Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Arbejdsmiljø
Flere anmelder psykiske lidelser
Ifølge Arbejdsskadestyrelsens opgørelser har der været en nærmest eksplosiv stigning i antallet af anmeldte psykiske lidelser fra år 2000 til 2001. I 2001 var antallet af anmeldelser af psykiske lidelser oppe på 1.060, mod 692 i år 2000 - en stigning på 53 procent.
Årsagen til den kraftige stigning i antallet af anmeldelser på dette område er formentlig det øgede fokus på det psykiske arbejdsmiljø, der har været i medierne gennem de senere år, mener styrelsen.
Det store antal anmeldelser skal også ses i sammenhæng med de anmelderegler, der gælder for erhvervssygdomme. Efter arbejdsskadelovgivningen har alle læger pligt til at anmelde såvel konstaterede som formodede arbejdsbetingede lidelser. Lægerne skal med andre ord anmelde lidelser, hvor der blot er en mistanke om, at lidelsen skyldes arbejdsmæssige påvirkninger. Kategorien »nervøs tilstand«, som er den betegnelse Arbejdsskadestyrelsen registrerer anmeldelser af psykiske lidelser under, omfatter alle former for psykiske lidelser, lige fra forbigående stresstilstand, angst, fobier og depression til posttraumatisk belastningsreaktion med videre.
Arten og omfanget af de psykiske belastninger på arbejdet bliver ikke registreret i Arbejdsskadestyrelsen. Sagerne omfatter et bredt spektrum af arbejdsmæssige påvirkninger, fra eksempelvis dårlig tilrettelæggelse af arbejdet, omstruktureringer på arbejdspladsen, mobning og chikane til længerevarende forløb med vold, trusler om vold eller lignende voldsomme oplevelser.
Psykiske lidelser er ikke omfattet af fortegnelsen over erhvervssygdomme og kan derfor kun anerkendes efter at have været forelagt for Erhvervssygdomsudvalget, som består af repræsentanter for LO, DA, FTF, de offentlige arbejdsgivere, Arbejdstilsynet, Sundhedsstyrelsen og Arbejdsskadestyrelsen. På de møder i udvalget, hvor psykiske lidelser behandles, deltager en psykiatrisk læge med rådgivende funktion. Det er Arbejdsskadestyrelsen, der vurderer, om en sag skal forelægges for Erhvervssygdomsudvalget.
Netop når det drejer sig om psykiske lidelser, vurderer Arbejdsskadestyrelsen, at det kan være vanskeligt at fastslå, at lidelsen udelukkende eller i overvejende grad skyldes særlige arbejdsmæssige påvirkninger, og derfor afviser de langt de fleste af de anmeldte psykiske lidelser uden at forelægge dem for Erhvervssygdomsudvalget.
Men også antallet af psykiske lidelser, som Arbejdsskadestyrelsen vælger at forelægge for Erhvervssygdomsudvalget, er steget de seneste år.
Fra 31 sager i 1999, 18 i 2000 til 39 sager i 2001. Set i forhold til det samlede antal sager om psykiske lidelser, der bliver forelagt Erhvervssygdomsudvalget, var anerkendelsesprocenten i år 2000 på 23. I år 2001 var den relative anerkendelsesprocent 37. Vejledningen om anerkendelse af psykiske lidelser er under revision, men kan, når den er revideret, læses på Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside www.arbejdsskadestyrelsen.dk (Kilde: Arbejdsskadestyrelsen)