Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Dyre varer
Hvem husker ikke den rynkede grønne peber til 22 kroner, som illustrerede skandalen omkring indkøbsordningen for et par år siden? For ikke at tale om alle de andre hårrejsende dyre varer, som ordningen påtvang dag- og døgninstitutioner i København?
Men så tog politikerne affære for et år siden, Økonomiforvaltningen reformerede ordningen efter at de ublu priser havde været eksponeret i landsdækkende medier med god hjælp og underbygning fra LFS.
Nu er den gal igen. Med monopol og alt for høje priser og gebyrer.
En køkkenleder i en daginstitution har samlet dokumentation. Han har samtidig levet op til sin ytringspligt som engageret faglig medarbejder og meddelt børne- og ungdomsborgmester Anne Vang, hvad daginsti-tutionerne i hendes forvaltning udsættes for.
Som køkkenlederen skriver til hende, så tvinges daginstitutionen til at købe deres mad hos en dyrere og dårligere leverandør end den de tidligere fik fra, og de kan ikke fravælge den nye dyre de næste to år. Uanset om leverandøren lever op til institutionens krav om pris, kvalitet, og levering.
”Det kommer til at koste os minimum 45.000 i merudgift, og udbuddet og kvaliteten er markant dårligere end vores tidligere leverandør”, skriver køkkenlederen, som samtidig understreger hvor stor en del af hans arbejde det er netop at vælge råvarerne til maden. Så stor en del at det ”aldrig kan
blive en fælles kommunal opgave at udvælge råvarer til vores køkken.”
Køkkenlederen har sin dokumentation i orden: en samlet indkøbspris ex moms på 9223 kr. i de første fem uger, sammenlignet med 6977 kr. hos den tidligere leverandør. En merpris på 33 pct. Som ganget op svarer til de minimum 45.000 kr. årligt.
Ikke alle varer er dyrere men det er langt hovedparten, 38 ud af de 41 varer, daginstitutionen har købt hos den nye leverandør. Og nogle er vildt meget dyrere, så meget så de vil blive droppet. Køkkenlederen nævner fennikel til 31,80 kr. kg. hos den nye leverandør, 12,60 kr. kg. hos den gamle. Broccoli 28,20 kr. kg. overfor 14,70 kr. kg. Clementiner 24 kr. kg. (gammel leverandør 11,20). 1.5 kilo grønkål koster dem nu 86,34 kr. mod tidligere 20,79 kr. Og listen fortsætter.
Ligeså vigtigt for en daginstitution og en køkkenleder er udbud og kvalitet, for det betyder alverden for at kunne tilberede og tilbyde børnene en varieret kost. Men udbud og kvalitet er desværre nærmest omvendt proportional med prisen, det vil sige den pågældende køkkenleder har måttet opgive en række råvarer, fordi de enten ikke tilbydes af den nye leverandør eller ikke er til at betale. Han nævner glaskål, lækker, sund og billig mad, som børnene i hans institution med fornøjelse har spist som grøntstave indtil nu. Andre grønsager er også ukendt land for den nye leverandør, bl.a. spinat, grønne bønner, sølvbeder, spidskål, ræddiker og mange, mange andre.
Forskellen i udbuddet er grelt, fx har den nye leverandør 12 forskellige slags frugt, den gamle havde 38, og for grøntsager tilsvarende 49 forskellige hos den nye, 128 hos den gamle. I praksis vil børnene derfor få et begrænset udvalg af frugt og grønt i forhold til tidligere.
Han skriver til Anne Vang:
”Hvis vores madbudget ikke bliver forhøjet i forhold til prisstigningerne, vil det yderligere betyde en markant kvalitetsforringelse af børnemaden” og tilføjer:
”Det værste ved den nye indkøbsordning er dog hverken det dårlige vareudbud eller de markante prisstigninger, men derimod hele ideen om at give en leverandør monopol på al levering. Det er ødelæggende for kunde-forholdet mellem køkken og leverandør at leverandøren ved, at man ikke kan fravælge dem.”
Køkkenlederen stiller sig aldeles uforstående overfor at man vælger dette ”kæmpe benspænd af egne medarbejderes faglighed, arbejdsglæde og mulighed for værdiskabelse på deres arbejdspladser.”
ella