Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Leder
Urafstemning
Af formand Britt Petersen
Mens gader og stræder og presse stadig er fyldt med lærerlockout, er urafstemningen for alle øvrige offentligt ansatte sat i gang, og det kan unægtelig være noget forvirrende.
I ved at vi har haft udskudt godkendelsen af KTO-forliget i forsøg på at lægge pres på at der kom realitetsforhandlinger på lærerområdet.
Efter at KL og lærernes forhandlinger blev afbrudt og endte i ”forligsen”, og derefter at lærerne blev lockoutet, så gav lærerne besked til de øvrige organisationer om, at de (altså de øvrige organisationer) kunne godkende forliget og gå i gang med urafstemningen.
På den baggrund holdt KTO repræsentantskabsmøde sidste torsdag og godkendte forliget og satte gang i urafstemningen. Dermed er der også urafstemning i FOA, og du skulle gerne have modtaget urafstemningsmateriale.
Da det er en temmelig atypisk situation, og da vi ved at regeringens vækstplan indeholder effektiviseringer af det offentlige via løn og ansættelsesvilkårene, så er vi temmelig sikre på at parolen ”lærerne er de første, vi bliver de næste” er den rigtige. Såfremt vi da ikke inden vores næste forhandlinger i 2015 enten får KL eller Folketinget på bedre tanker.
Så selv om vi ikke fik de store forringelser denne gang, så er der absolut ingen grund til at hvile på laurbærrene – tvært imod! Og derfor foreslog vi fra LFS at FOA skulle afholde et landsdækkende tillidsrepræsentantmøde inden afslutningen af urafstemningen, så vi både kunne drøfte den nuværende situation, og hvad vi gør fremover. Det møde er den 24. april i Odense, det vil sige efter dette blad er udkommet, og jeg håber at se rigtig mange af TR’erne.
Ingen af os ved, hvordan lærernes overenskomst ender, måske genoptages forhandlingerne, måske kommer der et lovindgreb. Men uanset hvordan det ender, så kan lærernes resultat få indvirkning på det, vi andre stemmer om. En del af vores forlig er ”reguleringsordningen”, en ordning der skal sikre en nogenlunde parallel udvikling af gennemsnitslønnen for offentligt og privatansatte. Hvis lærerne, hvad kun er rimeligt, får en ekstra sum penge ved en eventuel forringelse af deres arbejdstidsregler, så stiger gennemsnitslønnen for offentligt ansatte. Den kommer dermed til at ligge højere end det var forudsat, da KL og KTO skønnede virkningen af reguleringsordningen i KTO forliget.
Den situation kan undgås, det ved KL, det ved regeringen og det ved alle organisationer i KTO. Spørgsmålet er om det sker, for det forudsætter at eventuelle ekstra penge til lærerne skal ”neutraliseres” i forhold til reguleringsordningen. Og dermed vil der være ekstra lønudgift på lærergruppen. Omvendt, hvis ikke reguleringsordningen ”neutraliseres”, så der ikke kommer en samlet merudgift for kommunerne ved at give lærerne ekstrapenge, så vil pengene i realiteten komme ved at alle andre får mindre i reguleringsordning.
Hvis lærerne er med til selv at lave aftale, så er jeg knap så nervøs – de er selvfølgelig ikke interesseret i at øvrige offentligt ansatte skal betale. Er regeringen i gang med at udfærdige et lovindgreb, så håber jeg at det pres der er lagt er stort nok, så også de har hørt efter i timen. Men jeg er langt fra sikker, for denne regering har svært ved at omsætte det hørte til handling i alle andre forhold.
Uanset hvad, så er vores urafstemning i gang, og jeg skal opfordre alle til at stemme. Vurdér forliget, kan du leve med det så stem ja, er det meget langt fra det du forventede, så stem nej. Men tag stilling, det er det mindste du kan gøre.