Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Netop nu
Tidligere stofmisbrugere dyster på idræt
Odense Cykelbane var i juli rammen om en festival for tidligere stofmisbrugere. Begivenheden satte fokus på de mange stofmisbrugere, der bliver stoffri. Verdens første idrætsstævne, Xgames, for socialt udsatte fandt sted i Odense i uge 30 og kulminerede med en meget stor fest, X-stival, hvor op mod tusind tidligere stofmisbrugere mødtes, mennesker som har overvundet deres problemer blandt andet i kraft af idrætten.
Og ugen igennem dystede idrætsudøverne i forskellige discipliner. De kom fra landets mange væresteder og organisationen Dansk Væresteds Idræt. X-games og X-stival var arrangeret og sponseret af Landsforeningen af Væresteder i Danmark, Odense Kommune og Velfærdsministeriet. Bag X-stivalen står desuden Brancheforeningen for Danske Behandlingsinstitutioner samt en lang række behandlingsinstitutioner og væresteder.
Mange kommer sig
I dag udstødes mange på grund af psykiske vanskeligheder fra arbejds-, familie og samfundslivet. 75 pct. af førtidspensioner til unge under 30 år gives på grund af psykiske vanskeligheder. Hver eneste dag i år 2008 indtager 400.000 danskere en pille mod depression: Nogle som følge af et arbejdsmarked, hvor kravene bliver stadigt skrappere, mens årsagerne for andre er mere personlige.
Men heldigvis får mange det også godt igen. At komme sig, også efter psykisk lidelse, er en proces, hvor den enkelte igen finder sin vej og sit ståsted i livet. LAP, Landsforeningen af tidligere og nuværende psykiatribrugere, blev stiftet i 1999. Foreningen arbejder for at mennesker med en psykisk lidelse skal behandles som alle andre, for de ønsker at genoptage en meningsfuld plads i livet med samme rettigheder og pligter som andre borgere i samfundet.
I en pressemeddelelse peger de på at psykiatrien er på vej til at ændre sin forståelse af, hvad psykiske vanskeligheder er, og hvordan de skal tackles. Og denne proces er LAP gerne med til at præge.
Flere og flere børn på ferielejr med Røde Kors
Antallet af udsatte børn og unge på Ungdommens Røde Kors’ ferielejre er på to år steget med næsten 50 pct.
Fra vandkamp til vildsmarksture, fra boldlege til bezzerwizzer, fra rollespil til river rafting. Udsatte børn og unge får her et sjældent og tiltrængt pusterum fra en svær hverdag. I denne omgang deltager mere end 1050 udsatte børn og unge, hvilket er en stigning på næsten 50 % på bare to år. Børnene har over 500 frivillige til at sørge for omsorg, madlavning og alskens rette rammer. Det betyder, at der er en hånd til hvert barn, og der er derfor stor mulighed for den vigtige voksenkontakt i forhold til andre tilbud.
”Ferielejrene giver gode oplevelser, som er værd at fortælle om i skolen. De giver børnene et frirum fra hverdagens bekymringer, og vi arbejder derfor hårdt på at leve op til det stigende behov for ferielejrene,” siger Hanna Line Jakobsen, landsformand i Ungdommens Røde Kors og tidligere ferielejrleder.
De kommunale forvaltninger betalte for seks år siden for en tredjedel af børnene, men det tal er faldet siden, og Dansk Røde Kors’ lokalafdelinger betaler nu deltagerbetalingen på kr. 2250 for langt de fleste børn. Det er de kommunale forvaltninger, der indstiller hvilke børn, der har behov for at komme på ferielejr.
Hjemløseavis blandt de store
Du ser dem i gadebilledet, de hjemløses som sælger dig hjemløseavisen Hus Forbi. Og mange stopper og køber den. Oplaget har nu passeret de 90.000, og bladet er dermed blandt de store.
Selvom det er hjemløse som sælger bladet er det hovedsagelig professionelle mediefolk, der står for den redaktionelle linje. Sådan var det ikke da bladet startede i 1996, dengang var hjemløse i højere grad involveret direkte i det redaktionelle arbejde. I dag er brugerindflydelsen på ledelsesniveau reduceret til, at to hjemløse deltager i de månedlige redaktionsmøder, skriver Kristeligt Dagblad. Gik der noget tabt undervejs i omstillingen fra at være en avis drevet af hjemløse til et professionelt medie? Det vil bladets bestyrelse tage op her efter sommerferien.
CASA, Center for Alternativ Samfundsanalyse, har undersøgt Hus Forbi og mener at avisen fungerer efter hensigten. Nemlig som et værdigt alternativ til tiggeri og kriminalitet.
Fra at udkomme tre gange om året i 10.000 eksemplarer ved begyndelsen i 1996, er Hjemløsebladet i dag blevet et månedsblad med fast udgivelsesdato.