Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Skam - medfødt og tillært
- Når skam fører til sjælemord
Af Lars J. Sørensen
Skam er knyttet til selvet og vedrører den enkeltes selvforståelse, som er opstået som ens egen, yderst personlige udgave af en subtil neuroaffektiv interaktion, skabt af kærligheden til livet og samspillet med forældrene. Vi har en medfødt skam i form af følsomme sansninger af verden, der beskytter vores inderste sårbarhed og registrerer enhver form for forkerthed. Skam hører således lige så meget hjemme i nervesystemets og kroppens beredskab som i personens sociale forståelse. Bliver der taget ordentligt vare på denne følsomhed, er den med til at skabe vores menneskelighed.
Skam opstår, når man ikke bliver set, som den, man er,og når man bliver behandlet forkert og spejlet forkert tilbage.
At føle sig set og føle sig mødt i sin selvforståelse er enkærlighedsbekræftelse. Alene berørtheden ved at føle sig set bringer kærlighed ind i det fælles rum, og for mange vil det tillige føles som en bekræftelse på kærlighedens eksistens.
Forkrøbles vores selvforståelse, er det ifølge bogens forfatter et sjælemord, der alt for let kan føre til vold og overgreb – og i værste fald til mord eller selvmord.
Hans Reitzels Forlag • 183 sider • Pris 250 kr. ISBN: 978-87-4125-709-9
Velfungerende grupper og team
- Grundbog om facilitering i organisation og ledelse
Af Lars Borgmann, Michael Stig Ørbech
Coaching og facilitering har meget til fælles, men er langt fra det samme! Man kan forenklet sige, at det, coaching giver til samtaler, giver facilitering til grupper.
Facilitering handler i al sin enkelhed om den svære kunstat hjælpe grupper til at gøre det, de er sat i verden til at gøre på en effektiv, berigende, involverende, engagerende og resultatorienteret måde – især når vi taler om ledelse og organisationsudvikling.
Facilitering er et kvalificeret og aktuelt bidrag til, hvordanvi kan takle udviklingen i samfundet og dermed fremtidensledelse mere effektivt. En teori og et praktisk værktøj til
at arbejde med organisationers mange udfordringer og behov med udgangspunkt i internationalt anerkendte principper for, hvad der karakteriserer god facilitering.
Denne grundbog er skrevet ud fra et ønske om at hjælpeledere, konsulenter, procesledere og alle andre, der arbejder professionelt og målrettet med grupper og team over kortere eller længere tid, til at forstå faciliteringens muligheder, afgrænsninger og essens.
Hans Reitzels Forlag • 336 sider • Pris 350 kr. ISBN: 978-87-4125-576-7
Bruner og små børns læring- en introduktion
Af Sandra Smidt
Jerome Seymore Bruner (f. 1915) er en af pædagogikkens mest markante skikkelser, hvis arbejde spænder over næsten et århundrede. Hans banebrydende principper for læring og undervisning i børns tidlige år har inspireret adskillige generationer.
Bruners tanker og centrale begreber introduceres i dennebog i et lettilgængeligt sprog med mange konkrete eksempler fra den pædagogiske hverdag. Der trækkes desuden tråde til andre centrale pædagogers teorier og ideer. Blandt de emner, der behandles, er børns sprogtilegnelse, børns tilskrivning af mening gennem narrativer, legens centrale rolle for læring og betydningen af kultur og kontekst, hukommelsens rolle samt teorier om, hvordan børn bedst lærer og undervises.
I bogen viser Sandra Smidt, hvordan Bruners tænkning stadig er aktuel og kan være til inspiration for dem, der beskæftiger sig med små børns udvikling og læring. Den afsluttes med en oversigt over Bruners vigtigste begreber.
Bogen henvender sig primært til studerende på pædagog- og læreruddannelsen samt til universitetsstuderende og andre med interesse for pædagogisk teori.
Hans Reitzels Forlag • 176 sider • Pris 250 kr. ISBN: 978-87-4125-685-6
Legens flertydighed
- Børns leg i en institutionaliseret barndom
Af Maria Øksnes
At leg er et helt centralt omdrejningspunkt i børns liv, er almindelig viden hos alle, der beskæftiger sig med børn. I Legens flertydighed tager forfatteren imidlertid begrebet leg under behandling på flere niveauer.
Hun afdækker og problematiserer den i dag mest almindelige diskurs, hvor legen primært betragtes som en vej til udvikling og læring, og hvor den ofte opfattes som en udelukkende positiv, ja nærmest idyllisk aktivitet hos barnet.
Heroverfor inddrager hun i nogle af bogens kapitler et historisk og filosofisk perspektiv. Med henvisning til bl.a. Michel Foucaults, Jean-François Lyotards, Hans-Georg Gadamers og Mikhail Bakhtins opfattelser af leg betones det, at legen også kan have en mere karnevalistisk og flertydig karakter.
Hun viser derigennem, hvor vigtigt det er, at børn noget af tiden får lov til bare at være børn og lege uden voksnes forventninger om, at legen skal resultere i en eller anden form for læring.