Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
SORT
Ved deadline på dette blad sprang bomben: Socialdemokraterne havde indgået forlig med de borgerlige! Københavnerne, som har valgt en Borgerrepræsentation med rødt flertal, ender nu med et sort borgerligt budgetforlig for næste år.
Chokket var totalt, da vi fik at vide at der var indgået budgetforlig mellem Socialdemokraterne, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti. Bomben sprang i øvrigt på Almenområdets generalforsamling (som du kan læse om i næste nummer).
Det røde flertal var slut. Og det var virkelig en bombe, som kom som en total overraskelse for alle, inklusiv de tidligere samarbejdspartnere, de radikale og SF. Hvad havde Socialdemokraterne gjort! Vi gik i sort.
Dagen efter fremlagde forligspartierne tallene for næste års budgetaftale. Overborgmester Ritt Bjerregaard og kulturborgmester Venstres Pia Allerslev var nærmest kælne, da de tæt sammen fortalte om det nye samarbejde på Rådhuset.
Som bl.a. betyder en skattelettelse til københavnerne på 270 kr. om året. Kan nogen i deres budget mærke under 30 kr. om måneden? Ikke børneforældrene i hvert fald, for taksterne stiger næste år med et par hundrede kr. Om måneden. Nedskæringerne, der følger med forliget, kommer vi til gengæld til at kunne.
Jan Hoby fra LFS’ forretningsudvalg kalder forliget en skandale.
”Regeringen har hovedansvaret for at den offentlige velfærd er ved at blive smadret. Det er en meget bevidst strategi, som bærer navnet nyliberalisme. Men det er en strategi, som Ritt Bjerregaard og Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation åbenbart deler. At lave skattelettelser på 0,2 pct. (som koster 150 mio.kr) i en tid med service- og anlægsloft er en hån mod byens ansatte, byens børn og svage grupper.”
Socialdemokraterne i København har ellers igen og igen sagt at der ikke bliver sparet på byens børn i 2009. Men med dette forlig til højre side i Borgerrepræsentationen løber Ritt Bjerregaard fra alle sine løfter til byens ansatte, byens forældre og byens børn.
Både de radikales Klaus Bondam og SFs Bo Asmus Kjeldgaard var vrede og utilfredse.
”Ritt Bjerregaard har valgt politisk retning – og valgt skattelettelser frem for velfærd. Stik imod det mandat hun har fra de københavnske vælgere. Og det vil meget snart gå op for københavnerne, at det er et sort budget, som Ritt B har skruet sammen med Dansk Folkeparti, Venstre og de Konservative”, siger Bo Asmus Kjeldgaard.
Politisk selvmord, var der straks nogen der sagde, da de fik nyheden. Det vil vise sig ved næste års kommunalvalg. Skal vi gætte på at det bliver en heftig og langstrakt valgkamp? Er det hævn for at SF sprang i målet om Kløvermarken? Det kan blive en dyr pris at betale… EL
Forringelser
Løfterne om ingen besparelser på børneområdet kommer ikke overraskende ikke til at holde stik. Et af punkterne i forliget er at anlægsudgifter dels aflyses, dels udskydes. Blandt andet bliver udbygningen af klubpladser udskudt. Dermed kan kommunen ikke opretholde pasningsgarantien for de unge i byen. Noget som står i skærende kontrast til det behov, som byen og de unge har, nemlig gode klubtilbud.
Nedskæringerne på anlæg vil også ramme de mange institutioner som har været gennem omlægninger det seneste år. De mange institutioner, som er blevet sammenlagt, og hvor sammenlægningen har krævet ændringer i bygningerne, vil nu opleve at de nødvendige midler til byggeprojekterne bliver stoppet i 2009. Og der mangler konkret over 50 mio. kr. til disse projekter i 2009. Bo Asmus Kjeldgaard kalder det et budgetbrud, for institutionerne var blevet lovet penge til den fysiske sammenlægning.
Og så er der byens fritidshjem. Med budgetforliget laves der besparelser på fritidshjemmene ved at de børnehavebørn, som kommer i fritidshjem fremover ikke får penge med sig til pasning hele dagen, men kun den halve dag. Fritidshjemmenes fremtid som sådan er heller ikke blevet sikret, tværtimod er den stadig lige usikker med forliget. For nybyggeri af 6-10 års institutioner ser ud til fremover at blive SFO’er/KKFO’er.
En akilleshæl for institutionerne er antallet af børn, og hvad hvis der ikke er nok. Den usikkerhed er blevet meget større med dette forlig, da det har fjernet det økonomiske sikkerhedsnet, som i øjeblikket er spændt ud under institutionerne. Fremover bliver de ramt hårdt, hvis der ikke er det nødvendige antal børn i lokalområdet.
I virkelighed er budgetforliget uholdbart – og dermed uetisk. For med forliget skubbes en række nedskæringer over til de enkelte udvalg, nedskæringer som kan tvinge disse udvalg i knæ. Budgetforliget lægger altså ansvaret for nedskæringerne over på udvalgene selv. Byens tilstand er åbenbart ikke byens ansvar, men hver enkelt udvalgs eget lille problem. Fx er den kommende obligatoriske madordning underfinansieret. ”Der er fjernet 20 millioner fra maden til børnene, køkkenerne bliver ikke udbygget og det pædagogiske element er helt ude”, kommenterer Bo Asmus Kjeldgaard. Men som Ritt Bjerregaard siger til Politiken: ”Det er muligt det bliver dyrere, men det har vi ikke villet blande os i.”
Det er ikke kun børn- og ungeområdet, der rammes af det sorte forlig. Også bedre trafikløsninger, cykelstier, grønne løberuter og den slags grønne tiltag aflyses.