Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Leder
Af forretningsudvalget i LFS
Budgetforlig 2011: Det ku’ ha’ været bedre. Det ku’ ha’ været værre
Budgetforlig 2011 for Københavns Kommune tegnede til at blive en gyser på det sociale område og børneområdet. Med udsigten til at skulle spare henholdsvis 270 og 350 mill. kr. så det ud til at den kommunale velfærd ville stå overfor markante forringelser.
Regeringens økonomiske politik har lagt forhindringer ud for at kommunerne kan sikre mere velfærd og større offentlig vækst. Heller ikke økonomiaftalen mellem regeringen og KL har sikret en udbygning af den kommunale velfærd. Tværtimod.
Derfor er det med stor tilfredshed, at budgetforlig 2011 i København indgået mellem Socialdemokraterne, SF, Det radikale Venstre og Konservative har afværget de værste katastrofer. Faktisk er dette års budgetforlig det mindst ringe der er set i mange år. Men det siger mere om, hvor voldsomme nedskæringer børne- og socialområdet udsættes for.
Daginstitutionsområdet stod til en besparelse på 350 mill. kr. Men er endt med at have fået fjernet de værste forringelser.
• Morgenåbning er bevaret på byens fritidshjem.
• Besparelsen på 24 mill. kr. på madordningen er rullet tilbage.
• Der afsættes 37,5 mill. kr. til at fjerne såkaldte grønthøsterbesparelser til 40 mill. kr. Pengene tages fra eksterne konsulenter.
• Børneområdets økonomi bliver gældssaneret for 161,5 mill. kr.
• Der afsættes 55 mill. kr. til en ny demografimodel, så børneområdet fremover får tilført midler, der svarer til udgifterne, når antallet af børn stiger.
• Dette er alle vigtige delsejre.
Tilbage står at der skal spares 40 mill. kr. stigende til 80 mill. kr. i forbindelse med indførelse af klyngeinstitutioner. Samt tvungen to ugers sommerferie lukning på 6,5 mill. kr. og besparelse på udflytterbørnehavernes opsamlingssteder.
Besparelser som kunne have været undgået, hvis politikerne havde valgt at tage endnu flere penge fra Københavns Kommunes massive overforbrug af eksterne konsulenter på 427 mill. kr., kommunaliseret de selvejende daginstitutioner (29,3 mill. kr. ) og afskaffet de tre heldagsskoler (21 mill. kr.).
Men alt i alt peger budgetforliget trods alt i den rigtige retning, ikke mindst fordi der nu er sikret automatisk budgettildeling til de reelle udgiftsniveauer også for de stadig flere børn, der skal tilbydes plads i de københavnske daginstitutioner.
Det sociale område har fået tilført samlet 170 mill. kr. og alligevel er det langt fra nok.
Mange års politisk ubemærkethed og deraf følgende nedskæringer har sat sine tydelige spor – de handicappede har alt for ringe forhold, også ringere end vi kan være bekendt. De mange millioner kroner sikrer alene, at forholdene i 2011 bliver tilsvarende dem i 2010, men forligspartierne har forpligtet sig til at finde varige økonomiske løsninger på de stadig flere handicappede og deres helt legitime krav på en ordentlig og værdig tilværelse.
Desværre vil løftet først blive indfriet i forbindelse med budget 2012, og derfor skal det socialpolitiske område langt højere op på den politiske dagsorden. Også misbrugsområdet, psykiatriområdet og rigtig mange andre tilbud og foranstaltninger er ladt tilbage i dette budgetforlig, så der er langt endnu, før vi for alvor kan tale om ligeværd og respekt for alle byens borgere.
Der påhviler forsat centrum-venstrepartierne en stor opgave: Københavns Kommune må og skal tage livtag med den markedsstyring af kommunen, som binder alt for mange penge, der kunne bruges på velfærd.