Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Æseløret
Kontaktperson
- At arbejde med og for mennesker med sindslidelser
Af Solveig Roepstorff, Lisette Valter
Bogen er en håndbog til nuværende og kommende kontaktpersoner i socialpsykiatrien, samt til deres ledere, undervisere og supervisorer. Den er oplagt som lærebog på uddannelsesinstitutioner inden for sociale, sundhedsfaglige og pædagogiske områder. Bogen kan med fordel læses af alle med interesse for relationsarbejde, for sindslidelser og for faglig kvalificering af det særlige arbejdsvilkår, det er at være der med og for mennesker, der har brug for støtte.
Som kontaktperson træder man ind i en verden, der på utallige måder centrerer sig om menneskelig eksistens – man træder ind i et job, der på en gang er komplekst, udfordrende og meget betydningsfuldt. Et job, der kræver refleksion over egen faglighed og metoder. Bogen tilbyder gennem stemmer fra praksis og forskellige teorier et indblik i vigtige aspekter af kontakt-personsarbejdet.
Hans Reitzels Forlag • 272 sider • Pris 275 kr. ISBN: 978-87-4125-575-0
Opsøgende gadeplansarbejde blandt unge
- En håndbog om opsøgende socialt arbejde
Af Ruth Borrits, Hans-Erik Rasmussen
Opsøgende socialt arbejde har potentiale til at yde en væsentlig forebyggende indsats blandt de allermest udsatte unge i Danmark. Internationalt er opsøgende socialt arbejde fulgt i kølvandet på den eksploderende urbanisering, og der foregår i dag opsøgende socialt arbejde de fleste steder i verden.
I denne håndbog er der inspiration, konkrete forslag og metoder til, hvordan opsøgende socialt arbejde med unge kan planlægges og udføres. Der er også inspiration til, hvordan det kan lade sig gøre at overkomme de vanskelige dilemmaer, der knytter sig til arbejdet med børn og unge, der opholder sig uforholdsmæssigt meget i gadens offentlige rum. Desuden
præsenteres relevante teorier, begreber og perspektiver på de unges livssituation, og på det sociale arbejdes vilkår. Håndbogen er primært udarbejdet som inspiration til opsøgende medarbejdere. Den henvender sig også til ungerådgivere, boligsociale medarbejdere, klubmedarbejdere, sagsbehandlere og de opsøgende medarbejderes øvrige samarbejds-partnere.
Endelig er håndbogen velegnet i undervisningen på især socialrådgiver- og pædagoguddannelserne.
Hans Reitzels Forlag • 320 sider • Pris 298 kr.ISBN: 978-87-4125-566-8
Om og om og om igen
Behandling af OCD, Tvangstanker og tvangshandlinger
Af Anna Grönberg, Sandra Bates
Tidligere mente man, at tvangstanker og tvangshandlinger var svære at behandle, men kognitiv adfærdsterapi og især eksponering med responsprævention har vist sig at være en effektiv behandlingsmetode, der hviler på et solidt empirisk grundlag.
Bogen indeholder en teoretisk del, der giver viden om sygdommen og dens behandling samt om de psykologiske mekanismer, der er på spil. En praktisk del giver konkrete trin for trin-anvisninger om tilrettelæggelse og gennemførelse af behandlingen herunder motivation af patienten. Til sidst
afsluttes med et kapitel om den forskningsmæssige baggrund for behandlingen samt overvejelser over kompetenceudvikling af behandlere. Behandlingsanvisningerne kan også anvendes i forhold til andre tilstande end OCD. Bogen indeholder en lang række illustrerende cases hentet fra forfatternes mangeårige kliniske praksis.
Bogen henvender sig til psykologer, psykiatere, læger, sygeplejersker, socialrådgivere og andre professionelle inden for sundhedssektoren. Studerende på professionsskoler og universiteter vil også kunne have glæde af bogen.
Dansk Psykologisk Forlag • 231 side • Pris 368 kr. ISBN: 978-87-7706-720-4
Hjælp dit ængstelige barn
- Trin for trin-guide til forældre
Af Ronald M. Rapee, Ann Wignall, Susan H. Spence, Vanessa Cobham og Heidi Lyneham
De fleste børn er bange for mørke eller frygter monstre under sengen. Angst er en helt normal følelse, som hjælper os til at undgå farer eller til at yde vores bedste i pressede situationer. Men for omkring hvert 10. barn er angsten så alvorlig, at den griber forstyrrende ind i barnets liv og udvikling. Det kan være panikangst, generaliseret angst, social angst, separations- eller adskillelsesangst eller enkelfobier.
Hjælp dit ængstelige barn er en trin for trin-guide til dig, som er forælder til et ængsteligt barn. Formålet med bogen er at hjælpe dig med at lære dit barn at håndtere sin angst, og hvert kapitel indeholder aktiviteter for barnet, der opmuntrer det til aktivt at arbejde på at få kontrol over angsten.
Programmet er baseret på den nyeste forskning og teknikker til at håndtere børns angst.