Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Repræsentantskab 2014
Fælles om kerneopgaven
Tekst: Jon Arskog
Tillidsdagsordenen. LFS’ repræsentantskabsmøde 2014 bød ikke på voldsomme uenigheder og plenumdebatter. Derimod bragte gruppearbejderne medlemsgrupperne tættere på hinanden og tættere på kerneopgaven og de forestående udfordringer i MED-systemet, som de var enige om at være fælles om.
Hvordan gøres Tillidsdagsordenen til den afgørende forskel, der sikrer kerneopgaven, arbejdsmiljøet og meningen i hverdagen? Hvordan forstås ledelse i en Tillidsdagsorden? Hvordan kan MED-organisationen være spydspids for kulturforandringen af den offentlige sektor fra kælder til kvist?
Tre udfordrende spørgsmål blandt flere andre, som repræsentantskabets delegerede på forhånd var blevet stillet, og som de i tre workshops under repræsentantskabsmødet skulle diskutere i tre grupper på tværs af funktion og område. Gruppearbejderne foregik efter vandfaldsmodellen, hvor grupperne arbejder videre på det den forrige gruppe er kommet frem til. Målet var et arbejdende repræsentantskab, der kunne skabe input og supplere LFS’ arbejdsprogram for de næste to år. Det lykkedes. På tværs af faggrupper blev gruppearbejderne en samlende kraft på dette års repræsentantskab.
De tre workshops
Den første workshop var Tillidsdagsordenen – muligheder og udfordringer - roller, opgaver og funktioner. Blandt andet til spørgsmålet: Hvordan gøres Tillidsdagsordenen til den afgørende forskel, der sikrer kerneopgaven, arbejdsmiljøet og meningen i hverdagen var pointerne; at arbejde hen mod fælles ejerskab til kerneopgaven, at der i højere grad udvises tillid til medarbejdernes faglighed, at fagligheden decentraliseres og administrationen centraliseres. Det skal også anerkendes at MED-uddannelse er en fælles opgave, at kontakten til og med MED-udvalg skal øges, at MED-udvalgene bør have en sparringsgruppe eller et ambassadørkorps fra velfungerende MED-udvalg, der kan hjælpe de mindre velfungerende udvalg på vej.
Hvordan forstås ledelse i en Tillidsdagsorden? Sådan var overskriften på den anden workshop om ’Ledelse og Tillidsdagsorden’. Her var pointerne; at den professionelle uenighedskultur skal implementeres, at udvikling af ledelse er en fælles opgave, at tillid skal gå begge veje, at vi skal gå fra et lille ’vi’ til et stort ’VI’, at VI er hinandens forudsætninger og at tillidsreformen kun kan udvikles i fællesskab. Et stort ønske er en tydeliggørelse af, hvornår det er en økonomisk eller pædagogisk opgave, der er tale om og at medarbejdere og ledere skal ’spille’ hinanden gode i stedet for dårlige, og at tillid indebærer mod og er lig med en kalkuleret risiko for fejl. Med andre ord skal der gøres op med nulfejlskulturen.
Den tredje workshop gik på MED-organisationen i lyset af Tillidsdagsorden og om MED kan løse opgaven?
Her var der ledelse og medarbejdere imellem enighed om, at der er udfordringer, der skal arbejdes med. Pointerne var blandt andet, at LFS skal arbejde med, hvordan MED bliver nærværende for den enkelte og bliver alles ansvar, hvordan der kan gives tid og vilkår til MED-repræsentanterne, så de også kan møde forberedt til MED-udvalgsmøderne, og at MED-repræsentanterne alle som én, får en arbejdsmiljøuddannelse.
Et fælles projekt
De godt 100 delegerede brugte det meste af fredagen i gruppearbejderne og fik her i de små åbne fora snakket sig ind på hinanden.
Flere af deltagerne udtrykte, at det havde været et godt indslag på repræsentantskabet i stedet for at skulle sidde inde i salen og bruge en hel eftermiddag på at lytte til de samme personer indtage talerstolen for at markere sig. Der var ledere, der var glade for at blive hørt og i hvert fald til en vis grad forstået, og det samme gjaldt den anden vej rundt. Tillid går begge veje.
”Det har givet en mere nuanceret debat ude i grupperne, hvor det er nemmere at blive hørt og hvor man får åbnet for en dialog, som det kan være svært at have på en talerstol,” som Lone Ast, der er pædagogisk konsulent i Albertslund Kommune sagde.
En anden supplerede med, at det giver FU en mulighed for at få et andet indblik, og at det var godt med oplæg fra virkeligheden, som alle kunne hægte sig på.
Ginny Wilson fra Specialbestyrelsen var ovenud tilfreds med forløbet, sagde hun fra talerstolen, inden mødets afslutning:
”Det er første gang, jeg står heroppe på talerstolen. For mig har det altid været svært at komme op og sige noget. Derfor har jeg været rigtig glad for gruppearbejdet. Tidligere har vi snakket meget om ledelse, i år har det været fantastisk, at det har handlet om tillid. Det har været en fantastisk måde at arbejde på,” sagde hun.
Enstemmigt vedtaget
Pointerne fra gruppearbejderne blev videregivet til Rep-udvalget, der arbejdede til ud på fredagens små nattetimer med at supplere forslaget til fremtidig arbejde med udvalgte pointer.
Således blev i alt blev 13 ændringsforslag vedtaget.
Herefter kunne næstformand Jan Hoby motivere forslaget til det fremtidige arbejde med, dels at gøre opmærksom på, at man skal passe på med at skubbe en masse begreber og onder ind i Tillidsdagsorden, at Tillidsdagsordenen handler om det levede liv i den offentlige sektor, at det ikke kun er en Tillidsdagsorden, men en styrereform, en ledelsesreform og en medarbejderreform, hvor alle skal arbejde i et fællesskab, og hvor der ingen modsætninger er mellem ledelse og medarbejdere. Han pegede på, at det især er medarbejderne, der skal til at ændre syn på deres bidrag til at løse den fælles kerneopgave; at alle skal tage aktivt del i løsningen.
Derefter blev forslaget til LFS’ arbejde de næste to år vedtaget uden nogen større debat. Den var jo allerede taget og der var konsensus om arbejdsprogrammet.
Dermed kunne Britt Petersen runde repræsentantskabet af, to timer før planlagt:
”Vi har det i LFS med at påtage os at lave forandringer, der også handler om den måde vi alle tænker og driver offentlig velfærd på. Da vi ikke kunne finde andre, der havde alternativer til New Public Management, var vi selv nødt til at gå i front. Det har nogen gang medført, at vi har måtte tage hjem fra ’REP’ med et fremtidigt arbejde, der kun lige var stemt igennem, og som vi vidste, der var konflikter i. Denne gang har vi det ikke på samme måde. Vi har haft en enorm energi i diskussionerne i vandfaldsgrupperne om Tillidsdagsordenen og den nye vej, den nye udvikling. Vandfaldsgrupperne er ikke blevet til ’juhu’-arbejder, men vi går ikke hjem med uenigheder, men med udfordringer, som vi godt ved, at vi skal arbejde videre med. Vi går hjem med et fremtidigt arbejde, hvor alle led i organisationen bliver skarpere på, hvor kanten af det store ’VI’ er, og hvornår vi er inden for rammen af det store ’VI’. Der har vi i gruppearbejdet set, hvor er de gab, vi skal arbejde videre med at få lukket. Men det er ikke det samme, som at vi går hjem med noget, som vi ved vil give intern uenighed. Derfor er jeg glad for - og det er FU også, at I viser os den tillid, at vi skal blive ved at arbejde igennem på Tillidsdagsordenen og være i front. Det er stadig en voldsom stor opgave, den er ikke blevet mindre, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er den rigtige vej, vi går. Jeg håber, at I alle vil være med til at tage arbejdstøjet på og tage del i arbejdsgrupperne i hverdagen.”
Og dermed sluttede LFS repræsentantskabsmødet 2014.
Arbejdsprogrammet for LFS de næste to år kan læses i sin fulde længde på mitlfs.dk/9891