Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Ryvang
Fest i parken
For nogle af integrationspengene har børn i Ryvang holdt kulturfest på legepladsen i Kildevældsparken.
650 små børn festede om formiddagen og 200 større børn om eftermiddagen. Stedet var Kildevældsparken, tidspunktet en smeltende varm dag i slutningen af august. Festen ved navn Kulturmødet på legepladsen i Kildevældsparken var igen i år et tilløbsstykke.
Der var sang og musik, dans og klovnen, halalkyllingpølser fra pølsevogn og saftevand til alle. Både klovnen Anton og bandet Børnejam optrådte for begge grupper børn, Børnejam med de nyeste børnesange for de små fra bydelens vuggestuer, børnehaver, specialinstitutioner og dagplejere, mens de større børn fra fritidshjemmene og fra legepladsens egen børnegruppe også fik ungdomsmusik. Og scoopet om eftermiddagen var optræden af en gruppe børn fra fritidshjemmet Kornblomsten.
Det er anden sommer socialcenter Ryvang sætter en sådan kulturfest på programmet, og pengene kommer fra Københavns Kommunes Integrationspulje.
»Legepladsen er det eneste store sted i distriktet, hvor der kan være så mange på én gang. Og vi vil gerne have, at legepladsen er en mere aktiv del af tilbudet i distriktet. Ikke sådan at legepladsen skal lave alt arbejdet, tanken er, at institutionerne kommer med børnene og står for arrangementerne selv. I dag er der kommet en del børn, som ikke går i institution, og som bruger legepladsen til daglig, og der er kommet mange forældre. Vi vil gerne have, at forældrene, som ofte er indvandrere, bliver trygge ved at bruge legepladsen. Og vi vil gerne have fat i flere børn, så endnu flere ville bruge legepladsen. Vi kan se, at nogle mødre er isolerede, så de har brug for at kunne mødes med andre mødre her. Bl.a. har vi talt om, om man kunne lave en stor kvindefest her, men legepladsen er desværre for åben til, at det er accepteret«, fortæller pædagogisk konsulent Hanne Ejbøl.
Helhed
Der er mange andre ideer i spil i forhold til legepladsen, bl.a. projekter for de store piger som kommer på legepladsen, en avis eller lignende lavet på legepladsens nyligt erhvervede computer, og evt et samarbejde med den store indendørs legeplads på Østerbro, Remisen.
»En dag som i dag får børnene vist hinanden deres kultur. En pølsevogn er da noget meget dansk, og det er fint, at en af institutionerne ville bidrage med optræden. Børnene oplever at være med i en helhed - og det må gerne brede sig, så flere institutioner har lyst til at bidrage «, siger Hanne Ejbøl.
I kølvandet på kulturfesten sidste år blev der lavet nogle projekter, som Hanne Ejbøl vil indstille til integrationsprisen. Bl.a. blev et projekt på en handicapinstitution med forældre-samarbejde og hjemmebesøg, når et nyt barn starter, så stor en succes, at alle nye børn nu får et hjemmebesøg. Også Barnets bog og forældresamtaler har været genstand for projekterne, som alle blev fremlagt på en fælles inspirationsdag.
»I næste måned holder vi en temadag for hele det pædagogiske personale i hele distriktet. Her kommer en sprogforsker og formanden for de kritiske muslimer, så håber vi at få gang i den religiøse, politiske debat.«
Ud af integrationspengene har distriktet også ansat en sprogpædagog, ikke til direkte at sprogstimulere det enkelte barn, men til at skabe bevidsthed om metoder. Alle institutionerne får det samme materiale og samme teoretiske grundlag, som de kan bruge til at vurdere, hvad der passer bedst for netop deres institution til at arbejde videre med.
Integrationspuljen kom først i gang i Familie-og arbejdsmarkeds- forvaltningen, da der blev lovgivet om det i 1999. De er fordelt på alle distrikter afhængig af hvor mange børn som har brug for sprogstimulering.
»Vi håber at få penge til integration igen næste år. Uanset vil vi gerne fastholde dette arrangement som en tradition. For det er samlende for hele distriktet, og mange lærer hinanden at kende her.«