Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Døren står åben
Nu står Ombudsmandens Børnekontor klar til at tage sig af henvendelser fra børn og unge. Det er en stærkt tiltrængt styrkelse af børn og unges retssikkerhed, mener Børnerådet, som gennem årene har været kritiske overfor at så få børn og unge kom med klager til Folketingets Ombudsmand. Nu skulle det blive langt lettere med det særlige børnekontor, hvor medarbejderne skal holde øje med, at myndighederne overholder lovgivning og god forvaltningsskik over for borgerne.
Men for børnekontoret er der den vigtige forskel, at borgerne er børn. Derfor bliver der også ansat en særlig børnesagssagkyndig ud over de almindelige jurister på kontoret.
Børnekontoret kan i øvrigt også behandle klager over private institutioner, f.eks. sociale opholdssteder, privatskoler og private daginstitutioner.
En hjemmesiden bliver en vigtig brik i børnekontorets arbejde, læs mere på boernekontoret.ombudsmanden.dk
Ud med dagpengereform
Et stort flertal af danskerne, uanset om de er røde eller blå vælgere, mener ikke at dagpengeperioden skal forkortes ved årsskiftet. Det viser en meningsmåling, som Epinion har lavet for FOA. Et flertal af danskerne mener at genoptjeningsretten fortsat skal være på et halvt år, de mener at dagpengeperioden fortsat skal være fire år, kun 33 procent ønsker to år, som den bliver efter nytår. Og tre fjerdedele af befolkningen synes, at det er urimeligt, at der er folk, der helt risikerer at miste deres forsørgelsesgrundlag, fordi de falder ud af dagpengesystemet. FOA kalder det en reform, der er ude af trit med virkeligheden i en krise, hvor der ikke er arbejdet at få. Dennis Kristensen siger: ”Alle er enige om at der må være et minimum af anstændighed i den måde, vi behandler folk på.”
Tid til jobskifte
Hvis altså du er kæreste, kone, mand eller barn på samme daginstitution i Københavns Kommune. Den slags familiære ansættelser er der tilsyneladende mellem 50-60 af i kommunen, og de skal i de kommende måneder vurderes i forhold til de nye retningslinjer og derefter – måske – have ny arbejdsplads.
Børne- og Ungdomsforvaltningen indførte i oktober nye retningslinjer, der blandt andet skal sikre, at forvaltningslovens regler om habilitet bliver overholdt og forhindre sådanne familiære relationer. De nye retningslinjer præciserer at en leder i Børne- og Ungdomsforvaltningen ikke må ansætte ægtefæller, kærester, registrerede partnere, egne børn, bonusbørn, familiemedlemmers børn eller egne søskende. Men forvaltningsloven giver ikke mulighed for at forbyde, at familiemedlemmer arbejder samme sted, og det er heller ikke intentionen, understreger Anne Vang. For de familiære relationer er kun et problem, når de betyder, at enkelte ansatte begunstiges til fordel for andre.
Fri resten af året
Så er det igen den tid på året, hvor kvinderne burde været gået hjem for at holde fri til nytår. Med 18 pct. forskel på mænds og kvinders løn, bør kvinder også arbejde 18 pct. mindre end mænd. Det mener FOA, der igen i år udnævnte 1. november som kvindernes sidste arbejdsdag. Men tilføjer for en sikkerheds skyld at beskeden til kvinderne er af symbolsk karakter og sagt for at sætte fokus på det åbenlyst urimelige i en lønforskel på 18 procent. Der er brug for koordineret indsats mod løngabet mellem mænd og kvinder.
Satspuljepenge til arbejdsmiljø
Landsforeningen Voksenmobning – Nej tak! får 4,2 mill. kr. af satspuljemidlerne på Beskæftigelsesministeriets område, fordelt over de kommende tre år. Pengene skal bruges til at informere om voksenmobning og dens konsekvenser og hjælpe mobberamte til at forblive på arbejdsmarkedet.
Landsforeningen LEV modtager 3,5 mill. kr. til et projekt, der skal støtte udviklingshæmmedes muligheder for at fungere som arbejdsmiljørepræsentanter.
Pengene skal sikre undervisningsmateriale, metoder og forløb, der understøtter formålet. Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats får 28,1 mill. kr. til at indsamle, systematisere og formidle viden om det rummelige arbejdsmarked over de næste fire år, mens Projekt HighFive får 13,1 mill. kr. i de næste to år til at hjælpe unge, der risikerer at blive marginaliseret på grund af kriminalitet, i job.
Læs mere på www.arbejdsmiljoviden.dk
Fra vold til depression
Medarbejdere, der er udsat for vold på arbejdspladsen, har større risiko for at begynde behandling med antidepressiv medicin end andre. Det samme gælder medarbejdere med høje følelsesmæssige krav i arbejdet som fx sundheds- og omsorgsarbejde, undervisere og medarbejdere indenfor socialt arbejde. Det viser en ny ph.d.-afhandling på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
At risikoen for at udvikle en depression er større for medarbejdere, som oplever høje psykologiske krav i arbejdet kombineret med en lav grad af kontrol er velkendt fra andre undersøgelser. Ph.d.-studiet viser yderligere at vold på arbejdspladsen øger risiko for at have brug for antidepressiv medicin. Denne øgede risiko gælder især medarbejdere med sundheds- og omsorgsarbejde og i nogen grad undervisere og medarbejdere indenfor socialt arbejde. www.arbejdsmiljoforskning.dk
PenSam accepterer bøde
PenSam Liv er parat til at betale en bøde for ikke at haveudsendt årsopgørelse for 2008, 2009 eller 2010 til enmindre gruppe kunder, skriver de i en pressemeddelelse.
For sagen om de manglende årsopgørelser, som Finanstilsynet har overdraget til politiet, medfører efter alt at dømme en bøde til PenSam.
De manglende udsendelser skyldes it-problemer, forklarerPenSam, som beklager meget og understreger, at demanglende årsopgørelser intet har med investeringen af
pensionsmidlerne at gøre. De seneste år har PenSam været blandt de bedste i branchen til at skabe afkast.
Satspuljepenge til udsatte børn
I alt udmøntes der mere end 700 mio. kr. over de næstefire år i satspuljen for 2013. De 360 mill. kr. går. til udsattebørn og unge, heraf de 268 mill. kr. til en samlet indsats,der skal sikre en langt bedre beskyttelse af børn modovergreb. Desuden får børn i konflikter mellem forældremere hjælp for 60 mill. kr.
Skal vi styrke arbejdsmiljøet
Et godt arbejdsmiljø giver overskud og energi i hverdagen.
Og med kampagnen ”Skal vi styrke arbejdsmiljøet?”
ønsker de tre Branchearbejdsmiljøråd BAR SoSu, BARFOKA og BAR U&F at præsentere nogle af de gode tilbudog værktøjer, som arbejdspladserne kan finde hos 3BAR.
Styrken i tilbuddene er, at de er skabt i tæt dialog mellemarbejdsgivere og arbejdstagere og tager udgangspunkti konkrete, virksomhedsrettede og praksisnære løsningerpå aktuelle udfordringer i arbejdsmiljøet. 3BAR tilbydergratis værktøjer, information og aktiviteter på arbejdsmiljøweb.dk.
Av ! De voksne slår
Emma og Rasmus lever med vold (For de 4 til 8)
Øretæver i luften
Lucas og Maja lever med vold (For de 9 til 13-årige)
Begge bøger er skrevet af Anne Vibeke Fleischer og RikkeMølbak. To nye bøger i serien PSYKOLOGI FOR BØRN,som har til formål at lette samtalen mellem børn og voksne
om emner, børn kan have svært ved at sætte ord på.
Disse bøger er skrevet til børn, der oplever vold i dereshverdag. Det kan være mor og far,der slår hinanden, ellerbarnet der selv oplever at blive slået. Det kan også være, at de voksne tillader, at stærke børn slår svagere søskende. Volden kan være lussinger og slag mod kroppen men også hårde skub, rusk og spark.
Dansk Psykologisk Forlag. 56 sider. Pris 178 kr.