Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt Nyt
En vigtig dom
Højesterets dom i sagen om tv-indslaget i DR i maj 2006 om Fælledgården er endt med at to journalister er idømt dagbøder for de skjulte – og nu ulovlige – optagelser. Det er FOA stærkt tilfreds med, for nu er der ”endeligt og klart trukket en grænse for, hvad individet skal finde sig i, når det gælder mediernes brug af skjult kamera,” siger formand Dennis Kristensen.
Dommen går ud på at anvendelsen af skjult kamera på Fælledgården var i strid med tavshedspligten, og to journalister blev idømt dagbøder og erstatningsansvar.
FOA har indstævnet de to ansvarlige bag produktionsselskabet Bastard Film med krav om tortgodtgørelse til fire FOA-medlemmer, der alle ufrivilligt medvirkede i udsendelsen.
”Pressen skal naturligvis kikke offentlige myndigheder over skuldrene. Der skal være åbenhed og fuld offentlighed. Men der skal også være nogle grundlæggende spilleregler, så man ikke – som i sagen fra Fælledgården – får sine mest intime legemsdele fremstillet på landsdækkende TV, blot fordi en sensationsjournalist mener, at lige nøjagtig det må være interessant,” siger Dennis Kristensen.
Mentorer til børn og unge
Københavns Kommune vil som et pilotprojekt tilbyde – i samarbejde med frivillige organisationer – udsatte og kriminalitetstruede børn og unge en frivillig mentor. Mentoren skal virke som et fast holdepunkt i hverdagen og blandt andet motivere den unge til at fastholde skolegang eller uddannelsesforløb. Foreløbig skal op mod 90 unge, udsatte og kriminalitetstruede, tilknyttes pilotprojektet.
Mentorordningen skal være et supplement til den række af andre aktiviteter, der skal fastholde de unge i uddannelse og job. Den skal tilbyde de unge noget andet end de faglige medarbejdere.
Overborgmester Frank Jensen håber at en frivillig mentor kan tilbyde kommunen noget andet end en professionel ansat i kommunen. Og han er sikker på, at der er masser af borgere, der gerne vil bidrage. Han henviser til erfaringer fra lignende mentorordninger, som viser stor effekt i forhold til at fastholde udsatte unge i uddannelse og job. Mentoren kan vejlede netop de unge som kommer fra familier hvor det ikke er traditionen at tage en uddannelse.
Dagpleje på kommunale hænder
FOA er meget tilfreds med udmeldingen fra SF om at sætte en stopper for privatiseringen af dagplejen. Baggrunden er at der gennem de seneste par år har været massive besparelser i den kommunale dagpleje, hvor op mod 10.000 kommunale dagplejepladser er nedlagt, og omkring 3.500 dagplejere og dagplejepædagogjobs er blevet nedlagt. Og i takt hermed er de kommunale dagplejepladser i stort omfang blevet erstattet af private børnepassere.
Når FOA ser det som et problem skyldes det kvaliteten, da der ikke stilles de samme pædagogiske kvalitetskrav i form af krav om pædagogiske læreplaner til den private børnepasning. Krav og tilbud om efteruddannelse er fraværende på det private område. Og der er heller ikke alle steder den samme rådgivning og vejledning fra de tilsynsførende dagplejepædagoger, vurderer FOA, og netop dagplejepædagogerne spiller en stor rolle i at sikre den pædagogiske kvalitet i den kommunale dagpleje.
For de private selv ligger risikoen i at de overenskomstfastsatte løn- og arbejdsvilkår falder bort, fordi de er selvstændige erhvervsdrivende.
FOA understreger at forbundets kritik af den private børnepasning ikke retter sig mod den enkelte private børnepasser, men mod lovgivningen på området.
Er frit skolevalg en borgerret?
Det vil mange mene. Uanset så har det sin pris, for frit skolevalg hæmmer integrationen i kommuner med mange børn af anden etnisk oprindelse. Forskning fra Anvendt Kommunal Forskning påviste for år tilbage i en undersøgelse med fokus på Københavns Kommune at frit skolevalg er med til at øge adskillelsen mellem de danske og de etniske elever.
En ny evaluering fra Undervisningsministeriet viser nu tilsyneladende det modsatte altså at frit valg overvejende ikke har ført til øget opdeling mellem eleverne. Den bygger på en spørgeskemaundersøgelse, hvor 42 ud af 71 kommuner vurderer at loven ikke har ført til øget adskillelse mens 22 kommuner vurderer at det gør, i nogen eller mindre grad. To kommuner siger i høj grad.
Men tal er taknemmelige og et nærmere kig på undersøgelsen viser at jo større kommune, jo større adskillelse giver det frie skolevalg. Måske fordi de kommuner har næsten halvdelen af landets elever med anden etnisk baggrund…
Ja til fixerum – men hvor?
Det er jo altid problemet, og socialborgmester Mikkel Warming forventer da heller ikke at alle beboere på Vesterbro bliver lige lykkelige over rummets placering. Ej heller at det vil løse alle bydelens narkoproblemer.
Men på høringsmødet om placering af stofindtagelsesrummet som det hedder i officielt sprog lovede han at lytte til beboernes synspunkter og at være i løbende dialog med Vesterbros beboere og rummets nærmeste naboer. Der var ca. 100 fremmødte som alle gav opbakning til at Vesterbro skal have et sådant rum, men når det kommer til den konkrete placering…
Socialudvalget arbejder med fire mulige placeringer, Mændenes Hjem i Lille Istedgade, Halmtorvet 15 eller 17 eller en mobil løsning i form af en bus. Hvert sted har sine fordele og sine ulemper, vurderer Socialudvalget. På Halmtorvet er der mest plads, men er det overhovedet der narko-manerne holder til, pegede en beboer på. Mændenes hjem har meget erfaring med stofmisbrugere, men vil et fixerum ikke yderligere belaste netop det område? Og bussen vil være fleksibel, men der er meget plads. Placeringen besluttes den 21. marts, sådan at man er klar og parat, når Folketinget forventes at give grønt lys.
SFO’ens problemer
FOLA tilslutter sig den kritik der har været af at forældrebetalingen på SFO’erne stiger voldsomt.
Lars Klingenberg, formand for Forældrenes Landsforening, sammenligner med fritidshjem, hvor der er sat en maksimumsgrænse på 30 pct. af driften for forældrebetalingen. I SFO’en kan forældrene risikere at betale 100 pct.
”Det giver ingen mening. Og forældrene har jo heller ikke nogen reel valgmulighed mellem den ene og den anden ordning”, siger han og peger på at kommuner i hele landet gennem de seneste år har omlagt deres fritidshjem til SFO’er. Sikkert for både at spare på selve ordningen og samtidig kræve større bidrag fra forældrene.
Som bekendt er der også lovgivningsmæssigt stor forskel på fritidshjem og SFO. Hvor fritidshjem er velsignet med klare mål, retningslinjer og rettigheder, så flyder det noget for SFO’en. Og fx for forældrene er der stor forskel, som slet ikke har den samme demokratiske ret til indflydelse i SFO’en som i fritidshjemmet.
Om igen
Lønregulering skal måske gå om, skriver FOA på deres hjemmeside. Det handler om den lønregulering, som de offentligt ansatte fik ved årsskiftet, og grunden er at Danmarks Statistik har opdaget fejl i de tal, der ligger til grund for lønreguleringen.
Fejlene berører de lønindeks for ansatte i kommuner og regioner, som bruges, når man sammenligner lønudviklingen i det offentlige med udvik-lingen i det private, en sammenligning som ligger til grund for den ordning, der regulerer de offentligt ansattes løn i forhold til de private, forklarer FOA.
På grund af fejlene skal der ske en ny beregning, og ”potentielt er der derfor mulighed for, at lønnen skal efterreguleres,” som det hedder i det brev som KTO (forhandlingsfællesskabet for ansatte i kommuner og regioner) har sendt til organisationerne.
Ifølge FOA ønsker ingen at give et bud på, om en efterregulering vil gå op eller ned eller slet ikke i forhold til reguleringen ved årsskiftet. Vi får se.