Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Af Maj-Britt Nilsson
Værdier og værdiudvikling
Af Ole Varming og Lillian Zøllner
Tænker vi overhovedet på det samme når diskussionerne går på »de danske værdier«, som hyppigt bliver brugt på den politiske arena disse år?
Børn og unge opdrages og præges i vore dage ikke kun af deres familier, men også i meget højt grad gennem samværet med børn og voksne i skole og daginstitutioner. Det giver de professionelle voksne, der dagligt er sammen med børnene og de unge, et stort ansvar og gør en diskussion af, hvilke grundlæggende værdier vi er fælles om, og hvilke værdier det daglige samvær skal bygge på, helt nødvendigt.
Bogen giver, det sommetider noget »luftige« værdibegreb faglig og teoretisk substans. Og beskæftiger sig med en række værdibaseret overvejelser man som pædagog og underviser, må gøre sig i sit arbejde med børn og unge. Den rummer kapitler om blandt andet:
- Værdier i skolen og i samfundet
- Universelle og tillærte værdier
- Samtalens betydning
- De sårbare unge
- Meningsløshed og tab af livsmod
- Eksistentiel isolation og fællesskab
- Værdier i mødet med andre kulturer
- At tage afsked. Ole Varming er psykolog og fil.dr. og forfatter til en lang række bøger om børn, værdier og moral. Lillian Zøllner er cand.pæd. og ansat som centerleder på Center for Selvmordsforskning i Odense. Værdier og værdiudvikling er primært skrevet som en lærebog for studerende på pædagog- og lærerseminarerne.
Den kan dog også med stort udbytte læses af alle andre, der i professionel eller anden sammenhæng beskæftiger sig med holdninger og værdier i mødet med andre mennesker.
Børnehavepædagogik i praksis
- Cowboyden Charlotte og andre vise ord
Af Claus Horstmann
Hvordan omsættes pædagogiske principper til praksis? Bogen er en konkret beskrivelse af en pædagogisk sammenhængende og teoretisk velfunderet dagligdag i en københavnsk børnehave – til inspiration for både pædagoger og forældre.
Pædagogiske principper og målsætninger præsenteres og konkretiseres med eksempler fra dagligdagen. De mange citater fra børnene selv fastholder et levende barneperspektiv på de pædagogiske betragtninger bogen igennem.
Hvordan omsættes pædagogiske principper til praksis? Hvad gør man helt konkret hvis man ønsker en institution hvor børnene i en tryg atmosfære, baseret på respekt og empati, har mulighed for alsidig udvikling?
Bogen er oplagt til inspiration og diskussion blandt pædagoger der ønsker at afklare deres egen pædagogiske praksis – f.eks. i en virksomhedsplan. Den giver pædagogstuderende et indblik i hvordan børnehavepædagogik praktiseres i den »virkelige verden«, og forældre et godt grundlag for aktiv stillingtagen til pædagogikken i deres barns børnehave.
Claus Horstmann er pædagog og souschef i en udflytterbørnehaven Høbjerg. Han har bl. a. haft sit eget børneteater, udgivet børnesange og en børnebog, været gæstelærer og m.m.
Gyldendal Forlag · 210 sider · pris 248 kr.
Stress på arbejdspladsen
- Årsager, forebyggelse og håndtering
Af Bo Netterstrøm
Der fokuseres i disse år på stress, især arbejdsbetinget stress. Alle bruger ordet, men de færreste har en klar fornemmelse af hvad der skal til for at nedsætte graden af stress i dagligdagen.
Bogen beskriver, hvordan stress kan defineres, hvem der rammes af det, og hvordan det viser sig. Bogen belyser også det historiske perspektiv, den fysiologiske baggrund og årsagerne til stress. Nogle mennesker opfatter det som en sygdom; andre mener, at det er en tilstand, mens andre igen påstår, at stress er den nye »dræber«. Hvad er rigtigt, og hvad er forkert?
Stress på arbejdspladsen er både tænkt som et redskab for de personer der arbejder professionelt med arbejdsmiljø, og for de mennesker der vil vide noget mere om emnet. Bo Netterstrøm er speciallæge i arbejdsmedicin og siden 1992 overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik, Hillerød Sygehus. Han har arbejdet med stress i mere end 25 år, og har set på helbredsforhold hos mange forskellige grupper fra buschauffører til IT-folk
Hans Reitzels Forlag · 212 sider · 249 kr.