Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Palæstina - Israel
Boykot som våben
Af Elisabeth Lockert Lange
Iført en orange t-shirt med ordene Boykot Israel trykt i sort, viste Jan Mathiesen, næstformand i den københavnske fagforening for Hotel- og Restaurationsansatte, nye lysbilleder og videooptagelser fra de besatte områder i Palæstina.
Billederne talte deres eget tydelige sprog fulgt af Jan Mathiesens beretninger om frygt, vold og ødelæggelser fra en kamp, som ikke er ligeværdig, da den består af en besættelsesmagt og et besat folk.
Freds- og Solidaritetsudvalget i LFS havde igen inviteret ham til et medlemsmøde for at fremlægge sine øjenvidneberetninger fra området, som han har besøgt så sent som i april (sidst han gav LFS’ medlemmer muligheden for at høre om konfliktsituationen var i slutningen af januar – hans oplevelser dengang blev beskrevet i LFS Nyt nr. 4).
Baggrunden for de nye billeder og ord var den samme dystre: besættelse, militærbeskyttede bosættelser, tanks i mennesketomme gader, sønderskudte huse og palæstinensere i kø foran evindelige kontrolposter, med angst for at blive skudt ned og ydmygede ved at være spærret inde i deres eget land.
»Gaza og resten af selvstyreområderne virker som ét stort fængsel«, udtrykte Jan Mathiesen det og berettede om Hebrons 30.000 palæstinensere, som i månedsvis har haft udgangsforbud.
Det nye siden sidste beretning var ikke mindst den i medierne omtalte ødelæggelse af flygtningelejren Jenin, som han besøgte få dage efter ødelæggelserne. Men også den tydelige udvikling i antallet af bosættelser gjorde indtryk. »Udbygningen er ret voldsom. Etablerede bosættelser udvides og helt nye oprettes. Og stort set altid på toppen af bakker, så israelerne kan se – og skyde – ned på palæstinenserne. I Østjerusalem, palæstinensernes område, bygger israelerne ovenpå de palæstinensiske huse. Gadebilledet i Østjerusalem bliver mere og mere præget af civile våbenbærende israelere«, fortalte Jan Mathiesen.
Jenins ødelæggelse
Ved sit besøg i april og dermed efter at den israelske hær netop havde trukket sig ud af nogle af områder efter deres voldsomme aggression, konstaterede han, at meget var forandret - til det endnu værre.
»Tidligere kunne man som udlænding køre gennem checkpoints, men denne gang tillod israelerne ingen at komme ind i de områder, de lige havde trukket sig ud af. Vi måtte snige os igennem og ind. Da vi kom ind i flygtningelejren Jenin, gik alle palæstinenserne og gjorde gaderne rene, fordi tanksene havde slæbt masser af mudder med ind. Jenin var et af de stærkeste modstandscentre, som det denne gang lykkedes den israelske hær at indtage. De mistede selv 12 soldater og gik amok med tanks og uranarmerede granater. De skød ind gennem huse, mens folk stadig var i dem og kørte ind med buldozere og raserede lejren. Ingen ved, hvor mange døde der ligger begravet i ruiner og murrokker, for dels har israelerne taget mange fanger, dels er mange flygtet, da de kørte ind. Lejrens flygtninge forsøgte at lede efter omkomne, men opgav på grund af de mange ueksploderede granater i ruinerne«, fortalte Jan Mathiesen og tilføjede, at hverken et engelsk specialhold til at finde omkomne i ruiner eller FNs nødforsyninger fik lov at komme ind i den ødelagte lejr.
Fredsvagt
Jan Mathiesen deltog som en del af en international gruppe af fredsvagter og fortalte om den demonstration, de deltog i hen til Fødselskirken i Jerusalem, hvor en gruppe palæstinensere og præster var spærret inde.
»Demonstrationen var helt almindelig og fredelig, da det israelske militær affyrede først chokgranater mod folk og derefter tåregas. Der var tanks og lastvogne i gaderne, og militæret forsøgte at skræmme os til at vende om. Vi gik med hænderne i vejret hen til kirken og stillede maden og vandet ved døren. Da soldaterne går ned og fjerner det, rejser vi os stille op og går. Andre grupper var knapt så heldige, de sidder fængslet endnu.«
Jan Mathiesen fortalte om sit arbejde med ambulancekørsel for et hospital.
»Der holdt tanks rundt om hospitalet for at forhindre ind- og udkørsel, men vi kom alligevel lidt rundt med ambulancen, før det blev standset.«
Han fortalte om mennesker, som flygtede i panik fra tanks og totalt mennesketomme gader. Om civile, hvis huse var brudt ind i af militæret og skudt i sønder, og beboerne, som ved dødsfald ikke kunne få liget ud af huset på grund af udgangsforbudet.
Boykot hvor du er
Initiativet Boykot Israel fungerer og flere og flere tilslutter sig. Som Jan Mathiesen udtrykte det: »når politikerne ikke vil, må vi gøre noget på alle leder, og så alle kan være med. Og det vil gøre en forskel, når alle gør det.« Bevægelsen findes nu i over 50 byer og stadig flere kommer til.
Han opfordrede til at boykotte varer, rejser etc. der hvor man er.
Varer som begynder med 729 i stregkoden kommer fra Israel. Mærker som Carmel (vin og grønt), Jaffa (citrusfrugter og grønt), Ahava (kosmetik og hudpleje) og Tema rejser og Diving 2000 er alle israelske. Klik ind på www.boykotisrael.dk og læs om kommende initiativer, hvilke varemærker som er israelske, baggrundsstof, spørgsmål og svar.
Jan Mathiesen var derimod skeptisk over for indsamlinger af forskellige ting, da de alligevel ikke får lov at komme ind til palæstinenserne – 500 tons medicin er stadig tilbageholdt.
Han opfordrede til, at alle tog kontakt til deres forbund og lokalafdelinger, så der blev taget initiativer den vej til netværk og græsrodsgrupper.
På medlemsmødet var der flere, som gav udtryk for interesse i at deltage som fredsvagter i området. Hvis du er interesseret, så ring til Jan Mathiesen på tlf. 20 43 09 43.
LFS har bevilliget 3000 kr. til ASF-Dansk Folkehjælp som støtte til Palæstinas ofre. Du kan støtte på gironr. 9063080 Mrk. »Palæstina «.
Eller du kan ringe til ASF-Dansk Folkehjælps indsamlingsnummer 90 565 444. Ved hvert opkald bidrager du med 50 kr.