Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Støt byens børn
Om morgenen den 15. september mens byens beboere var på vej til arbejde, fyldte pædagogisk personale gader, stræder og fortove med plakater, bannere, løbesedler og postkort. ”Støt byens børn” var hovedparolen op til at forhandlingerne om budgetforliget gik ind i sin sidste fase. Morgendemonstrationen viste at det pædagogiske personale igen og stadig er kampklar, når det gælder børnenes vilkår i byens daginstitutioner.
International profil fremmer tolerance
På Pædagoguddannelsen Frøbel finder man et særligt hold sammensat af danske og europæiske unge. De er netop begyndt på uddannelsens internationale spor, et forløb på femte semester. Målet med forløbet er at bibringe studerende på Pædagoguddannelsen Frøbel tolerance, respekt for andre menneskers baggrund og evnen til at indgå i multikulturelle fællesskaber på trods af sprogbarrierer og tage det med ud i daginstitutionerne. Hvor disse multikulturelle kompetencer kommer godt med i det pædagogiske arbejde med børn og unge med anden etnisk baggrund.
Nørager Legeplads
Lørdag den 25. september havde Nørager Legeplads’ inviteret børn og forældre til at lege ”Naturdetektiver”. Sammen med legepladsens personale blev der bagt snobrød på bål og æbler på grill. Der var naturskattejagt blandt småt og stort og der blev lavet små kunstværker af naturprodukter.
Som Naturdetektiv kunne man låne en særlig taske, fyldt med lup, bålmadsopskrifter og andet detektivudstyr til brug i naturen. De var udlånt af kommunens naturvejledere. Naturdetektiverne er et lege-læretilbud, der især retter sig mod de 6-10 årige, men det kan også bruges af mindre børn med hjælp fra de voksne, og af større børn med interesse for natur, dyr og miljø. En Naturdektivtaske og -leg kan bookes hos Katia og Johnny på Nørager Legeplads. Eller duk op om lørdagen.
Exit
Københavns Kommune har succes med et exit-program for bandemedlemmer. På bare fire måneder har 25 tidligere bandemedlemmer ønsket at få hjælp.
Det er byens gadeplansmedarbejdere, som har været rundt og fortælle om programmet, og om hvordan der her er et alternativ til livet i en bandelignende enhed. Alle, der melder sig, får et arbejde med løntilskud, tilbud om uddannelse, ny bolig og en nært tilknyttet mentor, som holder øje med dem. Forventningen er at 50 tidligere bandemedlemmer har søgt om hjælp til at komme ud af det kriminelle miljø ved årets udgang.
Milliarder på konsulenter
Politikerne fralægger sig ansvaret, når de bestiller rapporter fra eksterne konsulenter i stedet for at træffe beslutninger, mener FOAs formand Dennis Kristensen. Og de bestiller rapporter i stribevis.
Ifølge Rigsrevisionen bruger staten adskillige milliarder hvert år på at købe konsulentydelser, uden at det står klart, hvorfor arbejdsopgaverne ikke har kunnet løses uden at gå i byen efter ekstern ekspertise. Sådan ser det også ud i kommunerne, mener FOA og taler om inflation i brugen af eksterne konsulenter i hele den offentlige sektor. København kan også være med her, som LFS Nyt afdækkede nr. 6/10
”Jeg oplever, at politikernes stigende behov for at dække sig bag telefonbogs-tykke rapporter på glittet papir i virkeligheden er en måde at fralægge sig ansvaret, når beslutninger skal tages,” siger Dennis Kristensen.
Forskning om udsatte børn
VKO afsætter otte mill. kr. til et nyt stort forskningsprojekt, som skal afdække, hvordan man i dagtilbuddene bedst hjælper udsatte børn.
Som bekendt kan en tidlig indsats gøre en forskel for børn fra socialt udsatte familier og dagpleje og daginstitutioner er en brik i dette. Men hvad gør helt konkret en forskel i dagtilbuddene? Det skal forskningsprojekt afdække, og det involvere ca. 6.000 børn i ca. 120 daginstitutioner i fire kommuner til det. Forskellige indsatsers effekt på børnenes kompetencer vil blive fulgt, målt og sammenlignet for at afdække hvilke tilbud, der giver de bedste resultater.
Projektet skal ledes af Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.
En bred kvalitetsforøgelse er et alternativ som åbenbart ikke overvejes…
Projekt hjælper psykisk syge gadesovere i København
I København anslås det, at omkring 75 hjemløse med alvorlige sindslidelser lever isoleret på gaden døgnet rundt. De har kun begrænset kontakt til andre mennesker og bruger sjældent de tilbud til hjemløse, som findes i København. Det skal et treårigt projekt i Socialforvaltningen råde bod på.
Projektet gør en særlig indsats for på gadeplan at opsøge og hjælpe målgruppen og udvikle metoder, som kan bruges i det fortsatte arbejde i Socialforvaltningens hjemløseenhed.
Projektet blev skudt fra start i begyndelsen af 2010, og indtil videre er der skabt kontakt til 32 af de såkaldte psykisk syge gadesovere. Projektet har tilknyttet en psykiatrisk konsulent 14 timer om ugen og har en kontaktperson i hver af de fem byzoner, som hjemløseenheden er opdelt i.
Hjælpen kan konkret bestå i at blive introduceret til gadesygeplejersken eller til projektets psykiatriske konsulent, som på gadeplan snakker med den enkelte og sætter en eventuel behandling i værk. Det kan også handle om at få et sted at overnatte, noget at spise eller et brusebad.
I sidste ende er målet at bryde med isolationen og hjælpe de psykiske syge gadesovere med at få en bedre livskvalitet.
Lave sundhedsudgifter til efterlønnere
Et stigende antal efterlønsmodtagere kommer næppe til at belaste samfundet i form af øgede sundhedsudgifter. De forbliver raske, efter de har forladt arbejdsmarkedet, viser ny forskning fra AKF og Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.
Den viser at livet på efterløn ligefrem kan have en positiv virkning på især mænds helbred.
Glad mad i børnemaver
Børnehaver og vuggestuer får hjælp og inspiration til, hvordan de kan lave lækker og sund mad til deres børn i ”Glad mad i børnemaver”, et opslagsværk til institutionernes madprofessionelle med menuplaner, en opskriftsamling og en oversigt over sæsonens råvarer. Og en samling af seks små bøger om madens historie fra jord til bord.
Alle måltiderne i materialet opfylder Fødevarestyrelsens ernæringsanbefalinger – uden at gå på kompromis med den gode smag.
Materialet er bygget op med en uges madplan for hver af de fire årstider. De over 100 opskrifter kommer fra køkkenprofessionelle, der dagligt tilbereder mad til børn i daginstitutioner og partnerskabet. Alle opskrifter er testet og godkendt af børn og voksne i daginstitutioner.
Læs mere hos www.altomkost.dk (link er ikke længere aktivt, red.)
Grønt Flag til naturdagplejere i Odsherred
De mindste børn har et helt særligt forhold til naturen. Edderkopper, vandpytter og blomster vækker deres opmærksomhed og udfordrer deres sanser. Mange dagplejere bruger naturen aktivt i deres daglige samvær med børnene, og for første gang har en gruppe dagplejere kvalificeret sig til Friluftsrådets Grønne Flag. Odsherreds Naturdagplejere modtager Flaget for at give deres børn en særlig grøn hverdag med udeliv, naturoplevelser og opmærksomhed på naturens små undere og store oplevelser.
Flaget blev hejst og begivenheden fejret af borgmester Thomas Adelskov.
For at modtage Flaget skal dagplejerne leve op til en række kriterier: De skal blandt andet være udenfor hver dag, tage ud i naturen hver uge og give børnene oplevelser med årstidernes skiften og madens vej fra jord til bord.
Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke?
Er titlen på en pjece målrettet trænere, ledere og forældre til børn og unge, der dyrker idræt.
Den indeholder gode råd til mad og drikke for børn og unge, der træner 1-1 1/2 time ca. 1-3 gange om ugen og er til stævne eller kamp i weekenden.
Hent den her http://www.foedevarestyrelsen.dk/fdir/pub/2010209/rapport.pdf (link er ikke længere aktivt, red.)