Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt Nyt
3,5 mio. kr. til forskning i indsatsen over for udsatte børn og unge
Velfærdsministeriet har afsat 3,5 mio. kr. til forskning i de indsatser, som kommunerne kan sætte i værk over for udsatte børn og unge efter servicelovens regler. Formålet er at få en større viden om indholdet i de indsatser, der er beskrevet i serviceloven, og som kommunerne bruger over for udsatte børn og unge, samt at få belyst effekterne af indsatserne. Forskningen skal bidrage til at få en systematisk viden om effekterne af kommunernes indsatser, og derved bidrage til at udviklingen af indsatserne over for udsatte børn og unge sker på baggrund af forskningsbaseret viden. Oplysninger om puljen mv. findes på ministeriets hjemmeside og kan læses her. Ansøgningsfristen er den 30. september 2008.
Hvem vil være ansat i det offentlige?
Gennem flere år er færre og færre unge blevet optaget på uddannelserne til pædagog, folkeskolelærer og sygeplejerske. Faldet får endnu et hak nedad i år, og dermed bliver stadigt færre uddannet til netop de job i det offentlige, som er hårdest ramt af mangel på arbejdskraft.
FTF mener at udviklingen afspejler regeringens hårde styring af den offentlige sektor. Mens undervisningsminister Bertel Haarder har givet forsommerens strejker med fokus på dårlige forhold i den offentlige sektor skylden for at skræmme de unge væk, vurderer FTF, at med et fald der har stået på i flere år er det regeringens styring der har skylden. De ansatte i det offentlige skal løbe hurtigere og hurtigere, og de får stadigt sværere ved at give borgerne en ordentlig service. Konflikterne satte ganske vist ekstra fokus på forholdene, men de unge havde allerede inden gennemskuet hvad vej det gik.
Voldsforebyggelse nytter
Det nytter noget at forebygge vold og trusler. Det viser en evaluering af en række projekter, som 79 virksomheder har deltaget i. Evalueringen viser også, at det, der virker, er lokale løsninger med udgangspunkt i den enkelte arbejdsplads. Der findes altså ingen universelle løsninger på voldsforebyggelse.
Det er en evaluering af Arbejdstilsynets puljer Vold som Kommunikationsmiddel og Projekt Paris, som viser at det nytter at gøre en indsats mod volden. Langt de fleste af projekterne lå inden for social- og sundhedssektoren, og en del af projekterne drejede sig om, hvordan voldsforebyggelse kunne indgå i uddannelser inden for området fx pædagog-, sosu- og sygeplejeuddannelserne.
Og det er altså lykkedes for et betydeligt flertal af de deltagende arbejdspladser at forebygge vold og trusler. Samtidig har det vist sig, at projekterne har haft en lang række andre væsentlige positive effekter for arbejdspladserne. Det gælder bl.a. forbedring af det psykiske arbejdsmiljø, trivsel for medarbejdere og brugere og faglig/pædagogisk udvikling af kvaliteten i arbejdet. Læs mere på: www.at.dk
Vi arbejder og arbejder
Danske lønmodtageres arbejdstid er vokset markant de seneste ti år. En dansk arbejder bruger i gennemsnit 5,2 pct. mere tid på jobbet end for 10 år siden. Samtidig er arbejdstiden i samme periode faldet i langt de fleste lande, og den sjette ferieuge og længere barselsorlov er blevet indført her i landet. Alligevel falder den reelle arbejdstid ikke. Og helt i top ligger vi, når det gælder beskæftigelsesfrekvens og familiernes samlede antal præsterede arbejdstimer. Alt det viser tal fra OECD’s Employment Outlook 2008.