Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Whistleblowers skal have kildebeskyttelse
I kølvandet på lækagen af skatteoplysninger har der været diskussion og forvirring om, hvem der skal have kildebeskyttelse og hvornår, mener FOA. Det er vigtigt at skelne mellem magtmisbrug, som i den sag og så offentligt ansatte, der som den sidste udvej vælger at gå til pressen med oplysninger om svindel, korruption, magtmisbrug eller andre kritisable forhold i den offentlige sektor. De skal være sikre på, at kildebeskyttelsen er vandtæt, mener FOAs
formand Dennis Kristensen.
Mere motion – igen
Det er ikke længere nok at tage trappen eller cykle på arbejde, hvis man vil holde sig sund og rask. I en ny håndbog råder Sundhedsstyrelsen nu voksne danskere til at være fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen i træk – udover de daglige aktiviteter. Med høj intensitet. For børn lyder rådet på 60 minutter. Hvis man har svært ved at finde den halve time skal man have pulsen op i mindst 10 minutter flere gange om dagen.
De nye anbefalinger må siges at være en skærpelse af de hidtidige råd. Men så får man også belønningen i form af bedre sundhed, færre psykiske og stress. Håndbogen kan hentes på www.sst.dk
Kontant belønning for lavt sygefravær
Flere ledere er parate til at belønne lavt sygefravær kontant. Det viser tal fra en undersøgelse hos Lederne. 30 procent af de 1.637 adspurgte ledere mener, at den enkelte medarbejder skal have kontant belønning, hvis vedkommende har lavt sygefravær. 29 procent mener, at afdelingen eller teamet skal belønnes, mens 21 procent mener, at lavt sygefravær blandt medarbejderne bør kunne aflæses på lederens egen lønseddel.
Tre mio. kr. til julehjælp
Social- og integrationsminister Karen Hækkerup giver sammen med satspuljepartierne 3,2 mio. kr. til de landsdækkende frivillige organisationers julehjælp til økonomisk klemte familier. Puljen på 3,2 mio. kr. fordeles efter antallet af støttede familier i 2010. Samlet gav de landsdækkende organisationer sidste år julehjælp til 20.500 familier.
Manglende anerkendelse kan give dårligt helbred
Et klap på skulderen eller ros på personalemødet betyder mere, end nogle ledere og kollegaer regner med, skriver arbejdmiljøviden.dk (link ikke længere aktivt, red.)
Faktisk kan det betyde forskellen mellem et godt og et dårligt helbred, at ens indsats på jobbet bliver belønnet og anerkendt. Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Usikkerhed om ens indsats er anerkendt eller ikke giver søvnforstyrrelser
og usikkerhed på om ens job er i fare. Og det kan sætte gang i yderligere forringet psykisk helbred og øget medicinforbrug Som følges af sygefravær og førtidspension. Ansatte, der arbejder med mennesker, er blandt de jobgrupper, der oftest har et dårligt psykisk helbred. Resultaterneer fra forskningsprojektet ”Psykosocialt arbejdsmiljø, psykisk helbred og arbejdsevne”.
Flere unge er hjemløse
Der er blevet flere unge hjemløse i Danmark siden 2009. Psykisk sygdom og tidligt misbrug af hash eller hårde stoffer er væsentlige årsager til, at unge bliver hjemløse. De klarer sig ved i stadig større grad at overnatte hos familie, venner og bekendte. Det viser den tredje nationale kortlægning af hjemløsheden i Danmark, som SFI har foretaget i 2011 for Socialministeriet. De to foregående var i 2009 og 2007.
Der er i uge 6 i 2011 optalt 5290 hjemløse i Danmark. I 2009 var tallet 4998. Kortlægningen viser, at gruppen af unge hjemløse er vokset siden 2009. Der er i 2011 optalt 1002 hjemløse mellem 18 og 24 år mod 633 i 2009, og knap hver tredje hjemløs er mellem 18 og 29 år.
Kortlægningen angiver en række årsager til hjemløshed. Omkring hver tredje siger misbrug er årsag til deres hjemløshed. 30 procent mener psykisk sygdom ligger bag deres situation, og den andel er øget siden 2009. For den voksende gruppe af unge hjemløse, der angiver psykisk sygdom som årsag, er der sket en stigning fra 23 procent i 2009 til 30 procent i 2011.
Derudover siger 20 procent af de hjemløse, at boligudsættelse er årsag til deres hjemløshed, og 31 procent mener, økonomiske problemer er den væsentligste årsag til deres hjemløshed.
SFI-rapporten Hjemløshed i Danmark 2011 kan hentes på www.sfi.dk
Boligsocial indsats virker
I hvert fald er der sket et markant fald i kriminaliteten blandt unge i 13
udsatte boligområder som følge af en aktiv boligsocial indsats. Det viser en
ny undersøgelse foretaget af Center for Boligsocial Udvikling. Den bygger på perioden fra 2006 til 2010, hvor der i de undersøgte boligområder er sket et fald i mængden af sigtelser af de 15-25-årige på 22 pct. For gruppen af 15-17-årige er faldet på 39 pct. Det viser at en boligsocial indsats kan medvirke til, at de unge holder sig fra kriminalitet, siger boligminister Carsten Hansen (S). Indsatsen har været helhedsorienteret, der bl.a. etableret lektiecafeer og væresteder og igangsat fritidsjob-formidlinger, lommepengeprojekter mv., for at holde kriminelle og kriminalitetstruede unge væk fra gaden. Et fællestræk ved indsatserne har været at give de unge bedre muligheder for at klare sig i samfundet.
Tilsyn styrkes
KL og social- og integrationsministeren har besluttet at sætte en fælles proces i gang for at gennemføre et kvalitetsløft i kommunernes tilsyn med anbringelsessteder for børn. Det gælder uanset om barnet anbringes i en plejefamilie, på et privat opholdssted eller på en døgninstitution. Et sådant tiltag er også nødvendigt, hvis man skal tro de sager, der har været fremme i medierne om steder, hvor tilsynet bestemt ikke har været godt nok.
Derfor beder de to parter nu alle kommuner om hurtigst muligt at foretage et eftersyn af tilsynsopgaven. Og på KLs opfordring gå sammen i klynger og laver tilsyn. Processen er første skridt i et nyt partnerskab mellem KL og social- og integrationsministeren om indsatsen på det sociale område.
Forældretræning gavner børn
Programserien ”De Utrolige År” har været en succes ifølge en evaluering fra Servicestyrelsen. Evalueringen viser at ”De Utrolige År”, en evidensbaseret programserie, som bl.a. er målrettet udadreagerende børn, har skabt positive resultater for børn og forældre i 13 kommuner.
Børnene har fået styrkede sociale kompetencer og mindre problematisk og udadreagerende adfærd. Hos forældrene ses også en positiv udvikling, bl.a. oplever de mindre stress i forældrerollen. Servicestyrelsen har sammen med 13 kommuner afprøvet et forældretræningsprogram med fokus på at fremme forældres evner til at bygge gode relationer til deres børn, og et børneprogram som udvikler børns forståelse af egne og andres følelser for at forbedre deres omgang med jævnaldrende.