Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Kontingent 2012
Faglig og solidarisk
Af Elisabeth Lockert Lange
I år koster dit kombinerede medlemskab af LFS og FOA (inklusiv gruppeliv) 392 kroner om måneden. For det får du hjælp, hvis du får problemer på din arbejdsplads, du får tjekket din lønseddel, kan deltage i medlemsarrangementer og meget mere. Og så tænk også lige på solidariteten: en stærk lønmodtagergruppe kræver en stærk fagbevægelse.
Et fagligt medlemskab, det vil sige medlemskab af din fagforening LFS og dit forbund FOA (og en inkluderet gruppelivsforsikring) koster 392 kroner om måneden i 2012.
Det er steget en smule i forhold til sidste år, ganske som alt andet. Dog er det ikke bidraget til LFS, der er steget, det ligger stadig som de sidste to år på 246,50 kr. om måneden, men FOAs del af kontingentet er steget med 12 kroner om måneden.
Hvis du har valgt at sikre dig retten til dagpenge ved arbejdsløshed er du også medlem af a-kassen, som i år koster 453 kroner om måneden. Og hvis du også har valgt at fastholde din mulighed for at gå på efterløn, uanset at ordningen jo meget mod fagbevægelsens ønske er stærkt forringet, så koster det yderligere 460 kroner om måneden. Begge disse beløb, a-kassebidrag og efterlønsordning, fastsættes og reguleres af regeringen og altså hverken af LFS, FOA eller akassen. Derfor vil du opleve at dit samlede kontingent i år koster 1.305 kroner.
Det er med andre ord på forsikringen i tilfælde af arbejdsløshed og muligheden for efterløn at de store beløb ligger. De udgør tilsammen 913 kroner af de 1.305, en stigning på 22 kroner i forhold til 2011.
Der er naturligvis mange gode grunde til at forsikre sig mod arbejdsløshed og bevare sin mulighed for at kunne gå på efterløn… hvis man er i den alder hvor den fortsat gælder. Som bekendt valgte den forrige regering sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti at forringe ordningen, ja reelt gradvis at afskaffe den. Det er en kompliceret affære at regne ud, hvad der for den enkelte kan betale sig i den henseende, det må man tale med sin a-kasse om.
Det faglige medlemskab
Der er også mange gode grunde til at betale for et medlemskab af din faglige organisation. Desværre blander mange det sammen med deres medlemskab af a-kassen, og de finder måske først ud af at det slet ikke er det samme, når de står i en situation, hvor de har svært brug for den faglige hjælp.
Fagforeningen LFS er en del af FOA, som er landets tredjestørste forbund, og det er bl.a. der, LFS henter juridisk bistand, når tingene når derud, hvor det er nødvendigt med fx en advokat.
Så mens din fagforening LFS modtager 246,50 kroner af dit faglige månedlige kontingent, så får dit forbund FOA 135,50 kroner. Og så er der en ti’er til din gruppelivsordning, en forsikringsordning, der dækker dig med en forsikringssum i tilfælde af død eller kritisk sygdom.
Hvis du har en deltidsstilling (under 30 timer) er der selvfølgelig reduceret kontingent, kig i tallene her på siden.
Med andre ord, hvis du alene vælger det faglige kontingent kommer du af med 392 kroner om måneden. Hvis du dertil vælger en a-kasseforsikring skal du slippe 845 kroner om måneden, og hvis du vælger efterløns-muligheden oveni, så kommer du i 2012 til at betale 1.305 kroner om måneden.
Den faglige hjælp
LFS har ca. 10.600 medlemmer, bestående af pædagogisk ansatte i Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og 17 kommuner i Region Hovedstaden. Stillingsmæssigt er der tale om bl.a. pædagoger, ledere, medhjælpere, socialpædagoger, dagplejere og konsulenter af forskellig slags. Områderne dækker bl.a. daginstitutioner for børn i alle aldre, offentlige legepladser, dagpleje, arbejdspladser for mennesker med fysiske og eller psykiske handicap og mennesker med misbrug. Strukturelt er LFS opdelt i tre hovedgrupper: det almene område, specialområdet og dagplejeområdet.
Uanset hvilken stilling og hvilken kommune du befinder dig i kan der være mange situationer, hvor du har brug for faglig rådgivning, faglig sparring eller en forhandler til at føre din sag. Din løn er måske ikke korrekt, jeres samarbejde på arbejdspladsen skal der måske gøres noget alvorligt ved, du har måske været udsat for en arbejdsulykke, eller måske står du foran en fyring.
I mange situationer er det altafgørende at have en faglig organisation som LFS i ryggen. Og for de penge du betaler hver måned, får du netop hjælp i konkrete faglige sager, fx ved tjenstlige samtaler og fyringer, i sager om arbejdsmiljø og arbejdsskader, hjælp til lønberegning, lønforhandling og
overenskomstforhandling. Du får også repræsentation i forhold til strukturændringer i kommunen og en ajourført og veluddannet (af LFS) tillidsrepræsentant, som kan klare mange spørgsmål og problemstillinger ude på arbejdspladsen. LFS er i det hele taget på alle planer en aktiv medspiller i forhold til arbejdspladsens udvikling.
Og så er der solidariteten. Det er kun den rigtige fagbevægelse og fagforening, der forhandler overenskomst. Så ganske som uorganiserede medarbejdere på arbejdspladsen kører på frihjul og nasser på de organiserede, så kører de ”gule” foreninger på frihjul, uanset hvad de forsøger at bilde folk ind. Først når man virkelig har brug for hjælp, opdager man at de rent faktisk ikke kan hjælpe.
Hvis der er noget du gerne vil ændre på i fagforeningen, så er der åbne døre for indflydelse. LFS er en demokratisk opbygget organisation, der bygger på medlemmers og tillidsvalgtes aktive deltagelse i det faglige arbejde. Og i de mange medlemsmøder, aktioner, aktiviteter og arrangementer af faglig pædagogisk, social og fagpolitisk art, der bliver holdt. LFS Nyt kan du læse 15 gange om året og FOA bladet 11 gange om året.
Som medlem af LFS kan du tegne forsikringer i Tjenestemændenes
Forsikring, uanset om du er tjenestemand eller ej. Se mere på www.tjm-forsikring.dk Du kan også som medlem af FOA (LFS) blive kunde i PenSam Bank, en internet/telefonbank. Se mere på www.pensam.dk