Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Arbejdsmiljø
Af Elisabeth Lockert Lange
Daginstitutioner får besøg af Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet sætter fokus på støj, indeklima og tunge løft i deres kampagne på landets daginstitutioner.
I november, december og januar måned får 700 af landets vuggestuer, børnehaver, fritidshjem, SFO’er og integrerede institutioner besøg af Arbejdstilsynet. I disse tre måneder vil Arbejdstilsynets tilsynsførende gennemgå de udvalgte instituti- oners samlede arbejdsmiljø. Dog vil de især sætte fokus på støj, indeklima og tunge løft.
At støj er et meget stort problem i arbejdet med børn er velkendt, som diverse undersøgelser bl.a. fra organisationerne har dokumenteret. Også indeklimaet i daginstitutionerne lader meget tilbage at ønske, og da halvdelen af alle anmeldelser i institutionerne handler om bevægeapparatet, er også ergonomi og tunge løft i fokus.
Hensigten med indsatsen er selvfølgelig at forbedre arbejds- miljøet. Først og fremmest ved at stille krav om forbedringer i de tilfælde, hvor arbejdsmiljølovens bestemmelser er overtrådt. Indsatsen skal også øge forståelsen for de pligter og det ansvar, som både kommunen og den enkelte institution har i forhold til arbejdsmiljøet. Det er målet, at institutionerne med kommunernes opbakning bliver mere målrettede og konkrete i deres arbejde med at forebygge og løse arbejdsmiljøproblemer.
Støj og ergonomi
Ergonomiske problemer drejer sig især om uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og uhensigtmæssige arbejdsbevægelser. Det er fx når de ansatte vrider eller bøjer kroppen og når de sidder på hug, mens de arbejder. Ud over disse arbejdsstillinger og arbejdsbevægelser kan tunge løft også være årsag til ulykker.
Som sagt har flere undersøgelser dokumenteret, at støj er et stort problem i daginstitutionerne, og det handler især om støj fra aktiviteter inde i rummene. Der er allerede lavet gode vej- ledninger om, hvordan man mindsker støj bl.a. ved at støj- dæmpe møbler og legetøj, ved at ændre akustikken og ved at opdele og bruge rummene anderledes. Bl.a. udgav Branchear- bejdsmiljørådet Social & Sundhed i år 2000 vejledningen Om natten er der stille, men om dagen...
Dårligt indeklima skyldes som regel dårlig ventilationen. Og daginstitutionerne som branche får en tredjeplads blandt de erhverv, som er belastet af dårligt indeklima.
Ud over disse problemer vil Arbejdstilsynets tilsynsførende også se på andet fx psykisk arbejdsmiljø, hvis de støder på dem under deres besøg.
Indsatsen er rettet mod både de ansatte, og sikkerhedsorga- nisationen. Det hænger sammen med, at flere af de problemer, der findes i daginstitutioner, kan løses af medarbejderne på ste- det. Fx kan de vælge pædagogiske metoder som reducerer støjen, de kan være bevidste om ergonomiske arbejdsmetoder, de kan bruge solafskærmning og de kan indstille termostatven- tilerne rigtigt.
En stor del af problemerne, fx dårlige ventilationsmulighe- der, kan dog ikke løses på selve institutionerne. Derfor er det nødvendigt at inddrage arbejdsgiverne, dvs de kommunale forvaltninger for Københavns kommunale daginstitutioners vedkommende.
Læs mere om indsatsen og find informationsmateriale på Arbejdstilsynets hjemmeside www.arbejdstilsynet.dk