Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Ny rapport
Varme bosteder
Ja sådan er langt, langt de fleste bosteder for Københavns udviklingshæmmede og sindslidende borgere. Trods den megen negative medieomtale som kan forlede byens befolkning til at tro at misrøgt er dagens orden derude.
At bostederne i stedet er karakteriseret ved en stribe positive egenskaber, det viser en ny rapport Undersøgelse af bosteder og bofællesskaber i Københavns Kommune med baggrund i en grundig undersøgelse af bostederne og beboernes vilkår. En undersøgelse som blev besluttet, da bølgerne gik højest omkring medieomtalen af bostederne. Hver en sten skulle vendes, meldte socialborgmesteren ud dengang, og det er de blevet nu.
Og undersøgelsen viser altså at i langt de fleste botilbud er relationen mellem beboere og medarbejdere præget af omsorg, varme og respekt, og at størsteparten af såvel beboere, pårørende og medarbejdere mener, beboerne er tilfredse og glade for deres liv og dagligdag.
Men kortlægningen og analysen af forholdene for Københavns udviklingshæmmede og sindslidende borgere indeholder også et budskab fra ledere og medarbejdere på botilbuddene, et budskab til de københavnske politikere og offentligheden:
”Send flere penge, giv os politisk bevågenhed og ikke mindst giv os nu ro til at få dagligdagen til at virke.”
LFS er jo ikke overrasket over kortlægningens resultater og rapportens konklusioner. Fagforeningen kender jo både bostederne og de ansatte.
”Rapporten bekræfter det, vi vidste i forvejen. Langt de fleste beboere er glade for deres bolig og den socialpædagogiske støtte. De pårørende ligeså. Og langt de fleste medarbejdere er glade for deres arbejde”, siger næstformand i LFS Ulla Baggesgaard.
Men medarbejderne er ikke ukritisk glade.
”Rapporten understreger netop, at mange ledere og medarbejdere ønsker bedre muligheder for at udvikle sig i takt med behovene, og at de fysiske rammer mange steder er helt uacceptable. Dermed peger de på en lang række forhold, der bør gøres noget ved.”
Nu er det så op til politikere og forvaltning at træffe beslutningerne om, hvad der skal ske.
”Det er nu, de skal sætte handling bag alle ordene fra vinterens mediedebat. I vinter blev personalet på området kollektivt sat i en offentlig standret, hvor politikerne fralagde sig ansvaret. Nu står vi med en rapport, der meget tydeligt placerer en stor del af ansvaret hos politikerne og forvaltningen. Forvaltningen skal følge op på anbefalingerne, men det kræver, at politikerne afsætter de nødvendige midler til at løfte opgaven”, understreger Ulla Baggesgaard.
Og det haster. Undersøgelsen viser nemlig også at rekrutteringsproblemerne til området er steget voldsomt; hvor det er svært, til tider umuligt, at rekruttere og fastholde tilstrækkeligt kvalificeret personale på området. Noget som uden tvivl bl.a. skyldes den megen negative medieomtale.
”Utilstrækkelig rekruttering og fastholdelse af medarbejdere synes at være en tikkende bombe under ønsket om at give beboerne i kommunens botilbud et anstændigt og værdigt liv.” EL
Nogle konklusioner fra rapporten • De fysiske rammer på botilbuddene har en direkte betydning for beboernes trivsel, og mange beboere lever i uacceptabelt små boliger uden toilet og bad. • Hverdagen er for travl. Op til 2/3 af ledere og medarbejdere oplever, at personaleressourcerne ikke rækker til blot den nødvendige indsats. • Der mangler både tid og penge til at udvikle indsatsen i takt med behovene. Der er brug for flere personaleressourcer for at løfte den opgave, og der er brug for kompetenceudviklingsmidler. |