Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Kommunalvalg 2013
Prioriteres den kommunale dagpleje?
Tekst: Jon Arskog
Det faldende børnetal rammer den kommunale dagpleje, der bliver mindre og mindre. Ifølge en række lokale borgmestre er der dog ikke tale om en nedprioritering af dagplejen, den sætter de nemlig pris på i den samlede vifte af tilbud til borgerne.
Dagplejen i det storkøbenhavnske område er udfordret af et faldende børnetal, den økonomiske krise og nyetablerede storinstitutioner. Det fastslår Bureau 2000 i rapporten “Aktuelle udfordringer i dagplejen”.
Udviklingen har ført til det der kan ligne en bevidst nedprioritering af den kommunale dagpleje til fordel for institutioner og flere private tilbud.
Antallet af dagplejere er over de seneste år faldet kraftigt og resultatet er, at dagplejen nogle steder er blevet så lille, at man ikke kan få gæsteplejen til at fungere. Eneste sted, hvor dagplejen er i vækst er i København, fremgår det af undersøgelsen.
Konsekvensen er dels, at børn med særlige behov risikerer at blive overset, dels at der kommer flere private tilbud – som kommunen ingen indflydelse har på, da en del forældre ønsker det trygge og det nære tilbud til deres barn, som dagplejen er.
Paradoksalt er det, at de kommunale politikere egentlig ikke ønsker de private ordninger, som lovgivningen i 2008 åbnede op for, men at kommunerne ind imellem alligevel kommer til at skubbe til udviklingen ved at skære ned på det kommunale tilbud.
Vi har taget temperaturen på udviklingen i storkøbenhavnske kommuner, som LFS har dagplejere i.
Daginstitutionerne tager over i Hvidovre
Antal dagplejere: 56
Borgmester: Helle Adelsborg, Socialdemokraterne
I den socialdemokratisk ledede Hvidovre Kommune har politikerne netop vedtaget at lægge dagplejen ind under daginstitutionernes ledelse. Formålet er at spare 1,6 mio. kroner. Med manøvren elimineres dagplejens nuværende ledelse og de nuværende dagplejepædagoger ansættes som pædagoger i daginstitutionerne. To dagplejere fyres og de resterende dagplejere går fra tre- til fire-børns kontrakter.
Den omlægning efterlader fl ere spørgsmål. Hvem skal i fremtiden udføre det pædagogiske tilsyn med dagplejerne?
Er der en interessekonflikt for daginstitutionsledelsen, der nu skal råde over et ’konkurrerende’ tilbud? Og da omlægningen vil frigøre 10 dagplejere fra børnepasning, når normeringen går fra tre til fi re børn, hvad skal der da ske med dem?
”Det er helt klart en nedprioritering af dagplejen og ikke en forbedring af den pædagogiske kvalitet, som de skriver i indstillingen,” lyder det fra Pia Ludvigsen, der er forretningsudvalgsmedlem i LFS.
”Det kunne have været et pædagogisk løft af dagplejen og daginstitutionerne, hvis man havde bevaret en selvstændig ledelse, beskrevet tilsynet bedre, ladet de pædagoger der har uddannet sig til tilsynsførende pædagoger i dagplejen, fortsætte med at have det tilsyn og ladet være med at lade 0- til 3-årige børn skulle forholde sig til to så forskellige institutionsformer ved sygdom. Et samarbejde på tværs af institutionsformer kan være et pædagogisk løft for de institutionsformer der er en del af samarbejdet, men det er det ikke her,” siger hun.
Beslutningen kom først til LFS’ kendskab ved andenbehandlingen af budgettet og den har udelukkende været behandlet i Børne- og Velfærdsforvaltningens MED udvalg, hvor dagplejen og LFS ikke sidder direkte med. De lokale MED-udvalg har ikke været inddraget, men er kun blevet orienteret. Derfor føler de ansatte, at beslutningen er truffet hen over hovedet på dem.
Også forældrene føler sig snigløbet. Derfor har de sammen med de lokale MED udvalg, PMF og LFS, som kommunen ikke har set som værdige høringsparter, gjort indsigelse mod beslutningen. En indsigelse som borgmester Helle Adelsborg nu har fejet af bordet under henvisning til, at repræsentanterne i forvaltningsMED tilsyneladende ikke har været sig deres rolle bevidst. Men beslutningen står fast, lader hun forstå. LFS har opfordret til forhandling.
Borgmester Helle Adelsborg afviser, at der skulle være tale om en nedprioritering af dagplejen:
”Dagplejen nedprioriteres ikke. Dagplejen er et ligeværdigt dagtilbud i Hvidovre kommune ud fra et politisk ønske om at kunne tilbyde forældre forskellige pasningsformer,” skriver hun i et svar til LFS Nyt, hvori hun i øvrigt erklærer sig enig i Ole Henrik Hansens konklusion; at dagplejen fuldt ud lever op til sine forpligtelser og er et godt og trygt sted for de små at være.
Dog tilføjer hun:
”Ligesom dagplejen kan skabe trygge rammer, kan store institutioner skabe små differentierede børnefællesskaber.”
At dagplejen lægges ind under daginstitutionerne sker ifølge hende: ”for at fremtidssikre dagplejen ved at sikre bedre overgange og større sammenhæng i børnenes liv. En stadig større gruppe af forældre ønsker at få et 0 – 6 års pasningstilbud til deres børn, hvilket betyder at dagplejen i stigende grad fravælges.”
Hvordan tilsynet skal være fra 2016, hvor den nye struktur skal træde i kraft vides endnu ikke:
”Der nedsættes en arbejdsgruppe, hvis opgave er at udarbejde en udmøntningsplan, der kommer med anbefalinger i forhold til tilsynsopgaven og den lægges op til politisk beslutning,” skriver hun.
Rødovre gør det godt
Antal dagplejere: 83
Borgmester: Erik Nielsen, Socialdemokraterne
Dagplejerne i Rødovre er godt tilfredse med deres politikere.
”Vi bliver altid nævnt som en del af viften af dagtilbud,” siger tillidsrepræsentant i Rødovre, Elizabeth Thynov.
”Vi har heldigvis en borgmester, som rigtig gerne vil dagplejen. Lige nu er det desværre nedgangen i antallet af børn, vi er oppe imod. Men vi er stadig en stor dagpleje på 83 dagplejere,” siger hun og tilføjer, at da hun begyndte i dagplejen for 18 år siden, var der 140 dagplejere i kommunen.
At der trods Rødovre-politikernes positive indstilling til dagplejen bliver færre dagplejere er rigtig ærgerligt – ikke mindst for de børn, der har brug for mere trygge rammer end store institutioner kan tilbyde.
”Det er rigtig ærgerligt. I vores dagpleje har vi 12 uddannede dagplejere til at tage sig af ”specielle børn”. Der er det trygt for forældrene, at de børn som har andre behov, er i et lille miljø med dagplejere der brænder for det,” konstaterer hun.
Svært at rekruttere i Albertslund
Antal dagplejere: 22
Borgmester: Steen Christiansen, Socialdemokraterne
Det faldende børnetal gør sig også gældende Albertslund og dagplejen vil – på lige fod med vuggestuerne – formentlig skulle effektiviseres. Samtidig har det været svært at rekruttere kvalificerede dagplejere i kommunen.
Politikerne i Albertslund er af den opfattelse, at de prioriterer dagplejen og anerkender den som et godt miljø for børnene.
Aktuelt arbejder politikerne på at etablere et gæstehus, der skal forbedre udfordringerne omkring gæstepasning.
Tillidsrepræsentant Marianne Petersen mener, at politikerne fortsat vil prioritere at have dagplejen som et pasningstilbud i Albertslund.
Intet nyt fra Glostrup-egnen
Antal dagplejere: 18
Borgmester: John Engelhardt, Venstre
I Glostrup er der ikke umiddelbart planer om at røre ved dagplejen. Kommunen har store og flotte institutioner og efterspørgslen efter privat dagpleje er lig med nul. Det burde efterlade en bane for den kommunale dagpleje at spille på i fremtiden, såfremt at der er forældre der ønsker dagplejen.
Dagplejen i Brøndby er op til forældrene
Antal dagplejere: 28
Borgmester: Ib Terp, Socialdemokraterne
Brøndby Kommune har ifølge borgmester Ib Terp ikke nogen målsætning om at afskaffe dagplejen. Tværtimod, siger han til LFS Nyt:
”Vi vil gerne bevare dagplejen. Vi er udmærket tilfredse med vores dagplejere og den indsats de gør.”
Han mener, at kommunen skal stille med de tilbud, som borgerne vil have.
”Det er op til forældrene at vælge, om de vil have deres børn i integreret institution eller i dagpleje. I det omfang der er forældre, der vil have deres børn i dagpleje, så vil vi gerne have en dagpleje. Der har vi ingen ambitioner om at skære ned,” siger han.
Furesø må nedjustere
Antal dagplejere: 18
Borgmester: Ole Bondo Christensen, Socialdemokraterne
I Furesø Kommune er borgmester Ole Bondo Christensen udmærket tilfreds med sine dagplejere:
”Vi har en kommunal dagpleje, som vi prioriterer, men vi må konstatere at forældrene fravælger den kommunale dagpleje og derfor må vi nedjustere og prioritere anderledes.
Men vi vil gerne have en dagpleje,” siger han.
Ingen problemer i Gladsaxe
Antal dagplejere: 62
Borgmester: Karin Sølbjerg Holst, Socialdemokraterne
Fra Gladsaxes borgmesterkontor forlyder det, at kommunen ingen problemer har med dagplejen, at kommunen har en høj forældretilfredshed og at man i høj grad prioriterer området.
Det samme lyder fra LFS’ tillidsrepræsentant i Gladsaxe Anne Angelsø.
”Min kommune prioriterer dagplejen rigtigt meget. Vi er på lige fod med institutionerne. Så fremtiden dagplejen i Gladsaxe kommune, ser jeg som rigtig god.”
Trygt og godt i Høje-Taastrup
Antal dagplejere: 24
Borgmester: Michael Ziegler, Konservative
LFS’ tillidsrepræsentant for dagplejen i Høje-Taastrup, Helle Voss, er tilfreds med den prioritering politikerne gør på området:
”Her i Høje Tåstrup stemmer holdningen overens med Ole Henrik Hansens konklusion om, at det er trygt og godt i dagplejen. Politikerne nedprioriterer ikke dagplejen. Så vi har stadig en god fremtid i vores kommunale dagpleje,” siger Helle Voss.
Roser til Ishøjs dagplejere
Antal dagplejere: 20
Borgmester: Ole Bjørstorp, Socialdemokraterne
”I Ishøj Kommune prioriterer vi vores kommunale dagpleje på lige fod med de øvrige dagtilbud i kommunen. Hermed har borgere i Ishøj Kommune mulighed for at vælge det lille og trygge pasningstilbud, som en dagpleje karakteriserer,” skriver Ishøj Kommunes socialdemokratiske borgmester, Ole Bjørstorp i sit svar til LFS Nyt.
På spørgsmålet om hvorvidt han er enig med Ole Henrik Hansen i, at dagplejen fuldt ud lever op til sine forpligtelser og er et godt og trygt sted for de små at være, erklærer han sig helt enig: ”Det stemmer fi nt overens med min opfattelse af den kommunale dagpleje i Ishøj Kommune.”
Han mener, at der i forhold til de private børnepasnings-ordninger, der er i kommunen, er gjort tiltag for at forsøge at sikre kvaliteten:
”Inden der tages stilling til, om der gives tilskud til privat pasning godkendes ordningen. Det er den kommunale dagpleje, som foretager en vurdering af børnepasserens faglige og personlige kvalifi kationer samt en sikkerheds-mæssig vurdering af pasningsstedet,” skriver han.
Stop for ansættelser i Gentofte
Antal dagplejere: 36
Borgmester: Hans Toft, Konservative
Prognoserne for udviklingen i antallet 0-3 års Gentoftebørn er i de kommende år faldende. Derfor ansætter man i kommunen ikke flere dagplejere, heller ikke når der er afgang fra dagplejen. Det er dog ikke ensbetydende med, at dagplejen ikke prioriteres som et ligeværdigt tilbud til kommunens borgere. Dertil kommer at kommunen for to år siden etablerede et nyt dagpleje- og gæstehus.
Politikerne i den konservativt dominerede kommune dyrker således ikke noget ideologisk korstog mod den kommunale dagpleje. Derimod opfattes private tilbud, som ordninger, man som kommune skal betale for, men ikke har nogen indflydelse på.
På trods af det, er der måske alligevel besparelser i udsigt.
For tiden kører en spareøvelse i hele kommunen, da Gentofte, som en af landets rige kommuner, er blevet ramt på pengepungen af udligningsreformen.
”Jeg hører ingen steder fra politisk hånd noget dårligt om dagplejen,” siger LFS tillidsrepræsentant Kirsten Byø og tilføjer:
”Jeg tror på, at dagplejen i Gentofte forbliver, men det kan være, at det bliver under nogle andre betingelser, end dem vi arbejder under i dag. Men grundlæggende synes jeg, at der fra politisk hold udmeldes, at det et tilbud som forældrene skal have mulighed for at vælge, og at det skal være et tilbud med god kvalitet.”
Dragør kører videre som hidtil
Antal dagplejere: 16
Borgmester: Allan Holst, Socialdemokraterne
I Dragør Kommune skal der ikke laves om på dagplejen - og private ordninger frabedes. Sådan lyder meldingen fra Dragørs socialdemokratiske borgmester Allan Holst, der mener at dagplejen i hans kommune fuldt ud lever op til forventningerne og er godt tilbud til borgerne.
”Vi prioriterer den kommunale dagpleje ved, at det er et reelt pædagogisk og fl eksibelt tilbud til borgeren,” skriver han til LFS Nyt.
Skulle private tilbud alligevel komme på tale, mener han, at de skal have den samme standard som de kommunale tilbud.
Men det er ikke aktuelt i Dragør, skriver han. Selvom han således er godt tilfreds med dagplejetilbuddet, mener han ikke, at dagplejerne er de eneste der kan levere tryghed til børn med et særligt behov for det.
”Man kan godt indrette en ”trygge”-gruppe i 0-6 års institutioner,” siger han, det har Dragør Kommune nemlig også.
Ikke desto mindre forventer han ingen ændringer i forhold til det nuværende. Det kører godt og skal køre videre som hidtil, er udmeldingen.
Fred og ro i Lyngby-Taarbæk
Antal dagplejere: 43
Borgmester: Søren P. Rasmussen, Venstre
Ligesom flere af sine kolleger havde Lyngby-Taarbæks borgmester ikke tid til at svare på spørgsmål, men efter sigende skulle han ikke være mod dagplejen. Tillidsrepærsentant Anne-Vibeke Søs Feilberg hører ingen snak om lukning af dagplejen, men hører heller ingen snak om at ’løfte’ den. Udmeldingen til dagplejerne er, at forældrene hellere vil have institutionspladser. Derfor ansættes der ikke nye dagplejere i kommunen.
Lyngby-Taarbæk Kommunes dagpleje lever med andre ord lige nu et stille liv, men bliver mindre og mindre år for år.
Selv savner dagplejerne anerkendelse for deres arbejde i form af mere synlighed i viften af tilbud til borgerne.
”Forældrene ved ikke, at vi er et tilbud. Der kunne vi godt tænke os at være et mere ligeværdigt tilbud,” siger Anne-Vibeke Søs Feilberg.
I Tårnby er alle lige
Antal dagplejere: 80
Borgmester: Henrik Zimino, Socialdemokraterne
Dagplejen i Tårnby nyder ingen særstatus blandt de lokale politikere, men er fuldt ud ligestillet med kommunens øvrige institutioner. Således sker der heller ingen nedprioritering af dagplejen, som det er indtrykket, at borgmester Henrik Zimino er glad for. Kommunens borgere kan derfor vælge det tilbud der passer til dem og deres børn. Når kommunen aktuelt skal spare fem procent på budgettet på børn- og ungeområdet, er det derfor alle Tårnby Kommunes institutioner, der skal spare fem procent på deres budgetter.
Vallensbæk er for dagplejen
Antal dagplejere: 28
Borgmester: Henrik Rasmussen, Konservative
Vallensbæk prioriterer deres dagpleje højt. Dagplejerne i Vallensbæk er derfor meget glade for deres borgmester og de lokale politikere.
”Der er absolut ikke noget med, at Vallensbæk ikke vil dagplejen. Borgmesteren er personligt meget glad for dagplejen. Han anerkender, at børn har forskellige behov og at dagplejen kan noget, som de store institutioner ikke kan,” siger tillidsrepræsentant Charlotte Nyborg Pihlman.
Dagplejen i Vallensbæk er dog alligevel presset af et faldende børnetal og sidste år var der besparelser på dagsordenen. I stedet for at spare har man i år valgt at rokere lidt rundt på dagplejerne, således at en af de faste dagplejere nu er gæstedagplejer. Dertil kommer, at et nyt gæstehus vil stå klar næste sommer.
Sidste år var overlevelse i Ballerup
Antal dagplejere: 26
Borgmester: Jesper Würtzen
Ballerup Kommune har ligesom mange andre kommuner fået bygget mange nye og store institutioner. Når børnetallet i disse år så falder, ligger det lige til politikernes højreben at presse så mange børn som muligt ind i disse flotte institutioner. Således var kommunen sidste år i færd med at lukke dagplejen, men forældre, dagplejere og dagplejens ledelse kravlede op på barrikaderne og fik overbevist politikerne om det smarte i at beholde dagplejen som tilbud i kommunen. 14 dagplejere er dog blevet fyret, men tonen er nu helt anderledes og går ikke længere på at nedlægge dagplejen, som netop har fået et nyt gæstehus.
Frederiksberg vil gerne ansætte
Antal dagplejere: 24
Borgmester: Jørgen Glenthøj, Konservative
Tillidsrepræsentant for dagplejerne på Frederiksberg, Majbritt Kronbøl, fortæller, at den kommunale dagpleje bliver prioriteret på den måde, at man gerne må ansætte nye dagplejere, men at det er svært at finde kandidater til jobbet.
Hun mener ikke, at man på Frederiksberg nedprioriterer dagplejen. Oplevelsen er, at man opfatter den kommunale dagpleje som et pædagogisk kvalitets tilbud og et trygt nært miljø for børn. Kommunen er meget fokuseret på at tilbyde en bred vifte af tilbud, lyder det fra Majbritt Kronbøl. Desværre gælder det også for de private ordninger, som der stort set ingen kontrol er med.
”Hvis der kom en tilstrømning af nye dagplejere, tror jeg, at vi ville have en rigtig god fremtid. Hvis ikke er jeg bange for, at vi bliver for små, og derved må lukke os selv,” siger Majbritt Kronbøl.
Herlev udvider dagplejen
Antal dagplejere: 41
Borgmester: Thomas Gyldahl Hansen, Socialdemokraterne
Dagplejen har det godt i Herlev. Her har en progressiv dagplejeledelse formået at overbevise politikerne om, at dagplejen er et godt, vigtigt og til tider helt nødvendigt tilbud til borgerne i kommunen og at man derfor skal bevare dagplejen. Resultatet er, at politikerne prioriterer dagplejen, som har sin egen områdeledelse og ligefrem ansætter nye dagplejere.