Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Lovgivning
Barsel
Af Birthe Bjerre, faglig sekretær i Almenafdelingen
Regeringen vedtog den nye lov om barselsorlov således, at den trådte i kraft d. 27. marts 2002. Hovedprincipperne i loven er som følger: Forældrene får samlet mulighed for 52 ugers barselsorlov med fulde dagpenge. Der er tale om en udvidelse på 20 uger i forhold til den gamle lovgivning. Moderen har ret til 4 ugers orlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Faderen har i de første 14 uger ret til 2 ugers orlov samtidig med moderen. Fra barnet er 14 uger gammelt, har forældrene ret til i alt 32 ugers orlov med fulde dagpenge. Forældrene bestemmer selv, hvordan de fordeles. De kan godt være hjemme samtidig i denne periode, men der er samlet kun dagpengeret svarende til 32 uger. (Faderen kan godt påbegynde 32 ugers orlov sideløbende med moderens 14 ugers barselsorlov.) Orloven kan også udvides således, at man afholder 40 ugers orlov efter de første 14 uger. Stadig gælder dog kun dagpengeret svarende til 32 uger. (Dagpengene bliver reduceret således, at de beregnes som 32/40 af max. dagpenge.)
Endelig kan forældre i beskæftigelse forlænge orloven op til 46 uger efter de første 14 uger. (Her vil dagpengene så reduceres til 32/46 af max. dagpenge.)
Dele af orloven kan udskydes
Familierne får med de nye regler om barselsorlov ret til at udskyde mellem 8 og 13 uger af barselsorloven til et senere tidspunkt - dog før barnet fylder 9 år. De udskudte uger af orloven skal holdes i en sammenhængende periode. Der vil også efter konkret aftale med arbejdsgiveren være mulighed for at udskyde op til 32 uger af barselsorloven. De udskudte uger kan holdes drypvis, indtil barnet fylder 9 år.
Skifter man arbejde skal man indgår en ny aftale med den nye arbejdsgiver. Delvis genoptagelse af arbejdet Med den nye barselsorlov bliver det i højere grad end tidligere muligt efter aftale med arbejdsgiveren at genoptage arbejdet delvist. Samtidig bliver det muligt – også efter aftale med arbejdsgiveren – at genoptage arbejdet delvist og samtidig forlænge orloven på 32 uger svarende til den tid, man arbejder. Det betyder for eksempel, at man kan arbejde på halv tid og forlænge orloven til 64 uger.
Lønmodtagere i KTO’s aftaleområde:
Det er stadig således, at aftalen om barsel i KTO-området er gældende, forstået på den måde, at vores område naturligvis bliver omfattet af de nye regler, men de perioder man efter KTO-aftalen har ret til fuld løn er stadig gældende.
Efter KTO-aftalen har den kvindelige lønmodtager ret til fuld løn fra 8 uger før og 14 uger efter fødslen. Hertil kommer 10 uger, også med løn, hvor forældrene selv bestemmer hvordan de fordeler ugerne. Faderens 2 uger i de første 14 uger er ligeledes med løn, ligesom 25. og 26. uge efter fødslen også er faderens og med løn. Parterne i KTO-regi er enige om, at der skal indledes forhandlinger om at indarbejde de nye bestemmelser i aftalen. Mere herom senere.
Som aftalen er for vore medlemmer, vil vore kvindelige medlemmer efter en periode på 24 uger med fuld løn kun kunne oppebære maximumdagpenge i 22 uger yderligere.
Overgangsbestemmelser:
Hvis barnet er født inden 1. januar 2002, er det de gamle regler, der gælder. For disse familier eksisterer således stadig ret til børnepasningsorlov med 60 % af dagpengemaximum. Hvis barnet er født mellem l. januar og lovens ikrafttræden d. 27. marts 2002, kan forældrene vælge mellem det nye og det gamle regelsæt. Her er det vigtigt at understrege, at arbejdsformidlingen inden d. l. juni 2002, skriftligt skal orienteres om hvilken ordning man vælger. Der fremstilles særlige blanketter til formålet, der kan fås på arbejdsformidlingerne.
Man kan også rekvirere dem på arbejdsformidlingens hjemmeside www.af.dk. Er barnet født efter d. 27. marts 2002, gælder de nye regler. Optjening af lønanciennitet, opsigelseanciennitet og jubilæumsanciennitet er uforandret med de nye regler. Man optjener i hele barselsperioden, også i perioder på dagpenge. Ferie med løn optjenes på baggrund af den del af orloven, hvor man optjener fuld løn. For perioder på dagpenge optjenes alene en mulig feriedagpengeret i A-kassen. Tjenestemænd optjener dog stadig ferie med løn, hvis orlovsperioden (uden løn) er på 6 måneder eller derunder, og man vender tilbage til sin stilling efter orlov. Pensionsanciennitet er under udredning. Vi kan i øvrigt henvise til beskæftigelsesministeriets hjemmeside ww.bm.dk hvor man kan læse mere. Ovenstående artikel vil meget hurtigt blive fulgt op af et arbejdspladsnyt, med yderligere vejledning.