Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
FOA kongres 2013
Der ER råd til velfærd!
Tekst Jon Arskog
Fælles om velfærd, faglig handlekraft og fair forhandling:Tre elementer der sammenfatter ”Råd til velfærd”- FOA’s målprogram for de næste tre år.
Vil vi individualisme, eller vil vi fællesskab? Vil vi en offentlig sektor, eller vil vi privatiseringer? Vil vi velfærd, eller ulighed?
Spørgsmålene er aktuelle på ryggen af en finanskrise ogefter et par særdeles blå årtier, hvor individets ret til at skabe sin egen lykke har været styrende og sat over spørgsmålet, om man også leverer sit til samfundet. Resultatet er et velfærdssamfund under pres og spørgsmålet er, hvad vil vi?
På den netop overståede FOA Kongres blev FOA’s nyemålprogram for 2013 til 2016 ”Råd til velfærd” vedtaget med573 stemmer for og seks stemmer imod. Tre stemte blankt. Et overbevisende flertal konstaterede således, at der ER råd til at bevare en stærk offentlig sektor – og at der ER råd til velfærd.
Med målprogrammet lægger FOA blandt andet op til i dekommende tre år at arbejde for en ændring af det herskendestyringsparadigme i den offentlige sektor, New Public Management, der med sit uvæsen fjerner fokus fra velfærdssamfundets egentlige opgaver. Det i sig selv giver mere velfærd.
De mål FOA ifølge ”Råd til velfærd” skal arbejde for i dekommende tre år er inddelt i tre overordnede områder: Fællesom velfærd, Faglig handlekraft og Fair forhandling.
Fælles om velfærd
- At kæmpe for en stærk og demokratisk offentlig sektor.
Den er forudsætningen for fællesskabet i samfundet ogfor en bæredygtig samfundsvækst, i det den offentligesektor er det mest målrettede middel til omfordeling oglighed.
- At bidrage til en mere lige og medmenneskelig velfærd –FOA skal arbejde for at alle har lige adgang til sundhed,omsorg og uddannelse, at der er et sikkerhedsnet underdem der behøver det, at den enkeltes chancer i livet ikkeafhænger af den enkeltes baggrund.
- At fremme forståelsen for at arbejdsløshed er et fællesproblem – FOA skal modarbejde nedskæringer i og udliciteringer af velfærdsydelser og arbejde for at skabe flerearbejdspladser i den offentlige sektor.
Faglig handlekraft
- At medlemmer har et godt arbejdsliv - FOA skal stillekrav til arbejdsmiljøet.
- At medlemmer kan udfolde deres faglighed – FOA skalarbejde for en tillidsreform der ændrer styringsparadigmeti den offentlige sektor og giver fagligheden fri til at løse kerneopgaverne.
- At medlemmer står stærkt i kampen om fremtidens job –FOA vil arbejde for at medlemmer kan varetage nye jobfunktioner og for at skabe klare linjer for, hvilket arbejdeder må varetages af frivillige.
- At medlemmerne har de rette kompetencer og uddannelser
– FOA vil arbejde for efteruddannelse af medlemmerne og udvikling af nye uddannelser målrettet fremtidens arbejdsmarked.
Fair forhandling
FOA kræver ”fair forhandling” og vil kæmpe for den danskemodel ved forhandlingerne både på det private område i 2014og ved forhandlingerne om de offentlige overenskomster i2015.
- At udvikle og fremme fair forhandlinger og forhandlingsmodeller
– FOA vil søge det bredest mulige samarbejde ifagbevægelsen og med andre partnere, udvikle en ny ogfair forhandlingsmodel for det offentlige og søge folkeligopbakning for den. Målet er ligeløn og at vise vejen udaf lavtlønsfælden. Udfordringen er arbejdsgiversidens aggressive fremfærd.
- At skabe et stort medlemsengagement ved overenskomstforhandlingerne
– FOA vil engagere medlemmerne ved at lytte til medlemmernes forslag og ønsker til de kommendeoverenskomstrunder i 2014 og 2015. Uden medlemmernesengagement vil det ikke lykkes at opnå resultater.
- At stå sammen i hele organisationen for at opnå resultater
– FOA vil styrke sammenspillet på de indre linjer ved i højere grad at bakke de tillidsvalgte og hele MEDsystemet op blandt andet ved at sikre bedre rammevilkår for de tillidsvalgte.
Fra kongressens talerstol anbefalede LFS formand Britt Petersen, at andre afdelinger i det lokale arbejde med tillidsreformer og opgøret med New Public Management kunne
skele til LFS’ Visioner fra maskinrummet, hvis man savnedeinspiration.
Med udsigten til hårde forhandlinger om arbejdstidsaftalerneved OK’15 besluttede kongressen at genindføre strejkekontingent på 10 kroner ekstra pr. medlem pr. måned fra 1. januar 2014. FOA har ikke opkrævet konfliktkontingent siden 1992.
Se videoklip fra FOA Kongressen på www.foa.dk