Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
At Tænke
Af Frank Smith
Mit formål med at skrive denne bog er en øvelse i dens tema, at tænke over, hvad det betyder at tænke. At undersøge, hvordan folk tænker, og årsagerne til, at de tænker, som de gør, forekommer mig mindst lige så interessant og vigtigt som at forstå, hvordan fordøjelsessystemet, regeringer eller computere virker.
Sådan beskriver Frank Smith helt kort sit formål med bogen, og det, han især er optaget af, er det, han benævner ”hverdagstænkning”. Dette belyser han ved at stille bl.a. disse væsentlige spørgsmål: - hvordan er sammenhængen mellem tænkning og sprog? - hvordan forholder tænkning sig til hukommelse, forståelse og læring? - hvordan forholder tænkning sig til fantasi og forestillingsevne? - hvad er kreativ tænkning, og hvad er kritisk tænkning? - hvordan er sammenhængen mellem forståelse af tænkning og ageren i uddannelsen?
KLIM 226 sider • Pris 249 kr. ISBN: 978-87-7955-462-7
Udsatte Børn
Redigeret af Karen-Asta Bo, Jens Guldager og Birgitte Zeeberg
Arbejdet med udsatte børn har gennem mange år været en stor udfordring. For at kvalificere dette arbejde er det vigtigt at interessere sig for, hvad det er for en faglighed, der er central i arbejdet med udsatte børn. Der argumenteres indledningsvis for et helhedsperspektiv, dvs. en opfattelse, som tager højde for de komplekse sociale og psykologiske processer, der forbinder barnet med dets nære og knap så nære omgivelser. En forståelse af disse forhold har afgørende betydning for professionelles handlinger og indsats over for det udsatte barn.
De enkelte kapitler bidrager med teoretiske tilgange, empiri og cases til belysning af en mængde forhold, som barnet påvirkes af – og som det selv påvirker. Bogen henvender sig til studerende og professionelle på det sociale, det pædagogiske og det sundhedsfaglige område, til interesserede pårørende og ikke mindst til politikere og beslutningstagere inden for børne-familieområdet. Per Schultz Jørgensen har skrevet bogens forord.
Akademisk Forlag 292 sider • 349 kr. ISBN 978-87-500-3978-5
Anerkendelse I Praksis
Om udviklingsstøttende relationer
Af Lis Møller
Anerkendelse og gode relationer mellem mennesker. Hvem kan næsten være imod?
Det er det, de fleste mennesker i alle aldre, situationer og positioner gerne vil have, og det er det, professionelle i pædagogisk og socialt arbejde gerne vil praktisere. Spørgsmålet er imidlertid, hvad anerkendelse er, og hvad der skal til for at skabe gode og ligeværdige relationer?
I Anerkendelse i praksis inddrager Lis Møller forskellige relationsorienterede metoder og supervision. Det teoretiske fundament baseres især på den norske forsker og psykolog Anne-Lise Løvlie Schibbyes arbejde, og de mange pointer relateres til en række praksisfortællinger fra forskellige pædagogiske sammenhænge.
Resultatet er en konkret bog, der bygger bro mellem teoretisk viden og pædagogisk praksis. Samtidig er bogen en inspirerende indføring i, hvordan professionelle i pædagogisk og socialt arbejde systematisk arbejder med relationer.
Akademisk Forlag 248 sider • Pris 269 kr. ISBN 978-87-500-3934-1
Den Store Tommelfinger
Af Naja Pedersen
Med udgangspunkt i 16 hovedværker fra husets egen samling af moderne kunst gennemgås her øvelser og overvejelser for børn, det udspringer af den unikke praksis i Louisianas Børnehus. Bogen er med hundredvis af instruktioner og ideer også en bog om leg – og det at lege; med kunsten og med hinanden, børn og voksne.
Det er en billedbog og en opskrift-bog om de uendelige muligheder der findes for aktiv, fantasifuld og berigende udforskning af kunst og materialer. Bogen er tænkt som en inspirationsbog og en lille abc til kunsten. Målgruppen er mindre og lidt større børn op til ca. 12 år og deres pædagoger, og andre voksne.
Naja Pedersen er cand. mag. i kunsthistorie, moderne litteratur og litteraturformidling. Fra 1994 har hun som leder af Louisianas Børnehus, formidlet kunsten på Louisiana til børn, unge og voksne.