Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
På kandidatuddannelse
665 personer kan til september begynde på deres kandidatuddannelse på Danmarks Pædagogiske Universitet. I alt søgte 944 personer om at komme ind på de syv uddannelser.
Der har især været søgning til pædagogisk psykologi, hvor under halvdelen af ansøgerne blev optaget. Som den næstmest søgte ligger psykologisk sociologi, efterfulgt af generel pædagogik.
De kommende studerendes uddannelsesbaggrund er ikke opgjort, men tal fra 2002 viste, at cirka 75 procent af de studerende på DPUs nye kandidatuddannelser og suppleringsuddannelser havde en baggrund som lærere og pædagoger.
Større udgifter end forventet
Større udgifter til bl.a. handicappede børn og til anbringelser af børn fra problemfamilier har betydet større udgifter end budgetteret for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2003. Konkret overskrides budgettet med 126 mill. kr.
Overskridelsen skyldes især flere og dyrere tilbud til handicappede børn og til børn og unge med særlige sociale problemer. Dertil kommer flere pladser til pasning af børn og færre indtægter fra forældres betaling til daginstitutionstilbud. Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen tager overskridelsen alvorligt, men peger på, at den overordnede diskussion må handle om serviceniveauet i København. En diskussion som må tages i forbindelse med budgetforhandlingerne Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard anser det for vigtigt, at handicappede børn og socialt udsatte børn hjælpes, og København oplever et stigende antal af børn, der har brug for hjælp. Den udvikling må der tages højde for i forbindelse med kommunens budget for næste år.
Kursus om personhåndtering
Arbejdet inden for social- og sundhedssektoren er belastet af mange arbejdsulykker og stor nedslidning på grund af tunge løft, dårlige arbejdsstillinger og uhensigtsmæssigt indrettede arbejdspladser.
Derfor har BAR-SOSU (Branchearbejdsmiljørådet Social & Sundhed) sammen med AUKA (ArbejdsmiljøUddannelser i Kommuner og Amter) udviklet et overbygningskursus til den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse for sikkerhedsorganisationen.
Kurset henvender sig til medlemmer af sikkerhedsorganisationen på arbejdspladser, hvor der forekommer personhåndtering. F.eks.
ældreområdet, sygehuse, bo- og servicetilbud for funktionshæmmede, dagpleje og daginstitutioner for børn. Formålet med kurset er at gøre sikkerhedsorganisationen i stand til at nedbringe de mange belastninger og styrke dens arbejde med at sætte en effektiv forebyggende indsats i gang på området.
Alle udbydere af arbejdsmiljøuddannelsen kan udbyde kurset.
Læs mere på www.bar-sosu.dk under Arbejdsmiljøuddannelsen.
Der er to kandidater til posten som formand for FOA Social- og Sundhedsafdelingen i Storkøbenhavn. Den ene er næstformand Karen Stæhr, den anden er sektorformand i FOA Køge afdeling Marian Bratløv Christensen.
Bålmad i institutioner
Mad og bål er for mange institutioner kendte aktiviteter, som praktiseres hyppigt, og som børnene er begejstrede for. Der dyrkes socialt fællesskab og samvær, hvor børnene lærer en række sociale færdigheder. Når man laver bålmad er det bedst at tilberede maden på en måde, så den ikke bliver branket. For det første smager branket mad ikke særlig godt, og for det andet er det ikke sundt. Man kan undgå branket bålmad ved for eksempel at stege fisk, grøntsager, frugt eller andet i pakker af aluminiumsfolie i gløderne fra bålet. Det giver en fin oplevelse for børnene når de skal åbne deres små pakker og spise.
En stor gryde med fx supper eller sammenkogte retter over bålet er også meget hyggelig og en god måde at lave bålmad på.
Usunde madreklamer
Alle fødevarereklamer rettet mod børn handler om sukrede og fede produkter. Det viser en gennemgang af TV2’s reklamer i vinterhalvåret, som Forbrugerinformationen har foretaget.
Ud af 3100 reklamevisninger for fødevarer er 536 direkte henvendt til børn, og alle vil de have børnene til at spise noget usundt. Reklamer for Danonino yoghurt, Guldkorn, Frosties, McDonalds Happy Meal og Bamseboller med chokolade er blandt de fedt- og sukkerbomber, som børnene får serveret via reklamefladerne. Ved siden af reklamerne for usund mad, ser børnene også reklamer for slik og for sodavand.
Blandt ernærings- og sundhedsfolk er der alvorlig bekymring for børnene, som i forvejen står over for voksende fedmeproblemer. De sidste 30 år er der sket en tredobling i forekomsten af fedme blandt børn og unge i Danmark, og der er i dag omkring 200.000 børn og unge, der er så overvægtige, at det truer deres helbred.
Forbrugerinformationens undersøgelse bygger på en optælling af reklamevisninger for fødevarer på TV2 fra oktober 2002 til marts 2003 og er en opfølgning på en tidligere undersøgelse foretaget i 2000.
Drikkevaner
Om sommeren, når solen bager fra en skyfri himmel, og kroppen sveder meget, skal vi også drikke meget. Som regel bliver vi tørstige i tide, men hos små børn og ældre skal man være ekstra opmærksom, for den naturlige tørst ikke altid er tilstrækkelig. Men i øvrigt skal man ikke gå og »tvangsdrikke« flere liter vand om dagen. Fødevaredirektoratet anbefaler ca. 11⁄2 liter væske dagligt under normale vejrforhold. En god måde at få dækket både væskebehov og behov for vitaminer og mineraler kan være:
Drik et glas juice
drik 1⁄2 liter magert mælkeprodukt
drik højst 1⁄2 liter kaffe/te og
sluk resten af tørsten i vand.