Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Skal privatskoler have lov til at drive vuggestuer
Det er svært at se, hvad der er op og ned i regeringens børnesyn og syn på, hvad den danske velfærdsstat skal tilbyde af kerneopgaver. Stik imod regeringspartiernes – og SF’s – holdning, da de var i opposition – det er SF så igen ¬– og stik imod påstanden om at ville forbedre Folkeskolen, vil regeringen nu øge privatiseringen af daginstitutionsområdet og sikre fødekæden til privatskolerne.
Det fremgår af et lovforslag, som blev førstebehandlet i Folketinget den 16. Januar. Lovforslaget åbner op for, at privatskoler kan etablere vuggestuer endda uden en aftale med kommunerne og uden at kommunerne kan anvise børn til pladserne. Omvendt skal kommunerne sørge for pladser til børnene fra de private institutioner, hvis de drejer nøglen om.
Det får formanden for FOA’s pædagogiske sektor Jakob Sølvhøj og LFS’ formand for Almenområdet Thomas Enghausen til at undres og forarges.
”Med lovforslaget får privatskoler mulighed for at udvide børnepasningen til også at gælde de helt små børn fra 0-2½ år. Fødekæden til de private skoler er dermed sikret. Det undrer mig, at regeringen vælger at gå den vej, samtidig med at de påstår, at de vil forbedre folkeskolen,” siger Jakob Sølvhøj, der på baggrund af lovforslaget forventer at antallet af børn i private vuggestuer og børnehaver vil stige yderligere.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik gik 8960 børn i 2007 i private vuggestuer og børnehaver. I 2012 var tallet steget til 14.285.
En ting er privatiseringen, der sender børnene uden for kommunernes kvalitetskontrol, en anden ting er at det at kommunerne skal stå klar med et tilbud slider ekstraordinært på deres økonomi:
”I realiteten betyder det, at kommunerne er nødt til at bruge penge på overkapacitet i de kommunale institutioner for at få det til at hænge sammen. Penge der i stedet kunne bruges på at forbedre folkeskolen,” siger Jakob Sølvhøj.
Tonerne bliver ikke mindre formildende, når Thomas Enghausen kommer til orde:
”Det er Goldman Sachs vs. DONG om igen. Bare i ”børnehøjde”. Private firmaer der stikker sugerøret ned i fælleskassen og laver profit på offentlige kerneopgaver. Jeg forstår ærligt talt ikke regeringens prioriteringer i denne sag. Ved enhver given lejlighed roser den selvsamme regering deres Folkeskolereform, men med dette forslag lefler de for privatskolerne og giver incitamenter for mere privatisering,” siger Thomas Enghausen.
Kun Enhedslisten forholdt sig kritisk til lovforslaget under førstebehandlingen. Interessant bliver det, at følge SF’s videre rolle i sagen, nu hvor de står uden for regeringen og måske kan genfinde sig selv som forsvarer af velfærdsstaten.