Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Netop nu
Tom studierejsefond
LFS’ere er glade for studierejser, og det er jo kun godt! Men midlerne i fagforeningens studierejsefond er begrænsede, og de er allerede nu opbrugt for 2008. Det betyder at der ikke kan bevilliges flere penge fra studiefonden igen før til næste år, altså i 2009.
Stress og depression
Stress efter længere tids psykisk belastning på arbejdet kan udvikle sig til depression. Belastningen skal være høje krav eller manglende social støtte på arbejdet, eksempelvis i form af hyppige og meget vanskelige deadlines, et konstant stort pres fra meget krævende klienter, indsatte eller manglende støtte fra kollegaer eller ledelse.
Det viser resultaterne af den udredning på området, som ledende overlæge dr.med. Bo Netterstrøm og reservelæge, dr.med. Nicole Conrad fra Arbejdsmedicinsk klinik i Hillerød har lavet for Arbejdsskadestyrelsen. Resultatet betyder, at arbejdsskadesager om depression efter netop de psykiske belastninger fremover kan forelægges for Erhvervssygdomsudvalget. Læs mere på ask.dk
FOA udvider
Her lige før deadline har FOA udvidet den eventuelt kommende konflikt og har udtaget yderligere 12.000 medlemmer til at deltage. Dermed udvider forbundet antallet af medlemmer i konflikt fra cirka 23.000 til cirka 35.000.
Udvidelsen omfatter cirka 6.000 medlemmer inden for social- og sundhedssektoren og cirka 6.000 kommunale dagplejere.
”Forligsinstitutionen har bedt os om at forhandle på ny, og det er vi glade for. Så for at fortælle arbejdsgiverne, at vi mener, der bør være tale om reelle forhandlinger, så sender vi nu nye strejkevarsler”, siger forbundsformand Dennis Kristensen.
Strejkevarslet for de ny-udtagne medlemmer til konflikt er i lighed med de tidligere udtagne på fire uger. Dermed kan en strejke for de sidst udtagne træde i kraft den 10. april. De medlemmer, der blev sendt strejkevarsel for i februar, kan derimod konflikte fra 1. april med mindre forligsmanden udsætter konflikten.
Trods flere organisationers forlig med arbejdsgiverne, er der et klart flertal af lønmodtagere, både i kommunerne og i regionerne, som endnu ikke har aftalt ny overenskomster, når man regner medlemmerne af FOA, BUPL og Sundhedskartellet sammen. Læs mere på foa.dk
Dagplejere slider som slagtere
Når det gælder træk, skub og løft i det daglige arbejde er dagplejere, plejepersonale på plejehjem og rengøringsassistenter nogle af de jobtyper, der er mest udsat. Faktisk er dagplejerens arbejde med at passe børn lige så fysisk anstrengende som slagteriarbejderens.
Det viser en ny opgørelse, foretaget af AErådet. Og det tror man sandelig på i FOA. Som peger på at dagplejerne kan være alene om fire-fem børn i alderen nul til to år. De løfter børnene, når de skal skiftes, når de skal op i barnevognen, eller hvis de går rundt med et barn på armen. Og de trækker og skubber, når de går tur med børnene i store barnevogne. For det er de færreste dagplejere, der har motoriserede barnevogne.
Det er derfor ikke overraskende at der viser sig flere og flere sager om nedslidning, og at antallet af anmeldelser til Arbejdstilsynet af dagplejeres arbejdsskader er stigende.
Rapporten påpeger, at fysisk anstrengende belastninger på arbejdspladsen ofte er årsag til nedslidning og skader. Det kan føre til dårlig trivsel på arbejdspladsen, som i sidste ende kan resultere i et stort sygefravær og i værste fald resultere i, at medarbejderne i utide må opgive at arbejde. Læs mere på http://www.aeraadet.dk/media/filebank/org/arbejdsmiljoe-kjp.pdf (link er ikke længere aktivt, red.)
Ringeagtede
De offentligt ansatte føler sig ringere agtet end resten af befolkningen. Mens 35 pct. af de privatansatte mener at deres egen faggruppe nyder høj prestige i offentligheden, så gælder det kun 21 pct. af de offentligt ansatte. I omsorgsfagene – blandt pædagoger, socialrådgivere og socialog sundhedsassistenter/hjælpere – mener kun syv-otte pct., at deres fag har høj prestige.
Det viser en internetbaseret undersøgelse, Analyse Danmark midt i januar foretog for Ugebrevet A4 med deltagelse af 6.799 danskere, hvoraf 1.994 var offentligt ansatte.
Måske er det fordi de tre nævnte kvinde- og omsorgsfag har det til fælles, at mange danskere tænker ”godt, det ikke er mig,” når de hører om arbejdet på landets plejehjem, børnehaver og socialkontorer. Dertil kommer, at det er fag, der mildt sagt sjældent har heltestatus i medierne. For selv om virkeligheden bygger på dygtige demensbehandlere, effektive jobkonsulenter og inspirerende børnehaveledere, så er det skandaler og dovenskab pædagoger, der når frem i nyhederne og den politiske debat. Læs mere på www.ugebreveta4.dk