Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
På arbejde for udfaldstruede
Af Elisabeth Lockert Lange
LFS’ a-kasse lægger sig i selen for at forhindre at arbejdsløse LFS’ere falder ud af dagpengeordningen. Det handler først og fremmest om jobrotationsordninger.
De udfaldstruede, kaldes de. De mennesker, arbejdsløse, som, den ene efter den anden, kommer til at falde ud af dagpengesystemet i løbet af næste måneder. De ryger over på kontanthjælp, hvis de ikke har en ægtefælle, som tjener for meget til at de kan få den, og som derfor har pligt til at forsørge dem.
I november måned stod 2016 langtidsledige medlemmer af FOAs a-kasser til at miste deres dagpenge i 1. halvår af 2013. I december var tallet 1948 personer. På en måned blev de udfaldstruede i FOAs a-kasser altså blot reduceret med 68 personer. FOAs formand Dennis Kristensen er dybt skuffet over at fx akutjob-ordningen ikke har givet mere.
LFS’ a-kasse er en af dem, der leverer deres del af varen, når de selv skal sige det. Først og fremmest sker det gennem rotationsprojekter, hvor arbejdsløse LFS’ere får mulighed for at få en vikarstilling for en fastansat ufaglært på en institution, mens denne får uddannelse på Professionshøjskolen UCC. En opkvalificering af alle parter (du kan læse mere om rotationsprojekters mange fordele i LFS Nyt nr. 6/12).
”Jeg synes vi i a-kassen, i tæt samarbejde med almen-området i LFS, gør en stor indsats i forhold til at hjælpe de arbejdsløse, som er tæt på at falde for dagpengegrænsen og ryge over på kontanthjælp – hvis de da kan få det”, siger Henrik Sten Jensen, konsulent i a-kassen.
Han dokumenterer med tal.
Inden for det næste halve år risikerer op til 207 medlemmer i a-kassen at miste dagpengeretten. Af dem er 64 medlemmer af LFS. De 10 er dagplejere, 22 er pædagoger og 19 er medhjælpere. Derudover er der 54 udfaldstruede i PMF afdelinger i omegnen af København.
”Med de rotationsstillinger, som a-kassen og almenområdet har været med til at oprette, har vi hjulpet 20 medlemmer, som ellers ville være faldet ud af dagpengesystemet i løbet af foråret.”
Lad os tage ”vores egne” først, altså de a-kassemedlemmer, som også er medlemmer af LFS. Og at et fagligt medlemskab af forbund og fagforening kan være med til at man bevarer tilknytningen til arbejdsmarkedet, det er Henrik Sten Jensen ikke i tvivl om, det kan han se på tallene.
”Disse medlemmer arbejder vi meget med. Vi har kigget på dem alle og har taget fat i alle, som har kompetencer til at arbejde inden for det pædagogiske felt i en rotationsordning. Det er vores første prioritet. Inden jul fik vi 17-18 stykker af de udfaldstruede, som ellers ville være faldet ud inden for de næste tre måneder, over på et rotationsprojekt. De fleste har samtidig fået seks ugers uddannelse til at ruste dem til opgaven som vikar på arbejdspladsen i projektet. Det har været en rimelig stor indsats”, siger han.
Uden kvalifikationer
Ud over denne gruppe, som rent faktisk har kompetencerne til umiddelbart at indgå i et rotations-projekt, så er der en gruppe med en sporadisk tilknytning til arbejdsmarkedet. De er som oftest ikke medlemmer af fagforeningen, og de er måske kommet ind på området ved at de har arbejdet som privat dagplejer med to børn.
”Disse udfaldstruede kan være vanskelige at placere, de har ofte ingen eller ikke særlig meget erfaring, og de kan have sproglige problemer. En tredje gruppe har andre problemer end ledighed, det kan fx være meget sygdom og eller mange barselsperioder. Nogle af dem har reelt ikke været på arbejdsmarkedet i en årrække. Det gør dem vanskelige at hjælpe, for i et rotationsjob forventes det i modsætning til i andet støttet arbejde at der ydes nær 100 pct. fra ansættelsen”, siger Henrik Sten Jensen og tilføjer:
”Hvis de har været i løntilskudsjob, så har de noget brugbar erfaring, men måske har de i stedet været på sprogkurser eller flere af de jobsøgningskurser som den tidligere regering var så begejstret for, og det skal altså have været arbejde, hvis det skal føre til noget.”
Ud fra hans ord kan man udlede at en stor del af disse arbejdsløse, som det er svært at placere i et rotationsprojekt, dels er kvinder (som det jo gælder på det pædagogiske område generelt), dels for en stor del er af anden etnisk baggrund end dansk, dels er kommet ind i a-kasse og fagforening, hvis de da er medlemmer, som private dagplejere.
”Der er også en del ældre pædagoger og andre medarbejdere, som har svært ved at få job, de har måske rygskader eller meget sygefravær. Hvis de har meget lidt arbejde stående på CV’et fra de sidste syv år, så er det svært at overbevise en arbejdsgiver om at de er en stabil arbejdskraft.”
LFS’ a-kasse har ringet de sidste måneder (og ringer fortsat) til de mange arbejdsløse som er ved at falde ud af dagpengesystemet for at høre om deres situation og deres kvalifikationer. I de tilfælde hvor det viser sig at de har erfaring til et job inden for LFS’ område, så visiterer a-kassen dem straks til samtale på en institution, som er med i rotationsprojektet.
”Og her i foråret forventer vi starten på et nyt rotationsprojekt med flere stillinger. Det starter op i august-september, og her vil målgruppen især være nyudlærte pau’ere (med pædagogisk assistentuddannelse), men vi vil stadig have særligt fokus på de, som er ved at miste dagpengeretten.”
Muligheder
Arbejdet med de mange personlige henvendelser til folk er ressourcekrævende, mange skal kontaktes. Men det er det, der giver noget.
”I denne første omgang har vi valgt dem, der bor inden for Københavns Kommune, for det er der, vi har stillingerne, og så transporten for folk ikke bliver for lang. Men der oprettes løbende rotationsstillinger, og vi er løbende med i visitationen til dem, det er en vigtig del af servicen til vores medlemmer. Ca. 25 arbejdsløse har vi visiteret inden for den sidste måned, dog ikke alle udfaldstruede. Men det bliver de hvis vi ikke gør noget. Så derfor gør vi faktisk rimelig meget”, siger Henrik Sten Jensen.
De som trods alle indsatser alligevel ender på kontanthjælp, skal vide at de stadig er berettigede til at være med i rotationsprojektet, hvis de er tilmeldt jobcentret. Det er de også selv, hvis de er såkaldt selvforsørgende, det vil sige hvis ægtefællen tjener så meget, så de ikke er berettigede til kontanthjælp.
”De kan også komme ud i et løntilskudsjob, hvis de kan overbevise jobcentret, så de er ikke lukket af, selv hvis de ikke har ret til kontanthjælp. Det sikrer lov om aktiv beskæftigelse.”
Henrik Sten Jensen peger også på den mulighed for forsørgelse, de fleste har lige nu og det næste halve år, via den særlige uddannelsesydelse. Den svarer til kontanthjælpen men er ikke indkomstafhængig, sådan som kontanthjælpen er. Uddannelsen kan både være noget den arbejdsløse selv finder, eller noget jobcentret finder til dem. Hans råd til dem er at gå på jobcentret og sige de vil have uddannelse.
”Desværre kan man ikke komme i praktik på denne ydelse, så de får ikke afprøvet deres nye teoretiske viden i praksis. Og der er desværre heller ikke de helt store krav til indholdet til uddannelserne. Det er vi meget opmærksomme på, og det skal folk også selv være, så de får så meget ud af en sådan uddannelse som muligt. Derfor samarbejder vi også med UCC om uddannelse, som er målrettet de behov der er ude på de pædagogiske arbejdspladser.”
Kan de realistisk få et pædagogisk job?
Så er der den gruppe, som måske slet ikke burde være i LFS’ a-kasse. For kan de få overhovedet få job inden for området?
”En gruppe bør realitetsafklares i forhold til, hvor de egentlig kan få job. Mange siger at alle kan passe børn, men det er jo ikke sandt. Tværtimod kræver det en række kompetencer, som alle ikke har. Vi har de sidste år set meget på, om folk søgte tilstrækkelig mange jobs, men spørgsmålet er hvor realistisk det er for alle at få et job på det pædagogiske område. De ledige bør i højere grad overveje hvor deres kompetencer og jobmuligheder ligger i den nuværende situation”, siger Henrik Sten Jensen.
Han tilføjer:
”Udbuddet af arbejdskraft inden for medhjælperområdet har betydet at den gruppe af lidt svagere ledige, der var plads til der fra 2005 til 2009, de er nu blevet skubbet til side af de mange jobsøgere fra andre fagområder. Der kan nu være op til 1200 ansøgere til en sådan stilling. Uddannelse er derfor den bedste vej for denne gruppe.”
Han lægger noget af skylden for netop den manglende opkvalificering på den forrige regering.
”Deres holdning var at uddannelse ikke fører til job. Det betød at mange arbejdsløse ikke fik det kompetenceløft, som de burde have haft. De fik måske kurser i jobsøgning, men hvis de job de kan søge ikke er der, så skaber samfundet selv problemet for dem. Og uddannelse går mange ikke i gang med, hvis de ikke kan se hvor det fører hen. Især mange med anden etnisk baggrund har ikke tradition for uddannelse.Men uden kompetencerne bliver de skuffede, så får de ikke jobbene. Og i fremtiden kræves der jo et minimum af uddannelse til alle stillinger.”
Han opfordrer de arbejdsløse til selv at være opmærksomme på, hvilke kompetencer de mangler og være opsøgende i forhold til uddannelse.
”Og hvis de af en eller anden grund ikke kontaktes af os, måske fordi de har været syge, så skal de selv henvende sig og sige at de er interesseret i uddannelse, så vil vi hjælpe dem til det, hvis vi overhovedet kan.”