Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Mønsterbrud i opbrud
Jytte Birk Sørensen (red.)
Omdrejningspunktet for denne bog er mønsterbrydning, men som det vil fremgå, er mønsterbrydning et mangesidet og måske tvivlsomt begreb. I fl ere af bogens kapitler er selve mønsterbryderbegrebet til diskussion – for hvad karakteriserer ’en mønsterbryder’? Er det at få en længere uddannelse end egne forældre nok til at kalde sig mønsterbryder? Giver begrebet overhovedet mening?
Bogen bevæger sig dybere og længere ned i mønsterbryderbegrebet, end det er set tidligere, og den tilbyder læseren en solid og kvalifi ceret viden om, hvordan vi forebygger negativ social arv. Der introduceres ligeledes til andre begreber, så som resiliens, tilknytningsmønstre, udviklingsstøttende kontakt, trivsel og mistrivsel, som kan være mere præcise og anvendelige begreber i forskning omkring negativ social arv og mønsterbrydning.
Bogen er skrevet til pædagoger, lærere, studerende, psykologer og andre, der har børns nutidige og fremtidige ve og vel som deres hjertesag.
Dafolo • 208 sider Pris 239 kr. (ekskl. moms) ISBN: 978-87-7281-489-6
Narrativ coaching
- en ny fortælling - INDIVIDUELT OG I TEAM
Af Bente Jensen
I dagens virksomheder fortælles der mange historier. Både i det formelle og i det uformelle rum lever og skabes fortællingerne. Organisatorisk identitet skabes ud fra historier om det, der karakteriserer en bestemt organisationskultur.
Bogen er en indføring i den narrative tilgang til udvikling af organisationer gennem coaching af individuelle medarbejdere og team. Bogen dækker en lang række centrale temaer og præsenterer grundlæggende principper, som fx eksternalisering, dekonstruktion, narrative mønstre, relationer, dobbelt lytning, udfoldelse af dominerende og begrænsende problemhistorier.
I bogen gøres rede for det teoretiske grundlag, og der gives et væld af eksempler på, hvordan såvel individuel som teamcoaching i en narrativ referenceramme kan anvendes i en organisatorisk kontekst. Ved at knytte teorier om teamudvikling til den narrative tilgang præsenterer bogen en helt ny forståelse af teamcoaching.
Dansk Psykologisk Forlag 204 sider • Pris 298 kr. ISBN: 978-87-7706-594-1
Fortællinger fra U'et
Teori omsat i liv læring og lederskab
Lone Belling og Thomas Gerstrøm (red.)
”Årtiets vigtigste ledelsesbog” har Steen Hildebrandt sagt om Otto Scharmers bog Teori U. Nu kommer den første danske bog om de erfaringer og dybtgående forandringsprocesser en række danske organisationer og ledere har haft med brugen af Teori U. I deres personlige lederskab, organisationsudvikling og de læreprocesser, som de har været gennem. Fortællingerne inspirerer til både undren og nysgerrighed, til at sanse og mærke samt igangsætte konkrete og nyskabende handlinger såvel i menneskers personlige liv, som i det liv der udfolder sig i organisationer og i lederskabet.
Fortællinger fra U’et tager udgangspunkt i Otto Scharmers Teori U, som er en brobygger mellem klassisk ledelses- og organisationsteori og erfaringer fra både det personlige og faglige liv. Brobygningen gør det muligt at ændre relationer og samspil mellem helheden og dele i organisationer.
Bogen indeholder fortællinger, der er båret af personlige erfaringer og overvejelser, hvor forfatterne på forskellig vis forsøger at forstå, undersøge og omsætte teori til praktisk handling.
Dansk Psykologisk Forlag 312 sider • Pris 328 kr. ISBN:978-87-7706-659-7
Metodebogen
Af Noona Elisabeth Jensen
Bogen præsenterer forskellige studiemetoder i pædagoguddannelsen og sætter dem i relation til udviklingen inden for uddannelsen og i det pædagogiske felt.
Udgangspunktet er pædagoguddannelsens placering mellem profession og akademisering. Hensigten er at dække de pædagogstuderendes behov for at diskutere de krav og udfordringer, de møder i deres uddannelse. Bogen stiller derfor skarpt på det forhold, at de studerende både skal kvalificere sig til en praktisk profession og bruge videnskabelige metoder i løbet af uddannelsen.
Bogen behandler desuden den sociale læring, der finder sted i uddannelsen, ligesom den beskæftiger sig med den undervisning, der foregår på studiet, dels for at de studerende kan få et indblik i nogle af de overvejelser, der gøres i forbindelse med undervisning, dels for at underviserne kan få et andet perspektiv på undervisning end deres eget. Den henvender sig således både til pædagogstuderende og undervisere på pædagoguddannelsen.