Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Korrektion:
Børneafdelingen på Hillerød Hospital og børn med stress
LFS Nyt bringer i nr. 5, 17.04.09 en artikel ”Børn spejler de voksnes stress” af Lene Outzen Foghsgaard. I artiklen refereres der til Hillerød Hospital og børneafdelingens arbejde med børn med symptomer på stress. I den anledning finder jeg det nødvendigt at komme med nogle rettelser og kommentarer.
Børneafdelingen har årelang erfaring med udredning, behandling og intervention i tværfagligt regi overfor børn med psykosomatiske problemer og symptomer, som de i artiklen nævnte: hoved -, mavepine, encoprese (ufrivillig afføring i bukserne), svimmelhed, funktionsforstyrrelser mm, hvilket ofte kan være udtryk for en overbelastning af barnet.
Vi har kapacitet til et til to børn om ugen. Barnet indlægges fx til et tværfagligt observationsforløb over én til to uger med deltagelse af læge, sygeplejerske, specialpædagog, psykolog og eventuelt socialrådgiver. Større børn tilbydes tillige undervisning nogle timer dagligt i den tilknyttede skole, hvor der ligeledes foretages observation af barnets adfærd mm.
Skønt vi gennem de sidste mange år har kunnet konstatere en øget tilgang af børn med behov for udredning og behandling af psykosomatiske symptomer, så er der dog ikke belæg – ej heller dokumentation – for at tale om en stigning på 30 pct. over fem år!
I forhold til selve behandlingen af børnene med disse problemer, så er det forkert, når det i artiklen hævdes, at vi inddeler børnene i tre overordnede kategorier: det ængsteligt klæbende barn; det ængsteligt undvigende barn og ”curlingbarnet”.
Det er indlysende, at vi i den tværfaglige intervention forholder os til barnets tilknytningsmønster og relation til forældrene samt samspillet og rollerne i familien, men det giver ingen mening og er formålsløst at inddele børnene i grupper.
En sådan beskrivelse af børnene kan udelukkende tjene til bedre at afdække og forstå vigtige samspils- og adfærdsmønstre i familien samt kaste lys over deres betydning for barnets funktion i familien. Afdækningen heraf tjener således til i samarbejde med familien at facilitere processen med at finde løsninger og handlemuligheder, så barnet kan blive fri for sine symptomer og opnå et bedre funktionsniveau.
Vi står meget gerne til rådighed med yderligere information om børneafdelingens tilbud til børn med psykosomatiske symptomer.
Pia Rantzau Ala, koordinerende pædagog, exam. speciallærer, neuropædagog.
Børneafdelingen, Hillerød Hospital