevægapparat 37, indeklima 19, formelle krav 19, øvrige problemer 0.
Fritidshjem/SFO: støj 20, belastning af bevægapparat 16,
Indeklima 24, formelle krav 27, øvrige problemer 0
Aldersintegrerede: støj 12, belastning af bevægapparat 35,
indeklima 22, formelle krav 18, øvrige problemmer 0
Alle: støj 14, belastning af bevægapparat 32, indeklima 21,
formelle krav 20, øvrige problemer 15