Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
TR Netværk
Af Elisabeth Lockert Lange
Tag fagligt ansvar
Fagbevægelsen er vågnet, og et netværk for en bedre fremtid har set dagens lys.
Efter den borgerlige valgsejr i november sidste år, var der bred enighed om, ikke mindst blandt medlemmer og tillidsfolk i fagbevægelsen, at fagbevægelsen havde sovet i timen.
Men fagbevægelsen har taget revanche.
Det startede i Silkeborg. Der var brug for at få taget fagpolitiske diskussioner, og få gjort op med den måde, som tingene havde foregået på de seneste år. Og der var brug for at vise, at fagbevægelsens organisationer og medlemmer står sammen. Derfor indkaldte tillids- folk fra både det private og det offentlige område til et stort protestmøde for tillidsfolk og fagforeninger den 1. marts i Silkeborg.
Mødet blev holdt den dag, den borgerlige regering havde siddet i 100 dage, og over 750 tillidsfolk og folk fra fagforeninger mødte op.
Et hovedtema blev naturligt nok de initiativer og forringelser, regeringen havde lagt op til i forhold til alle de fagpolitiske mærkesager.
Der diskuteres bl.a. afvisning af regeringens angreb på det kollektive aftalesystem, sikring af den frie forhandlingsret og lediges ret til normale overenskomstmæssige vilkår under aktivering og jobtræning. Og så blev Netværket, en tværfaglig platform for initiativer og debat, skabt.
De mange fremmødte, som udgjorde det største tillidsmandsmøde siden 1985, tog fat på fremtiden og diskuterede, hvordan der igen kan tales politik i fagforeningerne og med medlemmerne, hvordan der kan arbejdes på tværs, og hvordan det kan sikres, at fløjene i arbejderbevægelsen samles.
LFS i temagruppe om offentligt område
Udover en række konkrete initiativer, som faneborgen den 20. marts mod regeringens indgreb i overenskomsterne, besluttede deltagerne at danne et bredt tværfagligt og landsdækkende netværk for fagforeninger og tillidsfolk under navnet Fagligt ansvar. Netværket er en fælles politisk platform for konkrete aktiviteter imod regeringens angreb på de svageste, men Fagligt ansvar skal også arbejde for at skabe et troværdigt alternativ til den borgerlige regerings politik.
Mødet i Silkeborg vedtog principperne for arbejdet i netværket. For at sikre de videre aktiviteter og en forsat udvikling af samarbejdet i netværket, besluttede deltagerne at nedsætte et fælles koordinationsudvalg åbent for alle fagforeninger. Samtidig blev der dannet lokale netværk mellem tillidsfolk og fagforeninger for at sikre de lokale debatter og aktiviteter på arbejdspladserne.
Der blev nedsat fire åbne temagrupper om de væsentlige fagpolitiske områder, arbejdsmiljø, uddannelsespolitik, beskæftigelse og det offentlige område. Temagruppen om den offentlige sektor skal belyse velfærdspolitiske konsekvenser af regeringens skattestop, og af den skruestik der bruges over for kommuner og amter. I denne temagruppe deltager repræsentanter fra LFS.
Princippet i netværket er, at alle fagforeninger og lokale tillidsfolk kan være med. På hjemmesiden www.fagligtansvar.dk(link er ikke længere aktivt, red.) kan man læse om aktiviteter og finde kontaktpersoner.