Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Fleks giver sundhed og trivsel
Medarbejdere med skiftende arbejdstider får bedre sundhed og trivsel, når de vel at mærke selv får mere kontrol og større valgfrihed i forhold til at planlægge egne vagter, men fleks?en handler ikke kun om tidsmæssig fleksibilitet, men også om delvis eller gradvis pensionering. Det konkluderer en undersøgelse af 10 studier over virkningen af fleksible arbejdsvilkår på medarbejderes sundhed og trivsel. Modsat var der negative eller tvetydige effekter på sundhed og trivsel, når det er andre der bestemmer og fastlægger vagter etc.
Fattigdom stiger
En ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at fattigdommen er steget med 40 procent siden 2001, og der er nu over 300.000 fattige i Danmark. ?For første gang har vi det sort på hvidt, at en del af stigningen i fattigdommen er skabt af regeringens egen politik. Den førte politik er direkte årsag til den stigende fattigdom. Filosofien om, at man kan få folk til at arbejde ved at forringe deres indkomst, er simpelthen slået fejl. Uden kontanthjælpsloftet og de lave sociale ydelser ville mange tusinder i dag ikke leve et liv i fattigdom?, er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersens kommentar til konklusionerne i rådets årlige rapport: "Fordeling og levevilkår."
De unge vil være pædagoger
Søgningen til professionsbacheloruddannelserne er steget igen i år. Samlet set oplever professionshøjskolerne en stigning i antallet af 1. prioritetsansøgere på 22 pct. i forhold til sidste år. "Det er en generel tendens, at de unge ønsker at uddanne sig. Over hele linjen meldes der om forholdsvis markante stigninger i ansøgertallet til de videregående uddannelser. De unge har fået øjnene op for, at det er nødvendigt at få sig en uddannelse", siger Laust Joen Jakobsen, formand for Professionshøjskolernes Rektorkollegium. Og pædagoguddannelsen ligger højt. Der er en stigning på 24 pct. ansøgere i år i forhold til sidste år. Se ansøgertal for alle professionsbacheloruddannelser her: http://www.uc-dk.dk/da/images/stories/pdf/kot/ ansoeg_2010.pdf
Kampagnesiden om dagplejen www.en-god-start.dk er nu i luften. Siden er rettet mod søgende forældre, den fortæller om dagplejen fra både dagplejernes, dagplejepædagogens, børneforskerens og forældrenes synsvinkel.
Behov for støtte til udsatte boligområder
For at afhjælpe problemer i udsatte boligområder er der behov for en fortsat støtte med årlige puljemidler og faglig hjælp. Det vil give mulighed for bedre og langsigtet planlægning af det boligsociale arbejde og en styrkelse af samarbejdet mellem aktørerne, bl.a. boligorganisationerne og kommunerne.
Det er konklusionen på SFI?s evaluering af Landsbyggefondens uddeling af 2,2 mia. kr. i perioden 2006-10 til udsatte boligområder. De foreløbige indsatser har ifølge rapporten givet positive resultater i boligområderne, men der er behov for en fortsat puljestøtteordning til at sikre en boligsocial indsats. Den bidrager med en række anbefalinger til, hvordan ordningen kan støtte indsatserne bedre. De sidste bevillinger er planlagt til at stoppe ved udgangen af 2015.
Natarbejde giver dårlig søvn
Folk, der arbejder om natten, sover ofte dårligt. Hver fjerde natarbejder får ikke sovet det antal timer, de gerne vil, og op mod en tredjedel kæmper med nedsat søvnkvalitet. Det viser en undersøgelse blandt natarbejdere, som firmaet Ferring lægemidler har gennemført.
Og en dårlig søvnkvalitet er ikke bare trættende, den kan være direkte skadelig for helbredet og bl.a. være skyld i fx mavesår. Dårlig søvn kan også påvirke arbejdsindsatsen og i værste faldresultere i arbejdsulykker.
www. arbejdsmiljoviden.dk
Hjælp til misbrugte
Mennesker, der som børn eller unge har været udsat for seksuelle overgreb, har ofte behov for hjælp. Men hvilke muligheder findes der? Det kan man få overblik over i en ny, elektronisk håndbog, som Servicestyrelsen har udarbejdet i samarbejde med Socialministeriet.
Denne håndbog er en revideret udgave af folderen: "Støtte til seksuelt misbrugte. Håndbog om 20 centre, der hjælper mennesker med senfølger af seksuelle overgreb" fra 2007, og indeholder en oversigt over steder i Danmark, hvor voksne, der inden deres fyldte 18 år har været udsat for seksuelle overgreb, kan søge hjælp. Håndbogen dækker hjælpemuligheder i både offentlige og frivillige organisationer, samt mulighederne hos privatpraktiserende læger og psykologer.
Målgruppen for håndbogen er voksne over 18 år, som har brug for støtte, rådgivning, eller behandling, samt alle, som professionelt eller på frivillig basis er i kontakt med voksne, der lider af senfølger.
Bogen beskriver bl.a. den hjælp, der kan hentes hos den privatpraktiserende læge, de frivillige centre, VISO og Servicestyrelsens psykologordning. Download på www.servicestyrelsen.dk/udgivelser/ (link er ikke længere aktivt, red.)